Quantcast

Po O. bin Ladeno pašalinimo CŽV šefas dairosi „Islamo valstybės“ vadovo galvos

  • Teksto dydis:

Prieš penktąsias Osamos bin Ladeno pašalinimo metines CŽV šefas Johnas Brennanas (Džonas Brenanas) sekmadienį pareiškė, jog „Islamo valstybės“ (IS) lyderio galvos nuritinimas padarytų „didelį poveikį“.

JAV specialiosios pajėgos „al Qaeda“ įkūrėją O.bin Ladeną nukovė Pakistane 2011 metų gegužės 2 dieną. CŽV prieš penkerius metus „gyvai“ per „Twitter“ pranešinėjo, kaip klostėsi tie įvykiai.

Dabar CŽV direktorius perspėjo, kad „al Qaeda“ išlieka grėsme ir kad IS yra ne vien organizacija, bet ir fenomenas.

„Sunaikinome didelę „al Qaeda“ dalį. Ji nėra visiškai eliminuota. Tad turime išlaikyti sutelktą dėmesį į tai, ką ji gali padaryti“, – per NBC pokalbių laidą „Meet the Press“ sakė J.Brennanas.

„Dabar, su nauju (IS) fenomenu, tai iššūkį mums mes dar ne vienus metus“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar IS lyderio Abu Bakro al Baghdadi (Abu Bakro Bagdadžio) nušalinimas nuo veikimo yra toks pats svarbus kaip O.bin Ladeno pašalinimas, J.Brennanas, kuris nedažnai duoda interviu, atsakė tiesiai.

„Jis yra svarbus ir mes sunaikinsime ISIL; neturiu jokių abejonių ... Mes turime pašalinti vadovybę, kuri vadovauja šiai organizacijai, kad būtų vykdomos šios šiurpios atakos“, – sakė jis, pavartodamas alternatyvų IS akronimą.

„Jei pričiupsime Baghdadi, galvoju, tai padarytų didelį poveikį organizacijai. Ir tai jie pajus“, – pridūrė jis.

„Bet tai didelis (dalykas), ne vien organizacija, tai – fenomenas. Matome ją ne tik Sirijoje ir Irake, matome ją Libijoje, Nigerijoje ir kitose šalyse“, – sakė CŽV direktorius.

„Liksime labai susitelkę į visų šios organizacijos elementų sunaikinimą“, - pridūrė jis.

CŽV skelbia reido žinutes

JAV centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) mini Osamos bin Ladeno nužudymo penktąsias metines, skelbdama „Twitter“ žinutes, kurios prieš penkerius metus buvo gaunamos iš specialiųjų pajėgų komandos, surengusios reidą prieš „al Qaeda“ įkūrėjo buveinę Pakistane.

Naudodama saitažymę #UBLRaid, CŽV skelbė informaciją, kuri buvo gaunama per tą reidą, lygiai tuo pačiu laiku, kaip ir prieš penkerius metus, o toks žingsnis šiai slapiai agentūrai yra itin neįprastas.

„Minėdami operacijos prieš Usamą Bin Ladiną Abotabade 5-ąsias metines, skelbsime šio reido žinutes, tarsi visa tai vyktų šiandien. #UBLRaid“, – sakoma CŽV paskyros (@CIA) paskelbtame pranešime, kuriame vartojama alternatyvi O.bin Ladeno vardo rašysena.

Tarp tų žinučių buvo garsioji nuotrauka, kurioje matomas prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir kiti aukšto rango pareigūnai, stebintys tiesioginę to reido vaizdo transliaciją Baltųjų rūmų Operatyvinių pasitarimų kabinete.

„1:51 pm EDT (13 val. 51 min. JAV Rytų pakrantės laiku) – Sraigtasparniai išskrenda iš Afganistano į kompleksą Abotabade, Pakistane. #UBLRaid“, – rašoma vienoje žinutėje.

„3:30 pm EDT – 2 sraigtasparniai nusileido komplekse Abotabade, Pakistane. 1 sudužo, bet šturmas tęsiamas nedelsiant ir niekam nenukentėjus. #UBLRaid“, – skelbė kita.

Po kelių minučių pasirodė dar viena: „3:39 pm EDT – Usama Bin Ladin rastas trečiame aukšte ir nukautas. #UBLRaid.“

Toks CŽV žingsnis sulaukė nemažo susidomėjimo, bet ne visi buvo sužavėti.

„@CIA, ar mes rugpjūčio 6-ąją skelbsime ir žinutes apie Hirošimą? Ar jau TAI būtų blogas skonis?“ – klausė „Twitter“ vartotojas Krisas Knightas (Krisas Naitas), turėdamas omenyje 1945 metų rugpjūčio 6-ąją JAV pajėgų įvykdytą operaciją, per kurią buvo numesta atominė bomba ant to Japonijos miesto.

Kita, pasivadinusi „Amber V“, rašė: „Ar neturit geresnių užsiėmimų – pavyzdžiui, gaudyti gyvus ir kvėpuojančius blogiukus arba slapta pažeidinėti mūsų privatumą arba dar ką nors? @CIA#UBLRaid.“

Centrinės žvalgybos agentūra, kurios „Twitter“ paskyros naujienas seka 1,33 mln. žmonių, nuo 2014 metų vasario, kai ji prisijungė prie šio socialinio tinklo, iš viso jau pasiuntė 1 662 žinutes.

„Esame pirmoji nacijos gynybos linija. Atliekame tai, ko kiti negali atlikti, einame ten, kur kiti negali eiti“, – sakoma agentūros „Twitter“ prisistatyme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių