Quantcast

Paryžiuje ir Stambule policija Gegužės 1-ąją panaudojo ašarines dujas

  • Teksto dydis:

Prancūzų ir turkų policija sekmadienį, abiejose šalyse per Tarptautinės darbo dienos mitingus kilus įtampai, prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas, o visame pasaulyje demonstracijose už darbuotojų teises dalyvavo tūkstančiai žmonių.

Nuo Maskvos iki Madrido darbuotojai skandavo reikalavimus dėl didesnių atlyginimų, geresnių sąlygų ir didesnio darbo vietų saugumo, daugeliui šalių grumiantis su ekonomine nežinomybe ir dideliu nedarbu.

Tiršti ašarinių dujų debesys kabojo virš Tautos aikštės Paryžiuje, kur jaunuoliai su balaklavomis ir slidininkų kaukėmis svaidė grindinio akmenis ir butelius į juodai apsirengusius saugumo pajėgų narius šaukdami: „Visi nekenčia policijos“.

Policija apskaičiavo, kad maždaug 17 tūkst. protestuotojų žygiavo per Prancūzijos sostinę į mitingą, surengtą šalyje kilus pykčio bangai dėl planuojamų darbo reformų, kurios parlamentui turi būti pateiktos antradienį. 10 žmonių buvo areštuoti, o vienas demonstrantas ir vienas pareigūnas per peštynes buvo nesunkiai sužeisti, pranešė policija.

Gegužės 1-osios mitingas buvo jau antras per savaitę protestas prieš šias reformas, pasibaigęs smurtu. Jį inicijavo „pažeidėjais“ vadinami tvarkos drumstėjai, aktyviai siekiantys konfrontacijos su saugumo pajėgomis.

„Su didžiausiu ryžtu reaguosime į šiuos tvarkos drumstėjus ... Išpuoliai ir smurtas prieš saugumo pajėgas yra nepriimtini“, – sekmadienį sakė Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas).

Nors vyriausybė viliasi, kad reformos sumažins chronišką maždaug 10 proc. nedarbą, kritikai mano, kad jos kelia grėsmę sunkiai iškovotoms darbuotojų teisėms, nes bus lengviau atleisti žmones sunkesniais periodais.

Vyriausybė jau sušvelnino šį įstatymo projektą, bet tai nenumalšino studentų ir darbuotojų pykčio.

„Atšaukit, atšaukit darbo įstatymą. Netaisytinas, nediskutuotinas“, – skandavo protestuotojai.

Stambule policija vaikė nesankcionuotą protestą tvyrant itin didelei įtampai po virtinės kruvinų, šiais metais Turkijoje įvykdytų išpuolių, dėl kurių kaltinami džihadistai ir kurdų kovotojai.

Budėjo maždaug 25 tūkst. policininkų; jie aptvėrė centrinę Taksimo aikštę ir ašarinėmis dujomis bei vandens patrankomis tramdė tuos, kas bandė patekti į šią dažnai protestams pasirenkamą vietą, pranešė AFP fotografas.

„Karštame“ Okmeidanio rajone kaukėti kairiųjų radikalai svaidė Molotovo kokteilius ir pirotechnikos priemones į policiją, ir iš atliekų sukūrė degančias barikadas.

Stambulo gubernatoriaus įstaiga pranešė, kad mieste buvo sulaikyti 207 žmonės, dėl bandymo žygiuoti į Taksimo aikštę, be to, buvo konfiskuota 40 Molotovo kokteilių, 17 rankinių granatų ir dešimtys pirotechnikos priemonių.

Per atskirą incidentą žuvo 6-tą dešimtį metų ėjęs vyras, kurį pervažiavo policijos vandens patrankos automobilis.

Tūkstančiai žmonių žygiavo ir Madride; jų transparantai skelbė: „Prieš biudžeto karpymus ir už pensininkus“.

Austrijos sostinėje Vienoje kancleris Werneris Faymannas (Verneris Faimanas) sulaukė pajuokos ir nepritarimo šūksnių, kai kreipėsi į maždaug 80 tūkst. žmonių, praėjus savaitei po to, kai vyriausybė patyrė katastrofišką pralaimėjimą kraštutiniams dešiniesiems prezidento rinkimuose.

Tarptautinė darbo diena buvo pradėta minėti Čikagoje 1886 metais, vienos profesinės sąjungos, kuri reikalavo aštuonių valandų darbo dienos. Dabar ši diena minima visame pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių