Quantcast

Oklahomos valstijoje atnaujintos egzekucijos

  • Teksto dydis:

Oklahomos valstijoje ketvirtadienį buvo įvykdyta egzekucija vienam kaliniui, kuri buvo pirmoji, atlikta po to, kai mirties bausmių vykdymas prieš aštuonis mėnesius buvo įšaldytas dėl vienos nesėkmingos procedūros.

47 metų Charles'o Warnerio (Čarlzo Vornerio) mirtis buvo konstatuota po letalinės injekcijos 19 val. 28 min. vietos (penktadienį 3 val. 28 min. Lietuvos) laiku, praėjus kiek ilgiau negu valandai po to, kai JAV Aukščiausiasis Teismas atmetė paskutinę minutę pateiktą prašymą suteikti malonę, Oklahomos kalėjimų tarnybos atstovas Jerry Massie (Džeris Meisis) sakė naujienų agentūrai AFP.

Egzekucija Ch.Warneriui turėjo būti įvykdyta praeitų metų balandžio 29 dieną – po to, kai mirties bausmė buvo įvykdyta kaliniui Claytonui Lockettui (Kleitonui Loketui).

Tačiau Ch.Warnerio bausmės vykdymas buvo atidėtas po to, kai iškilo problemų per C.Locketto egzekuciją – nuteistojo gyvybė užgeso tik per 43 minutes po mirtinos injekcijos, nors paprastai tokia procedūra trunka apie 10 minučių.

Per egzekuciją C.Lockettas buvo matomas besiraitantis iš skausmo, griežė dantimis, kelis kartus kilstelėjo nuo gulto galvą ir aimanavo.

Po to incidento Oklahomos valstija paskelbė pertrauką egzekucijų vykdyme, o šalyje atsinaujino įnirtingi debatai dėl mirties bausmės.

Ch.Warneris buvo nuteistas myriop dėl išžaginimo ir savo merginos kūdikio, kuriam buvo 11 mėnesių, nužudymo.

Penki iš devynių aukščiausiosios JAV teismo institucijos teisėjų ketvirtadienį balsavo už tai, kad Ch.Warneriui būtų įvykdyta egzekucija.

Keturi kiti teisėjai, balsavę prieš, pareiškė, kad mirtinų injekcijų metodas turėtų būti peržiūrėtas ir kad jis „reikalauja šio teismo dėmesio“.

Ch.Warneris ir trys kiti mirties bausmės Oklahomoje laukiantys kaliniai prašė teismo išnagrinėti, ar konstitucijai neprieštarauja mirtinos injekcijos, per kurias naudojamas anestetikas midazolamas, kuris, anot kritikų, jau triskart suveikė kitaip negu tikėtasi, lemdamas pernelyg ilgai trukusias ir akivaizdžiai skausmingas egzekucijas.

Kaliniai pabrėžė, kad nuo midazolamo, kuris buvo panaudotas vykdant egzekucijas Ohajuje pernai sausį, Arizonoje – liepą ir per Ch. Locketto egzekuciją balandį, kaliniai duso, springo ir jautė didelį skausmą, o mirtis juos ištiko tik praėjus 26–117 minučių po injekcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vasia

Vasia portretas
O ju aukos neduso, nespringo? Tebunie Auksciausiojo valia siuo atveju. Kaip sauksi, taip atsisauks...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių