Quantcast

Maskvoje teisiami Kremliaus kritiko B. Nemcovo nužudymu įtariami čečėnai

  • Teksto dydis:

Maskvos apygardos karinis teismas, dalyvaujant prisiekusiesiems, pirmadienį pradės nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami Kremliaus kritiko Boriso Nemcovo nužudymu.

Buvęs premjero pavaduotojas ir vienas garsiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų B. Nemcovas buvo nušautas prieš pat vidurnaktį 2015 metų vasario 27 dieną, kai su savo drauge – ukrainiete manekene – ėjo per Maskvos upės tiltą šalia Kremliaus.

Kaltinamieji, kurie visi yra čečėnai, sėdėjo už stiklinės užtvaros Maskvos teismo sausakimšoje salėje, kurioje buvo daug žurnalistų, diplomatų ir žmogaus teisių gynėjų.

Policijos ir baklavas dėvinčių specialiųjų pajėgų pareigūnų saugomi kaltinamieji atmetė jiems pateiktus kaltinimus.

Bylos nagrinėjimas teisme prasidėjo po daugelio mėnesių tyrimo, kurio metu paaiškėjo, kad 2014 metų rugsėjo pabaigoje bylos kaltinamieji sutiko su neaukšto rango čečėnų saugumo pajėgų pareigūno Ruslano Muchudinovo ir kitų nenustatytų asmenų pasiūlymu už ne mažesnį nei 15 mln. rublių atlygį nužudyti B. Nemcovą. Šio užsakymo motyvas lieka neaiškus.

B. Nemcovo šalininkai sako, kad tyrėjai taip pat neapklausė aukšto rango pareigūnų, tarp kurių yra ir Kremliui ištikimas Ramzanas Kadyrovas, vadovaujantis neramiai Čečėnijos respublikai Šiaurės Kaukaze, ir net nesitaikė į tikruosius kaltininkus, užsakiusius žmogžudystę, kuri buvo įvykdyta budriai policijos saugomame judriame rajone.

„B. Nemcovo žmogžudystės (byla) – neišspręsta, – sakė B. Nemcovo šeimai atstovaujanti teisininkė Olga Michailova. – Organizuotojas nerastas ir nestojo prieš teismą“.

„Kruopščiai paruoštas“ perversmas

Visi penki kaltinamieji – Zauras Dadajevas, broliai Šadidas ir Anzoras Gubaševai, Temirlanas Eskerchanovas ir Chamzatas Bachajevas – yra kaltinami dėl organizuotos grupės įvykdytos užsakomosios žmogžudystės ir neteisėto disponavimo ginklais.

Per parengtinį posėdį liepos mėnesį Maskvos apygardos karinis teismas patenkino kaltinamųjų gynėjų prašymą, kad bylą nagrinėtų prisiekusiųjų kolegija, kurios atranka vyko rugpjūčio ir spalio mėnesiais.

Generalinės prokuratūros pavedimu valstybinį kaltinimą byloje palaiko grupė patyrusių prokurorų, tarp jų – Marija Semenenko ir Aleksejus Lvovičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
kaip nenorėtumėte,tam nužudyme matosi xaxolų braižas,o ką jau tas niemcovas galėjo kritikuot būdamas pijoko jelcino klapčiukas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių