Quantcast

Kurdų separatistai prisiėmė atsakomybę dėl turkų policininkų nužudymo

  • Teksto dydis:

Kurdų kovotojai trečiadienį prisiėmė atsakomybę už dviejų turkų policininkų nužudymą, pareiškę, jog tai buvo kerštas už 32 žmonių gyvybes nusinešusį mirtininko sprogdinimą netoli sienos su Sirija, dėl kurio kaltinama džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojų surengta ataka pietrytiniame Džeilanpinaro mieste sustiprino būgštavimus, kad Sirijoje vykstantys mūšiai tarp kurdų ir IS ekstremistų gali išplisti į Turkijos teritoriją.

Turkijos vyriausybės vadovas Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu) po kruvino pirmadienio išpuolio Suručo mieste sušaukė savo kabinetą aptarti veiksmų plano, kaip sustiprinti saugumą Turkijos ir Sirijos pasienyje.

Pareigūnai sakė, kad savižudišką sprogdinimą Suruče įvykdė 20-metis turkų studentas, kelis mėnesius palaikęs ryšius su IS džihadistais.

Ši ataka pakurstė būgštavimus, kad IS, užėmusi didžiules teritorijas Sirijoje bei Irake ir įkūrusi ten „kalifatą“, plečia savo įtakos zoną. Ji taip pat paskatino JAV prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą) aptarti su Turkijos vadovu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu), kaip stiprinti saugumą regione.

Iškart po turkų policininkų nužudymo Džeilanpinaro mieste pareigūnai atrodė sutrikę ir negalėjo paaiškinti galimų šio išpuolio motyvų. Policininkai buvo nušauti į galvas vieno daugiabučio bute, kuriame abu gyveno.

Tačiau netrukus uždraustos PKK, kurią Turkija ir jos Vakarų sąjungininkės laiko teroristine grupuote, karinis sparnas paskelbė, jog tai buvo keršto ataka.

„Buvo įvykdytas baudžiamasis veiksmas... keršijant už skerdynes Suruče“, - sakoma Liaudies gynybos pajėgų (HPG) pareiškime, paskelbtame kurdų kovotojų tinklalapyje.

Pareiškime teigiama, kad nušauti policijos pareigūnai bendradarbiavo su IS.

Pasak HPG, ataką surengė „apoistų saviaukos būrys“. „Apo“ (dėdė) yra kalinamo kurdų separatistų lyderio Abdullah Ocalano (Abdulos Edžalano) pravardė.

Vienas turkų pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad DNR tyrimai patvirtino, jog savižudišką sprogdinimą Suruče įvykdė 20-metus turkas, palaikęs ryšius su IS kovotojais.

Žiniasklaida mirtininką įvardijo kaip Seyhą Abdurrahmaną Alagozą (Šeichą Abdurahmaną Alagezą), universiteto studentą iš Adijamano šalies pietryčiuose.

Jo tėvas Zeynelas Abidinas Alagozas (Zeinelas Abidinas Alagozas) naujienų agentūrai „Dogan“ sakė, kad prieš pusmetį Abdurrahmanas dingo kartu su savo vyresniuoju broliu Yunusu Emre (Junusu Emre) ir jis prieš tris mėnesius dėl to kreipėsi į policiją.

„Mano sūnus labai jaunas, jis musės nenuskriaustų“, - sakė vaikino tėvas.

Ataka Suručyje buvo pirmasis atvejis, kai Turkijos vyriausybė tiesiogiai apkaltino IS surengus išpuolį šalies viduje.

Šiaurės rytinio universiteto politikos mokslų profesorius ir JAV Užsienio ryšių tarybos narys Maxas Abrahmsas (Maksas Abramsas) AFP sakė, kad PKK ataka buvo žinia Turkijos vyriausybei.

„Smurtu norėta perduoti žinią, kad turkų pareigūnams grės pavojus, jei jie toliau palaikys „Islamo valstybę“ kurdų sąskaita“, - sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių