Quantcast

JT paskelbė sankcijas buvusiam Jemeno prezidentui ir dviem sukilėlių lyderiams

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba penktadienio vakarą paskelbė sankcijas buvusiam Jemeno prezidentui ir dviem įtakingiems šiitų hučių lyderiams – kaip nurodoma, sukėlusiems grėsmę taikai, saugumui ir stabilumui toje šalyje.

Sankcijų komitetui pirmininkavo Lietuvos ambasadorė prie JT Raimonda Murmokaitė.

Saugumo Taryba nurodė įšaldyti visą buvusio prezidento Ali Abdullah Saleho (Alio Abdulos Saleho), kuris tapo hučių sąjungininku, turtą ir uždraudė jam išvykti į kurią nors kitą šalį. Analogiškos sankcijos buvo paskelbtos hučių sukilėlių kariniam lyderiui Abd al Khaliqui al Huthi (Abd Chalikiui Hučiui) ir antrajam pagal rangą jų vadui Abdullah Yahyai al Hakimui (Abdulai Jahjai Hakimui).

Kad šios sankcijos būtų paskelbtos, joms turėjo pritarti visos 15 Saugumo Tarybos narių.

Jemeno sankcijų komitetui pirmininkaujanti R.Murmokaitė socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė, kad nebuvo gauta jokių prieštaravimų iki galutinio termino – penktadienio 17 val. JAV Rytų pakrantės (šeštadienio vidurnakčio Lietuvos) laiku.

Praėjusį mėnesį JT Saugumo Taryba pasmerkė Jemene gausėjančius su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusius teroro išpuolius, pareiškė didį susirūpinimą dėl hučių įsigalėjimo sostinėje Sanoje ir paragino vyriausybę spartinti reformas.

Institucija nurodė esanti pasiruošusi paskelbti sankcijas „ardytojams“, blokuojantiems taikos atkūrimo ir perėjimo prie demokratijos planą, priimtą sudarius susitarimą dėl nacionalinio dialogo. Tuojau po to Jungtinės Valstijos pasiūlė tris kandidatus, prieš kuriuos galėtų būti panaudotos tos baudžiamosios priemonės.

Tūkstančiai hučių ir A.A.Saleho šalininkų anksčiau penktadienį dalyvavo demonstracijoje Sanoje, smerkdami JAV dėl pastangų įvesti sankcijas nuverstam prezidentui ir sukilėlių lyderiams, taip pat nešė plakatus su užrašais, raginančiais JAV ambasadorių išvykti iš šalies.

A.A.Salehas atsistatydino 2011 metais pagal JAV ir Persijos įlankos šalių pastangomis sudarytą susitarimą, po kelis mėnesius trukusių protestų prieš jo valdymą. Tačiau naujo prezidento Abdrabuho Mansuro Hadi (Abdrabuho Mansuro Hadžio) šalininkai kaltina A.A.Salehą savo įpėdinio valdžios griovimu. Daugelis įsitikinę, kad A.A.Salehas, kuris išliko stipriu politiniu veikėju, pastaraisiais mėnesiais padėjo hučių sukilėliams, įsitvirtinusiems Sanoje.

Pašalintas iš aukštų postų savo partijoje

Jemeno prezidentas Abdrabuhas Mansuras Hadi (Abdrabuhas Mansuras Hadis) šeštadienį buvo pašalintas iš aukštų postų savo partijoje, kai buvo apkaltintas pastangomis užtikrinti Jungtinių Tautų (JT) sankcijas prieš jo nuverstą pirmtaką Ali Abdullah Salehą (Alį Abdulą Salehą).

Partija „Visuotinis liaudies kongresas“ (VLK) nurodė paskyrusi du narius į savo pirmininko pavaduotojo ir generalinio sekretoriaus postus vietoje A.M.Hadi, kuris tapo prezidentu po A.A.Saleho atsistatydinimo 2012-ųjų vasarį dėl metus trukusių kruvinų protestų.
A.A.Salehas išlieka VLK vadovu.

„Al Qaeda“: mėginta nužudyti JAV ambasadorių

Teroristų judėjimas „al Qaeda“ šeštadienį paskelbė, kad Jemene mėginta nužudyti JAV ambasadorių dviem bombomis, kurios buvo aptiktos likus kelioms minutėms iki sprogimo, nurodo džihadistų tinklalapius stebinti tarnyba SITE.

Pasak SITE, „Al Qaeda“ atšakos Jemene žiniasklaidos grupė socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad ketvirtadienį prie prezidento Abdrabuh Mansuro Hadi (Abrabu Mansuro Hadžio) namo Sanoje buvo padėta sprogmenų.

Ketinta juos susprogdinti, kai ten turėjo atvykti JAV ambasadorius Matthew Tuelleris (Metjus Tiuleris).

Oficialaus pranešimo apie žlugusį pasikėsinimą nebuvo.

Jemenas yra svarbus JAV sąjungininkas kovoje su „al Qaeda“; iš šios šalies bepiločiais aparatais rengiamos atakos prieš teroristus.

Jungtinės Valstijos „al Qaeda“ organizaciją Arabijos pusiasalyje laiko pavojingiausia džihadistų atšaka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių