Quantcast

Malio naktiniame klube nušauti du europiečiai

  • Teksto dydis:

Du Europos šalių piliečiai ir trys vietos gyventojai buvo nušauti viename Malio sostinės naktiniame klube anksti šeštadienį per įtariamą teroro išpuolį – tuo metu, kai vyriausybė pasiekė svarbų etapą taikos derybose su kovotojais neramiame šiauriniame regione.

Mažiausiai vienas kaukėtas užpuolikas apie 1 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku įėjo į klubą Bamako rajone, kuriame gyvena daug atvykėlių iš kitų šalių, nurodė saugumo pajėgos.

„Tai yra teroristinė ataka, nors mes (dar) laukiame paaiškinimų. Pagal preliminarius duomenis žuvo keturi žmonės – vienas Prancūzijos pilietis, vienas belgas ir du maliečiai“, – sakė naujienų agentūrai AFP vienas policijos atstovas, pridūręs, kad tarp žuvusiųjų buvo vienas policininkas.

Jungtinių Tautų (JT) taikdarių misija (MINUSMA) vėliau nurodė, kad mirė vienas iš sužeistų maliečių ir kad pranešimai apie trečio europiečio žūtį buvo neteisingi.

„Užpuolė mažiausiai vienas kaukėtas asmuo, kuris pradėjo šaudyti į lankytojus, – sakoma jos pranešime. – Preliminarūs pranešimai rodo, kad per šį išpuolį žuvo mažiausiai penki žmonės – trys maliečiai ir du užsieniečiai.“

Ligoninės šaltiniai nurodė, kad dar aštuoni žmonės buvo sužeisti, iš jų trys Šveicarijos piliečiai, tarp kurių buvo ir viena moteris.

Ugniagesiai išnešė nušautą Prancūzijos pilietį iš restorano ir naktinio klubo „La Terrasse“, įsikūrusio Bamako judriame Hipodromo rajone, sakė AFP korespondentas, apsilankęs įvykio vietoje.

Tuojau po išpuolio gatvėje matėsi gulintis nužudytas policininkas ir vieno privataus namo apsaugininkas, kiek toliau nuo jų – negyvas Belgijos pilietis.

Dešimtys policininkų apsupo įvykio vietą, bet keli išpuolio liudininkai iš pradžių atsisakė duoti parodymus, baimindamiesi keršto.

Vienas policijos šaltinis sakė, kad suimti du įtariamieji ir kad jie yra apklausiami, tačiau neatskleidė jų tapatybės ir pilietybės.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) „kuo griežčiausiai pasmerkė tą bailų išpuolį“, sakoma prezidentūros pranešime.

Eliziejaus rūmai nurodė, kad F.Hollande'as susitiks su Malio prezidentu Ibrahimu Boubacaru Keita (Ibrahimu Bubakaru Keita) ir pasiūlys Paryžiaus pagalbą buvusiai Prancūzijos kolonijai. Prezidentūra pažymėjo, kad Prancūzijos ambasadoje ir kitose Malyje veikiančiuose Prancūzijos objektuose buvo sustiprintos saugumo priemonės.

„Mano mintys – su aukomis ir jų šeimomis“, – sakė Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas), patvirtinęs, kad tarp žuvusiųjų buvo vienas jo tėvynainis.

Europos Sąjungos išorės politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) sakė, kad viena iš aukų buvo Bendrijos darbuotojas Malyje, kur 28 šalių blokas vadovauja misijai, padedančiai policijos ir nacionalinės gvardijos pajėgoms.

„Šie šiurpūs ir bailūs išpuoliai, šie teroro aktai..., šaudymas restorane, kuriame pilna nekaltų žmonių, tik dar labiau stiprina mūsų ryžtą kovoti su terorizmu visomis jo formomis ir visur, kur tik jis pasireiškia“, – pasakė JAV valstybė sekretorius Johnas Kerry po susitikimo Paryžiuje su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Laurent'u Fabius (Loranu Fabijusu), kuris pažymėjo, kad įtariami dėl šio išpuolio asmenys dabar tardomi.

„Mes kartu reiškiame pasibjaurėjimą tokio pobūdžio aktu, – tęsė J.Kerry. – Užuot išgąsdinęs mus, jo efektas yra priešingas. Jis stiprina mūsų bendradarbiavimą, mūsų ryžtą įveikti tai ir atsakyti į šį kartoms mestą iššūkį . Mes tai padarysime“. 

Prancūzijos ambasada Bamake perspėjo visus tame mieste esančius Prancūzijos piliečius būti budrius išėjus iš namų.

Didžiulį šiaurinį Malio dykumų regioną krėtė smurtas tarp etninių bendruomenių ir islamo kovotojų. Šalis siekia atkurti stabilumą ir taiką po 2012 metais įvykdyto perversmo.

Su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susiję džihadistai devynis mėnesius kontroliavo Teksaso valstijai dydžiu prilygstančią teritoriją, kol 2013 metais pradėta Prancūzijos vadovaujama karinės intervencija padėjo išstumti kovotojus iš didžiosios to regiono dalies.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių