Quantcast

Indijoje įvykdyta egzekucija Mumbajaus sprogdinimų sumanytojui Y. Memonui

  • Teksto dydis:

Indija ketvirtadienį įvykdė egzekuciją nuteistam teroristui Yakubui Memonui (Jakubui Memonui) dėl jo vaidmens 1993 metais organizuojant koordinuotus sprogdinimus Mumbajuje, per kuriuos žuvo šimtai žmonių, pranešė šalies žiniasklaida.

Y.Memonas buvo pakartas Nagpuro kalėjime vakarinėje Maharaštros valstijoje apie 7 val. vietos (4 val. 30 min. Lietuvos) laiku per savo 53-ąjį gimtadienį, nurodė televizijos NDTV ir CNN-IBN, kai Indijos prezidentas ir Aukščiausiasis Teismas galutinai atmetė malonės prašymus. Naujienų agentūra „The Press Trust of India“ (PTI) taip pat pranešė apie egzekucija, cituodama pareigūnų suteiktą informaciją.

PTI rašo, kad Y.Memono palaikai bus perduoti jo šeimai. Numatoma, kad Maharaštros vyriausiasis ministras Devendra Fadnavisas vėliau ketvirtadienį paskelbs atitinkamą pranešimą valstijos asamblėjoje.

1993 metų kovą įvykdytų sprogdinimų taikiniais tapo apie tuzinas objektų, tarp jų Bombėjaus akcijų biržos pastatas, oro bendrovės „Air India“ biurai ir vienas prabangus viešbutis. Tos atakos, nusinešusios 257 žmonių gyvybių, buvo vienos pražūtingiausių kada nors surengtų Indijoje.

Manoma, kad tuos sprogdinimus organizavo Mumbajaus musulmonų dominuojamas nusikalstamas pasaulis, keršydamas už smurto prieš musulmonus bangą, pareikalavusią daugiau negu 1 000 žmonių gyvybių.

Ketvirtadienį prie tų išpuolių taikinių Mumbajuje apsauga buvo sustiprinta.

Buhalterio išsilavinimą turintis Y.Memonas yra vienintelis iš 11 žmonių, nuteistų dėl tų atakų, kuriam buvo įvykdyta mirties bausmė. Kitiems griežčiausia bausmė buvo pakeista įkalinimu iki gyvos galvos.

Jis neigė esantis kaip nors susijęs su sprogdinimais. Teismo ir apeliacijų nagrinėjimas strigo ir Indijoje buvo vertinamas itin prieštaringai, o žmogaus teisių aktyvistai ir vienas buvęs teisėjas ragino pasigailėti kaltinamojo gyvybės.

Buvęs Aukščiausiojo Teismo teisėjas Harjitas Singhas Bedi (Hardžitas Singhas Bedis) sakė, kad reikia atsižvelgti į pranešimus, jog Y.Memonas bendradarbiavo su tyrėjais ir savo noru grįžo iš Pakistano, kur buvo pabėgęs po sprogdinimų.

Kiti pabrėžė, kad jo brolis Tigeris Memonas (Taigeris Memonas) esąs numanomas išpuolių sumanytojas – kartu su vienos Mumbajaus nusikalstamos gaujos vadeiva Dawoodu Ibrahimu (Davudu Ibrahimu). Jie abu slapstosi nuo 1993 metų.

Y.Memonas ir du kiti broliai buvo nuteisti 2006 metais specialiai įkurto teismo pagal prieštaringai vertinamus antiterroristinius įstatymus, kurie buvo priimti po tų atakų ir dabar jau nebegalioja.

Egzekucijos Indijoje vykdomos retai, bet prezidentas Pranabas Mukherjee (Pranabas Muhherdžis) per pastaruosius trejus metus atmetė kelis malonės prašymus, užbaigdamas aštuonerius metus trukusį faktinį mirties bausmės moratoriumą.

Vienintelis likęs gyvas 2008 metais Mumbajuje surengtų atakų užpuolikas buvo pakartas 2012-aisiais, o 2013-aisiais Delyje buvo įvykdyta egzekucija vienam Kašmyro separatistui, kuris buvo nuteistas dėl 2001 metais įvykdyto mirtino išpuolio Indijos parlamente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių