Quantcast

Everesto bazinėje stovykloje rasti septyniolikos aukų kūnai

  • Teksto dydis:

Septyniolikos aukų kūnai buvo rasti bazinėje stovykloje Everesto kalne, kurioje šimtai alpinistų tebėra įstrigę po aukščiausiame pasaulio kalne nuslinkusios lavinos, sukeltos šeštadienį Nepalą sukrėtusio galingo žemės drebėjimo.

Pirmasis sužeistasis išskraidintas sraigtasparniu šiandien rytą, tekstinėje žinutėje iš bazinės stovyklos parašė rumunų alpinistas Alexas Gavanas (Aleksas Gevanas).

„Visi sunkiai sužeisti evakuojami sraigtasparniais, – rašo A.Gavanas. – Rūpinuosi tais, kuriems reikia pagalbos. Noriu miego.“

Kaip nurodė AFP Katmandu biuro vadovė Ammu Kannampilly (Amu Kanampili), bazinėje stovykloje nutūpė šeši sraigtasparniai, kurie galiausiai galėjo atskristi, kai pernakt pagerėjo oro sąlygos.

„Žmonės nešami neštuvais, kai nutūpė sraigtasparniai, – pustuzinis šįryt“, – nurodė A.Kannampilly tekstiniame pranešime.

„Oras giedras, kiek snyguriuoja“, – pridūrė ji.

Dvidešimt du alpinistai buvo nugabenti į žemesnį aukštį, iš kur pirmieji aštuoniolika bus evakuoti į Katmandu sunkiaisiais sraigtasparniais, kurie išskrido iš Nepalo sostinės išsigiedrijus orui.

Nepalo alpinizmo asociacijos prezidentas Angas Tsheringas Sherpa (Angas Čeringas Šerpa) „Reuters“ nurodė, kad yra rasti septyniolikos aukų kūnai ir kad mažiausiai 61 alpinistas buvo sužeistas.

Vienas iš žuvusiųjų yra Danas Fredinburgas, Kalifornijoje gyvenęs „Google“ inžinierius. Jis patyrė sunkių galvos sužalojimų, kai užgriuvo lavina.

Lavina nusirito Everestu, palaidodama dalį bazinės stovyklos, kai alpinistai kopimo sezono pradžioje rinkosi prie pagrindinio kelio į viršūnę.

JAV alpinistas Johnas Reiteris (Džonas Reiteris) sakė, kad dešimtys žmonių patyrė kritinių sužalojimų, tarp jų ir galvos. „Tai buvo sunkios 18 valandų“, – sakė jis CNN.

Kalnų vedlys ir alpinizmo koordinatorius iš Naujojoje Zelandijoje veikiančios bendrovės „Adventure Consultants“ Steve'as Moffatas (Stivas Mofatas) nurodė, kad per lavinai nusiritus per bazinę stovyklą žuvo du jų darbuotojai nepaliečiai.

„Meldžiamės už visus, kurie neteko gyvybių per vieną didžiausių tragedijų, ištikusią šią Himalajų šalį“, – sakė alpinistų ekspedicijas organizuojanti bendrovė „Jagged Globe“.

Nepalo turizmo ministerijos pareigūnai sakė, kad Everesto kalno bazinėje stovykloje ar kiek aukštėliau, buvo apie tūkstantis alpinistų, įskaitant maždaug 400 užsieniečių, kai smogė požeminis smūgis.

A.Tsh.Sherpa pranešė, kad maždaug šimtas alpinistų, esančių Pirmojoje ir Antrojoje stovykloje Everesto kalne, kurios yra įsikūrusios aukščiau bazinės stovyklos, po žemės drebėjimo sukeltos lavinos yra saugūs.

Tačiau jis pridūrė, kad juos bus sunku evakuoti į bazinę stovyklą, nes kelias žemyn, einantis per Kumbu ledokrytį, yra užblokuotas.

Laviną, kuri užgriuvo bazinės stovyklos dalis ir užklojo jas sniegu, sustiprino tai, kad ji susidarė iš dviejų atskirų sniego griūčių, slinkusių nuo skirtingų viršukalnių, nurodė A.Tsh.Sherpa.

Balandis yra vienas populiariausių alpinizmo sezono mėnesių mėginti įkopti į 8 850 metrų Everestą viršukalnę , nes gegužės pabaigoje orai ima bjurti ir prasideda lietus.

Šeštadienį įvykusi tragedija tapo daugiausiai aukų per dieną nusinešusia stichine nelaime Nepale po to, kai beveik prieš metus per laviną Everesto kalne žuvo 16 vedlių nepaliečių.

Šeštadienio 7,9 balo žemės drebėjimas buvo galingiausias Nepale per 81 metus. Jis taip pat supurtė kaimyninių Indijos, Kinijos ir Bangladešo teritorijas

Sekmadienio ryto duomenimis, oficialus mirčių skaičius pasiekė 1 899 žmonių Nepale. Dar mažiausiai 4 500 žmonių buvo sužeisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip čia dabar ne rusai kalti ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių