Quantcast

Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai užsipuolė V. Putiną dėl Alepo bombardavimo

  • Teksto dydis:

Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai ketvirtadienį užsipuolė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dėl Maskvos vykdytų bombardavimų Sirijos Alepo mieste ir neatmetė sankcijų jo šaliai galimybės.

„Tai, kas vyksta Alepe, yra karo nusikaltimas; vienas pirmųjų reikalavimų – kad režimo ir jų (rusų) sąjungininkų vykdomas bombardavimas turi baigtis“, – pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) po trijų šalių lyderių susitikimo Berlyne.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasmerkė aviacijos smūgius antrajame pagal dydį Sirijos mieste ir pavadino juos „nežmoniškais ir žiauriais“.

Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai sakė, kad neatmeta galimybės paskelbti sankcijų Rusijai. Šis pareiškimas pasirodė likus vos kelioms valandoms iki Europos Sąjungos viršūnių susitikimo Briuselyje, kur bus aptartas Rusijos vaidmuo Sirijoje.

„Viskas, kas gali tapti grasinimu, gali būti naudinga“, – pareiškė F.Hollande'as per spaudos konferenciją, o A.Merkel pridūrė, kad „negalime atmesti šio varianto“.

Kalbėdamas apie planuojamas laikinas paliaubas Alepe, turinčias prasidėti šįryt, Prancūzijos prezidentas nurodė, kad V.Putinas yra pasirengęs jas pratęsti iki 11 valandų.

„Iš susitikimo išėjome susidarę įspūdį, kad paliaubos gali būti pratęstos, tačiau tai parodyti gali tik Sirijos režimas ir Rusija“, – sakė jis.

Nutraukus ugnį vos kelioms valandoms nebūtų pakankamai laiko pristatyti reikalingos humanitarinės pagalbos siuntas ir leisti civiliams palikti vietovę, pridūrė F.Hollande'as.

Sirijos kariuomenė savo ruožtu sakė, kad paliaubos tęsis tris dienas.

Sukilėliai, kontroliuojantys Alepą, siekia nuversti prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą). Šį miestą bombarduoja Rusijos remiama Damasko kariuomenė, siekianti atsikovoti rytinio regiono kontrolę.

Aviacijos smūgiai Alepe smūgiai sugriovė daug gyvenamųjų pastatų ir civilinių įstaigų, o ES šiuos veiksmus įvertino kaip prilygstančius karo nusikaltimams.

Pasmerks Rusiją Briuselyje

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį per susitikimą Briuselyje griežtai pasmerks Rusiją už jos atakas prieš civilius gyventojus Alepo mieste Sirijoje, taip pat paragins nutraukti kovas ir atnaujinti politinį procesą, rodo baigiamojo pareiškimo juodraštis.

Naujienų agentūros AFP gautame Bendrijos lyderių pareiškimo projekte neužsimenama apie galimas sankcijas, kurių imtis ragina Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija. Tačiau pareiškimo tonas Rusijos atžvilgiu yra jau griežtesnis.

„Europos (Vadovų) Taryba griežtai smerkia Sirijos režimo ir jo sąjungininkų, ypač Rusijos, atakas prie civilius Alepe“, – rašoma pareiškimo projekte.

Jame Damasko režimas ir jo sąjungininkai raginami skubiai užtikrinti „netrukdomą humanitarinę prieigą prie Alepo“ ir kitų šalies vietovių.

Pareiškime taip pat raginama „nedelsiant nutraukti kovos veiksmus ir atnaujinti patikimą politinį procesą, palaikomą Jungtinių Tautų“.

Pareiškimo projekte pabrėžiama, kad „atsakingieji už tarptautinės humanitarinės teisės ir žmogaus teisių normų pažeidimus turi būti patraukti atsakomybėn“.

28 Bendrijos lyderiai taip pat prašo ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini (Federikos Mogerini) ir Europos Komisijos – ES vykdomosios valdžios institucijos – toliau prisidėti prie medicininės evakuacijos pastangų bendradarbiaujant su Jungtinėmis Tautomis.

F.Mogherini taip pat prašoma siekti politinės pereigos Sirijoje dirbant su svarbiausiais regiono veikėjais, kurie pareiškimo projekte neįvardyti.

Bendrijos lyderiai sugriežtino savo toną Rusijos atžvilgiu, kai bloko šalių užsienio reikalų ministrai pirmadienį pirmą kartą už Alepo bombardavimą pasmerkė konkrečiai Maskvą ir įspėjo, kad šie antskrydžiai gali prilygti karo nusikaltimams.

Ketvirtadienio susitikimą rengiantis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas įspėjo apie būtinybę išsaugoti Europos vienybę Rusijos atžvilgiu, kai kuriems bloko lyderiams demonstruojant mažėjančią paramą sankcijoms, kurios buvo įvestos Maskvai už jos vaidmenį Ukrainos konflikte.

Bendrijos lyderiai prie pietų stalo ketina surengti diskusiją dėl bloko strategijos Rusijos atžvilgiu.

„Santykiuose su Rusija mūsų vertingiausias dalykas tebėra mūsų vienybė. Iki šiol, nepaisant mūsų nuomonių skirtumų, visuomet likdavome vieningi, turime taip elgtis ir toliau“, – sakė D.Tuskas spaudos konferencijoje.

„Tai taip pat bus itin svarbu, kai spręsime klausimą dėl Rusijos vaidmens Sirijoje“, – pridūrė D.Tuskas.

Vašingtonui ir Londonui spaudžiant bloką imtis sankcijų prieš Maskvą, Europos Parlamento lyderiai Manfredas Weberis ( Manfredas Veberis), Guy Verhofstadtas (Gi Verhofstatas) ir Rebecca Harms (Rebeka Harms) nusiuntė laišką D.Tuskui, kuriame ragina jį siekti, kad būtų sutarta imtis priverstinių priemonių.

Jie savo laiške, kurio kopiją gavo AFP, ragina lyderius viršūnių susitikime priimti sprendimą „imtis vykdymo užtikrinimo priemonių, jei Rusija toliau pažeidinės JT Saugumo Tarybos rezoliucijas ir bombarduos civilius“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
pabaikit su tuo melu ir amerikoniška propoganda,nei jūs ten buvot,nei žinot,o rašinėjat,ką vėjai pučia iš amerikos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių