Quantcast

Dėl Korano deginimo moksleivis ir mokytojas apkaltinti šventvagyste

  • Teksto dydis:

Pakistane vienas paauglys ir jo religinis mokytojas buvo apkaltinti šventvagyste, nes esą buvo pastebėta, kaip moksleivis degina Korano puslapius, penktadienį pranešė policija.

Paauglį, kuris mokėsi musulmoniškoje seminarijoje Pandžabo provincijos Kasuro rajone, gyventojai pastebėjo deginantį islamo šventosios knygos puslapius, sakė vietos policijos aukšto rango pareigūnas Mirazas Arifas Rasheedas (Mirazas Arifas Rašidas).

Paklausus, ką daro, moksleivis atskleidė, jog mokytojas jam buvo sakęs, kad deginimas yra tinkamas būdas senoms Korano kopijoms sunaikinti.

Musulmonai tiki, kad Koranas yra Dievo žodis, perduotas tiesiogiai žmonijai per Pranašą Muhammadą (Muhamadą). Dėl tos priežasties patys žodžiai laikomi šventais, todėl senos Korano kopijos turi būti sunaikintos labai pagarbiai.

Religiniai scholastai pritaria dviem būdams: knygos palaidojimui žemėje, atidžiai susukus ją į audeklą, arba panardinimui į tekantį vandenį, kad šis nuplautų nuo puslapių rašalą.

Pagal prieštaringai vertinamus šios konservatyvios musulmoniškos šalies įstatymus bet kokia nepagarba Koranui užtraukia kalėjimą iki gyvos galvos.

Tokia nepagarba taip pat gali išprovokuoti minios smurtą: 2015 metų lapkritį įpykę žmonės padegė gamyklą Pandžabe, kurios vienas darbuotojas buvo apkaltintas Korano puslapių deginimu boileryje.

„Ir moksleivis, ir (mokytojas) buvo apkaltinti pagal įstatymo dėl šventvagystės skyrių 295B, kuriame kaip vienintelė bausmė numatytas įkalinimas iki gyvos galvos“, - sakė M.A. Rasheedas.

Ši byla į viešumą iškilo kitą dieną po Pakistano Aukščiausiojo Teismo sprendimo atidėti apeliaciją dėl 2010 metais krikščionei paskirtos mirties bausmės už šventvagystę.

Asia Bibi (Asija Bibi) buvo apkaltinta Pranašo Muhammado įžeidimu. Už tai pagal minimą įstatymą yra skiriama mirties bausmė. Ją paleisti ragino teisių gynimo grupės ir Vatikanas.

Paskutinis jos apeliacijos svarstymas turėjo įvykti ketvirtadienį, Islamabade, bet buvo atidėtas vienam iš trijų teisėjų pareiškus apie savo interesų konfliktą. Nauja data nebuvo paskirta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių