Quantcast

Talibano išpuolis prieš Afganistano parlamentą nusinešė dvi gyvybes

  • Teksto dydis:

Du žmonės, tarp jų vienas vaikas, žuvo pirmadienį per Talibano kovotojų išpuolį prieš Afganistano parlamentą, per kurį aidėjo sprogimai ir šūviai, o deputatai skubėjo slėptis kilus chaosui, kuris buvo tiesiogiai transliuojamas per šalies televiziją.

Ši ataka buvo surengta tuo metu, kai Afganistano prezidento pasiūlytas kandidatas į svarbų gynybos ministro postą atvyko prisistatyti įstatymų leidėjams. Ji baigėsi po dviejų valandų, kai žuvo visi septyni užpuolikai, tarp jų – sprogmenų prikrautą automobilį detonavęs kovotojas.

Išpuolis prieš šį itin svarbų kompleksą Kabulo centre kelia naujų klausimų apie saugumą šalyje, afganų pajėgoms kaunantis su vėl stiprėjančiu Talibanu nebepadedant NATO pajėgoms, kurios baigė savo kovinę misiją pernai gruodį.

„Pirmiausiai sprogmenų prikrautas automobilis detonavo pagrindinėje gatvėje netoli parlamento pastatų, o tuomet grupė užpuolikų įžengė į pastatą priešais parlamentą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kabulo policijos atstovas Ebadullah Karimi (Ebadula Karimis).

Per šį išpuolį žuvo du civiliai – moteris ir vaikas – nurodė policija ir Jungtinės Tautos.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Najibas Danishas (Nadžibas Danišas) sakė, kad užpuolikai buvo septyni, o Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad per ataką buvo sužeistas 31 žmogus, tarp jų penkios moterys ir vaikas.

Dramatiškoje tiesioginėje televizijos transliacijoje matėsi pirmojo sprogimo momentas ir parlamente kilęs sąmyšis. Tuo metu parlamento pirmininkas Abdul Raufas Ibrahimi (Abdul Raufas Ibrahimis), sėdėdamas savo vietoje, ramiai sakė įstatymų leidėjas, jog „tai esąs elektros gedimas“.

Parlamentaras Mohammadas Reza Khoshakas (Mohamadas Reza Chošakas), kuris tuo metu buvo salėje, sakė išgirdęs „garsų sprogimų, po kurio nugriaudėjo dar kei mažesni sprogimai“.

„Po kelių sekundžių salė prisipildė dūmų, o parlamento nariai pradėjo bėgti iš pastato“, – jis sakė AFP.

Grupė mirtininkų paskutinį kartą mėgino šturmuoti parlamentą 2012 metais, surengę koordinuotas atakas keliose sostinės vietose, įskaitant diplomatinių atstovybių rajonus.

Talibanas, kurio režimas Afganistane buvo nuverstas 2001 metų pabaigoje per JAV vadovaujamą invaziją, greitai prisiėmė atsakomybę dėl naujausios atakos.

„Keli mudžahidai pateko į parlamento pastatą, – Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) rašo „Twitter“ žinutėje. – Ataka įvyko tuo metu, kai buvo pristatomas gynybos ministras.“

Tuo tarpu policija neigė, kad Talibano kovotojai įsiveržė į budriai saugumą parlamento kompleksą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių