Quantcast

Žydų muziejaus vadovas atsistatydino po kontroversiškos žinutės

  • Teksto dydis:

Berlyne įsikūrusio Žydų muziejaus direktorius penktadienį atsistatydino, kilus skandalui dėl jo įstaigos „Twitter“ žinutės su nuoroda į straipsnį, kritikuojantį Vokietijos parlamento priimtą rezoliuciją, nukreiptą prieš vadinamąjį BDS judėjimą, raginantį boikotuoti Izraelį.

Profesorius Peteris Schaeferis (Pėteris Šeferis) pasisiūlė atsistatydinti, kad „būtų išvengta tolesnės žalos“ Žydų muziejui, sakoma įstaigos tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Kaip pranešama, šis prašymas buvo patenkintas, bet konkreti pasitraukimo priežastis nebuvo įvardyta.

Vokietijos parlamentas praeitą mėnesį pasmerkė „antisemitinį“ judėjimą „Boycott, Divestment and Sanctions“ („Boikotas, investicijų atsiėmimas ir sankcijos“).

Įstatymų leidėjai pareiškė, kad ši grupė naudoja antisemitiškus metodus savo politiniams tikslams propaguoti. Tačiau šią poziciją griežtai atmeta, BDS vadinanti save palestiniečių vadovaujama akcija ir raginanti boikotuoti Izraelio prekes, paslaugas ir kultūrą dėl žydų valstybės vykdomos palestiniečių teritorijų okupacijos.

BDS neseniai ragino boikotuoti „Eurovizijos“ dainų konkursą, praeitą mėnesį įvykusį Tel Avive.

„BDS judėjimo ant izraelietiškų produktų (dedami) lipdukai su užrašu „Nepirkite“ sukelia neišvengiamų asociacijų su nacių raginimu „Nepirkite iš žydų“ ir kitais atitinkamais grafičiais ant pastatų sienų bei parduotuvių vitrinų“, – sakoma neprivalomoje Bundestago rezoliucijoje.

Balsuodami už šią rezoliuciją Vokietijos įstatymų leidėjai įsipareigojo neskirti jokios finansinės paramos BDS judėjimui.

Be to BDS ir jo partneriai negalės organizuoti jokių renginių Bundestago patalpose.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) per tviterį parašė, kad vokiečių įstatymų leidėjų rezoliucija yra „svarbus sprendimas“.

„Visiškai nevaldomas“

Nuo 2014 metų rugsėjo Berlyno žydų muziejui vadovavusio P. Schaeferio darbo sutartis neseniai buvo pratęsta iki 2020-ųjų rugsėjo, nurodė ši įstaiga.

P. Schaeferis sulaukė spaudimo po muziejaus „Twitter“ paskyroje paskelbtos žinutės, raginančios perskaityti vieną žydų akademikų straipsnį, kritikuojantį Bundestago rezoliuciją.

Trečiadienį duodamas interviu savaitraščiui „Der Spiegel“ P. Schaeferis gynė tą žinutę kaip „indėlį į diskusiją“, bet pripažino, kad jos tekstas galbūt nebuvo vykusiai suformuluotas.

Reaguodamas į šią žinutę Vokietijos centrinės žydų tarybos pirmininkas Josefas Schusteris (Jozefas Šusteris) kritikavo muziejų, anot jo, tapusį „visiškai nevaldomu“.

Muziejaus penktadienį paskelbtame pranešime sakoma, kad P. Schaeferis „šiandien pateikė atsistatydinimo raštą fondo valdybos pirmininkui ir kultūros ministrei Monikai Grutters (Monikai Gruters), kad būtų išvengta tolesnės žalos Berlyno žydų muziejui“.

Minėtą žinutę parašiusi muziejaus atstovė irgi buvo atleista už valstybės lėšomis finansuojamos institucijos neutralumo taisyklių pažeidimą, penktadienį nurodė dienraštis „Suddeutsche Zeitung“.

Muziejus jau ne kartą buvo kritikuotas Izraelio dėl savo „antiizraelietiškos pozicijos“, rašo vokiečių žiniasklaida.

Kaip praneša „Suddeutsche Zeitung“, kovą P. Schaeferis išprovokavo pasipiktinimą, kai savo namuose priėmė Irano ambasados Berlyne kultūros reikalų departamento vadovą Seyedą Ali (Sejedą Ali). Tąsyk jiedu aptarė galimybes surengti Irano žydų archyvinių nuotraukų parodą.

Su antisemitizmu ir Izraeliu susiję klausimai vis dar itin opiai vertinami Vokietijoje, tebeatgailaujančią už Antrojo pasaulinio karo metais nacių vykdytus žiaurumus.

Kaip rodo Vidaus reikalų ministerijos duomenys, pernai Vokietijoje antisemitinio pobūdžio nusikaltimų pagausėjo 20 procentų. Devyni dešimtadaliai tokių incidentų siejami su kraštutiniais dešiniaisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Kodel Izraelis nesubombarduotas kai aplinkui visos salys jau.

...

... portretas
Net ir miręs žydas - amžina grėsmė vietiniams.

nekabiink

nekabiink portretas
zydo nes trumpas nubaus.....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių