Quantcast

Žiniasklaida: Fukušimos elektrinės išvalytas vanduo bus išleistas į jūrą

Japonijos valdžia nusprendė išleisti į jūrą išvalytą vandenį iš avarijos ištiktos Fukušimos atominės elektrinės, nepaisydama vietos žvejų aršaus pasipriešinimo tokiems planams, penktadienį pranešė žiniasklaida.

Premjero Yoshihide Sugos (Jošihidės Sugos) kabinetas planuoja paskelbti atitinkamą sprendimą jau ateinantį antradienį, pranešė naujienų agentūra „Jiji Press“ ir visuomeninis transliuotojas NHK.

Šiuo žingsniu bus užbaigtos kelerius metus trukusios diskusijos, kaip atsikratyti skysčio, kuriame yra ir vandens, naudoto elektrinei aušinti po to, kai 2011 metais jai smogė didžiulis cunamis ir išsilydė reaktorių aktyvioji masė.

Išleidimo procesas tikriausiai užtruks ne vienus metus. Vanduo bus išfiltruotas ir praskiestas, kad prieš jį išleidžiant jis atitiktų tarptautinius standartus, pažymėjo NHK.

Tokia žinia nuskambėjo po trečiadienį įvykusio J. Sugos susitikimo su Japonijos žvejų federacijos atstovais. Premjeras tuomet pareiškė, jog vyriausybė spręs, kaip „artimiausioje ateityje“ atsikratyti vandens.

„Užteršto vandens šalinimas yra neišvengiama Fukušimos atstatymo užduotis“, – po susitikimo žurnalistams sakė vyriausybės vadovas.

Tačiau aplinkosaugos aktyvistai griežtai nepritaria tokiems planams, o žvejai ir ūkininkai nuogąstauja, jog vartotojai atsisakys jūros gėrybių ir produktų iš šio regiono, ir taip turinčio reputacijos problemų, nors ten vykdomi išsamūs saugumo tyrimai.

Viena Vyriausybės komisija pernai nurodė, kad išleisti užterštą vandenį į jūrą arba paskleisti ore garinant yra „realistiniai pasirinkimai“.

Po kruopštaus filtravimo proceso iš vandens buvo pašalinta dauguma radioaktyvių izotopų, išskyrus tritį, kurio dabartinėmis technologijomis neįmanoma atsikratyti.

Pasak ekspertų, tritis žmonėms pavojingas tik tokiu atveju, jeigu jo į organizmą patenka labai dideli kiekiai, o išvalytas vanduo nuolat išleidžiamas į vandenynus iš atominių elektrinių visame pasaulyje.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pritaria siūlymui išleisti išvalytą Fukušimos vandenį.

Šiuo metu rezervuaruose elektrinės teritorijoje yra apie 1,25 milijono tonų vandens, pranešė jėgainės operatorė TEPCO, atsisakiusi komentuoti pranešimus.

Sprendimą būtina priimti kuo greičiau, nes baigiasi vieta vandeniui laikyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių