Quantcast

Žiniasklaida: ES ir JK derybos prasidės kovo 3 dieną

Europos Sąjunga ir Jungtinė Karalystė kovo 3 dieną pradės derybas dėl santykių po „Brexito“, antradienį skelbia laikraštis „The Guardian“, remdamasis vidiniu Bendrijos dokumentu.

Tikimasi, kad ES šalių ministrai dėl Briuselio derybinės pozicijos sutars per vasario 25-osios susitikimą. Iki tol Briuselis ir Londonas planuos diskusijas ir nustatys klausimus, kurie bus per jas aptarinėjami.

JK palikus Bendriją prasidės 11 mėnesių pereinamasis laikotarpis, kuris baigsis šių metų gruodžio 31-ąją. Visą šį laikotarpį JK liks Europos muitų sąjungoje ir bendrojoje rinkoje, galios judėjimo laisvė tarp Britanijos ir bloko šalių. Tačiau JK nebeturės savo atstovų Europos Parlamente ir Europos Komisijoje.

Šis laikotarpis būtinas, kad ES ir JK galėtų ramiai susitarti dėl savo būsimų santykių. Britų premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) kiek anksčiau sakė, kad neketina pratęsti pereinamojo laikotarpio.

Per pereinamąjį laikotarpį Briuselis ir Londonas turi pasiekti prekybos susitarimą. Be kita ko, jie turi susitarti dėl keitimosi duomenimis tvarkos, aviacijos standartų, medikamentų licencijavimo taisyklių, išspręsti žuvininkystės ir energetikos sektorių klausimus.

JK turi palikti ES penktadienį 23 val. Grinvičo (šeštadienį 1 val. Lietuvos) laiku.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių