Quantcast

Žiemos olimpiadą Kinijoje temdo įspėjimai dėl sportininkų sekimo

Vis daugiau Vakarų valstybių ir kibernetinio saugumo organizacijų įspėja dėl skaitmeninio sekimo per kitą mėnesį Pekine įvyksiančią žiemos olimpiadą, o kai kas net pataria užsienio sportininkams asmeninius telefonus ir nešiojamuosius kompiuterius palikti namie.

Kinija tikisi surengti sėkmingą, nuo COVID-19 apsaugotą ir šalies tarptautinę reputaciją pagerinsiančią olimpiadą.

Tačiau pasirengimą jai lydi politinė kontroversija, apimanti diplomatinius boikotus dėl žmogaus teisių padėties Kinijoje ir susirūpinimą dėl teniso žvaigždės Peng Shuai (Peng Šuai), apkaltinusios vieną aukšto rango Komunistų partijos pareigūną lytiniu smurtu, saugumo.

Dabar susirūpinta, ar dešimtys tūkstančių užsienio sportininkų, garbių asmenų ir žiniasklaidos atstovų bus apsaugoti nuo Kinijos sekimo įrankių.

Visi žaidynių dalyviai bus nuo visų kitų žmonių atskirtame „burbule“, kad sumažėtų tikimybė pandeminiam koronavirusui išplisti griežtą politiką „nulis COVID“ vykdančioje Kinijoje.

Prie Toronto universiteto įkurtos visuomeninės kibernetinio saugumo organizacijos „Citizen Lab“ tyrėjai anksčiau šią savaitę paskelbė, kad virusų stebėjimo programėlėje, kurią privalės naudoti visi olimpiados dalyviai, aptikta „paprasta, bet niokojama“ užšifravimo kliautis, galinti sudaryti sąlygas nutekėti asmeninei informacijai, įskaitant sveikatos duomenis ir balso pranešimus.

„Citizen Lab“ nurodė gruodžio pradžioje apie tai pranešusi Pekino olimpiados organizatoriams, bet atsakymo negavusi.

„Kinija anksčiau yra naudojusi kenkiančias užšifravimo technologijas politinei cenzūrai ir sekimui“, – rašė tyrėjas Jeffrey Knockelis (Džefris Knokelis).

„Tad dera paklausti, ar užšifravimui šioje programėlėje buvo tyčia pakenkta sekimo tikslais“, – sakė jis.

Kinija anksčiau yra naudojusi kenkiančias užšifravimo technologijas politinei cenzūrai ir sekimui.

Kanberoje įsikūrusi kibernetinio saugumo firma „Internet 2.0“ neseniai paskelbtoje ataskaitoje taip pat įspėjo, kad oficialia olimpiados programine įranga, įskaitant vieną virtualų privatų tinklą (VPN) ir vieną antivirusinį produktą, potencialiai būtų galima rinkti vartotojų duomenis be jų žinios.

Vienkartiniai telefonai

Pekino žiemos olimpiados organizacinis komitetas naujienų agentūrai AFP sakė, kad įtarimai dėl kibernetinių grėsmių „neturi jokių įrodymų, rūpintis nėra jokio reikalo“, o „aktuali informacija naudojama tik olimpiadai“.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) taip pat atmetė „Citizen Lab“ pareiškimus ir sakė, jog dvi kibernetinio saugumo organizacijos, kurių pavadinimai nenurodomi, „patvirtino, kad pavojingų silpnų vietų nėra“.

Vis dėlto tokie patikinimai nenuramino kai kurių Vakarų valstybių komandų.

JAV, Kanados, Jungtinės Karalystės ir Australijos nacionaliniai olimpiniai komitetai patarė sportininkams palikti savo asmeninius įrenginius namie ir per olimpiadą Kinijoje, jei įmanoma, naudotis vienkartiniais telefonais su išankstinio apmokėjimo kortele.

„Priminėme visiems Kanados komandos nariams, kad olimpinės žaidynės suteikia unikalią progą kibernetiniams nusikaltimams“, – sakoma Kanados olimpinio komiteto pareiškime.

Nyderlandų ir Belgijos žiniasklaida praėjusią savaitę pranešė, kad šių šalių sportininkams taip pat duotas panašus patarimas. Australija savo sportininkams užtikrins atskirą vietinį belaidį tinklą tam paskirtose erdvėse, pranešė agentūra „Bloomberg“.

Kai kurios šių šalių prisidėjo prie Kiniją piktinančio žaidynių diplomatinio boikoto.

Tačiau kitos Europos šalys nesijaudina. Ispanijos ir Italijos olimpiniai komitetai AFP sakė neteikę jokių konkrečių patarimų sportininkams dėl kibernetinio saugumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Durniai. Savo šešėlio jau bijo anglosaksų teroristai.

Mes \\\\\.../////

Mes \\\\\...///// portretas
ramūs,mūsų URM'o "ministras" baikotuoja olimpijadą,tai mūsų ir nesuseks.O sako kvailas.

Da nu na

Da nu na portretas
Guglo/apple nauduotojai bijo sekimo:) Ania:)))) Jus rimtai:)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių