Quantcast

„WikiLeaks“: JAV šnipinėjo Japonijos vyriausybę, didžiąsias įmones

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos šnipinėjo Japonijos aukšto rango pareigūnus ir didžiąsias kompanijas, įskaitant konglomeratą „Mitsubishi“, rodo dokumentai, kuriuos penktadienį paviešino tinklalapis „WikiLeaks“, paskelbęs mažiausiai 35 taikinių sąrašą.

Pastarieji dokumentai apie JAV Nacionalinio saugumo agentūros vykdytą sekimą paskelbti po virtinės ankstesnių paviešinimų apie sąjungininkių, įskaitant Vokietiją bei Prancūziją, šnipinėjimą, dėl kurio pašlijo santykiai tarp šalių.

Japonija yra viena svarbiausių Vašingtono sąjungininkių Azijos ir Ramiojo vandenyno regione ir šalys reguliariai konsultuojasi gynybos, ekonomikos bei  prekybos klausimais.

„Sąrašas rodo, kad NSA (Nacionalinio saugumo agentūra) šnipinėjo japonų konglomeratus, vyriausybės pareigūnus, ministerijas ir aukšto rango patarėjus, ir tai buvo daroma mažų mažiausiai nuo (dabartinio) ministro pirmininko Shinzo Abe (Šindzo Abės) pirmosios administracijos, kuri dirbo nuo 2006 metų rugsėjo iki 2007 metų rugsėjo, laikų“, - rašoma „WikiLeaks“ pareiškime.

„WikiLeaks“ nurodė, kad perimtuose dokumentuose taip pat kalbama apie „jautrią klimato kaitos strategiją“ bei „konfidencialaus pasitarimo, kuris vyko Shinzo Abe oficialioje rezidencijoje, turinį“.

Dokumentuose konkrečiai apie Shinzo Abe pokalbių pasiklausymą neužsimenama, tačiau taikiniais tapo kiti aukšti pareigūnai, tarp jų prekybos ministras Yoichi Miyazawa (Joičis Mijadzava).

Kaip skelbia „WikiLeaks“, JAV žvalgybos taikiklyje buvo ir Japonijos banko valdytojas Haruhiko Kuroda.

Tokijas šių faktų kol kas nekomentavo.

Apie Japonijos pareigūnų, kuruojančių prekybos klausimus, šnipinėjimą paskelbta itin neparankiu metu, šią savaitę Havajuose prasidėjus svarbioms deryboms dėl didžiulio laisvosios prekybos bloko, kuriam tektų 40 proc. pasaulio ekonomikos, sukūrimo.

„WikiLeaks“ nurodė, kad keturios ataskaitos buvo su žyma „Visiškai slaptai“, o viena buvo pažymėta kaip tinkama perduoti susipažinti sąjungininkėms Didžiajai Britanijai, Australijai, Kanadai ir Naujajai Zelandijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių