Quantcast

Vokietijos prezidentas paskiepytas „AstraZeneca“ vakcina

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) ketvirtadienį buvo paskiepytas pirmąja „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19 doze, pranešė jo biuras.

Tokia žinia nuskambėjo praėjus vos dviem dienoms po to, kai šalies vaistų priežiūros institucija patarė šį preparatą naudoti skiepijant tik 60 metų ir vyresnius žmones.

„Pasitikiu Vokietijoje patvirtintomis vakcinomis, – prezidentūros pareiškime cituojamas 65 metų valstybės vadovas. – Vakcinacija yra ryžtingas žingsnis pandemijos pabaigos link. Pasinaudokime turimomis galimybėmis. Prisijunkite!“

Vokietijos pareigūnai uoliai stengiasi sustiprinti visuomenės pasitikėjimą „AstraZeneca“ vakcina, sumažėjusį kilus nuogąstavimų dėl kraujo krešulių susidarymo rizikos.

Vokietijos nuolatinis vakcinacijos komitetas (STIKO) antradienį pranešė rekomenduojantis šiuo preparatu skiepyti tik 60 metų ir vyresnius žmones.

Jaunesnių asmenų skiepijimą šia vakcina buvo nuspręsta riboti gavus pranešimų apie naujus kraujo krešulių susidarymo atvejus paskiepytiems žmonėms.

Jaunesni nei 60 metų žmonės gali būti skiepijami šia vakcina, bet tik pasikonsultavę su savo gydytoju ir įvertinę individualią riziką.

Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas (Jensas Španas), kuriam dar nėra 40-ies, ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad norės skiepytis „AstraZeneca“ vakcina, kai „ateis mano eilė“.

Kanclerė Angela Merkel taip pat sakė, kad atėjus jos eilei skiepytis rinksis britų ir švedų farmacijos milžinės vakciną. 

Pastangoms sustiprinti vyresnio amžiaus žmonių pasitikėjimą „AstraZeneca“ vakcinos veiksmingumu smūgį sudavė 71 metų vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis (Horstas Zėhoferis), dienraščiui „Bild“ pareiškęs, kad neketina skiepytis šiuo preparatu.

„Atsakymas į Jenso Spahno raginimą – ne!“ – sakė ministras ir pridūrė, jog nėra nusistatęs prieš „AstraZeneca“ vakciną, tačiau jam nepriimtinas „paternalizmas“.

Dar kelios šalys, tarp jų Prancūzija, Ispanija ir Kanada, įvedė amžiaus apribojimus vakcinacijai „AstraZeneca“ skiepais dėl retų kraujo krešulių susidarymo atvejų.

Europos vaistų agentūra (EVA) trečiadienį pranešė, kad jos ekspertai, tiriantys galimą ryšį tarp „AstraZeneca“ vakcinos ir kraujo krešulių susidarymo ja paskiepytiems pacientams, nerado jokių konkrečių rizikos veiksnių, įskaitant amžių, tačiau tęsia tyrimus.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) taip pat nurodė, kad skiepytis „AstraZeneca“ vakcina yra saugu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

is

is portretas
veido matosi kad malonus zmogus bet kiek dar jam ir visiems gadins aplinka ta /stasy/ bobulemerkel?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių