Quantcast

Vokietijos prezidentas: JAV, Kinija ir Rusija daro pasaulį pavojingesnį

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris apkaltino JAV, Kiniją ir Rusiją keliant nepasitikėjimo ir nesaugumo atmosferą savo „didžiųjų valstybių konkurencija“, kuri gali pasibaigti ir naujomis branduolinio ginklavimosi varžybomis, praneša „Reuters“.

Kalbėdamas kasmetinėje Miuncheno saugumo konferencijoje, F.-W. Steinmeieris sukritikavo šių trijų valstybių požiūrį į pasaulio reikalus ir, tiesiogiai neminėdamas Donaldo Trumpo, išreiškė nepasitenkinimą dėl jo pažado „padaryti Ameriką vėl didžią“.

„Vėl didi – net ir kaimynų ir partnerių sąskaita“, – sakė anksčiau šalies užsienio reikalų ministro pareigas ėjęs F.-W. Steinmeieris.

2014 m., eidamas užsienio reikalų ministro pareigas, jis buvo vienas iš kertinių vadinamojo „Miuncheno konsensuso“ kalvių. Tuo metu Vokietijos lyderiai pareiškė, kad Berlynas yra pasirengęs prisiimti daugiau atsakomybės pasaulio politikoje. Vokietijos prezidentas šią mintį plėtojo ir penktadienį, tačiau tuo pačiu sukritikavo ir Rusijos, Kinijos ir Jungtinių Valstijų užsienio politiką.

EPA-ELTOS nuotr.

„Rusija karinę jėgą ir brutalų Europos žemyno valstybių sienų pertvarkymą vėl pavertė politikos priemonėmis“, – sakė jis Miuncheno saugumo konferencijoje.

„Kinija selektyviai pripažįsta tarptautinę teisę – tik tada, kai tai nekenkia jos pačios interesams“, – tvirtino F.-W. Steinmeieris.

„O mūsų artimiausi sąjungininkai, Jungtinės Amerikos Valstijos, vadovaujamos dabartinės administracijos, atmeta tarptautinės bendruomenės idėją“, – pareiškė Vokietijos prezidentas.

Viso to išdava esą yra „daugiau nepasitikėjimo, daugiau ginkluotės, mažiau saugumo – artėjame link naujų branduolinio ginklavimosi varžybų“, teigė jis.

Pasak jo, reaguodama į tai, Vokietija turėtų didinti išlaidas gynybai, labiau prisidėti prie Europos saugumo ir išlaikyti aljansą su Jungtinėmis Valstijomis, pripažindama, kad JAV interesai juda nuo Europos prie Azijos.

Rusijos atžvilgiu Europa „neturėtų apsiriboti tik smerkiamais pareiškimais ir sankcijomis“, tvirtino F.-W. Steinmeieris.

Tuo tarpu žvelgdama į Rytus, Europa „privalo rasti pusiausvyrą santykiuose su Kinija tarp vis didėjančios konkurencijos ir būtinybės bendradarbiauti“, tikino Vokietijos prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių