Quantcast

Vokietijos ekskancleris G. Schroederis paliekamas valdančiojoje partijoje

Buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrioderis) liks valdančiosios Socialdemokratų partijos (SPD) narys, pirmadienį paskelbė ši politinė jėga, neįžvelgusi jokių pažeidimų šio politiko glaudžiuose ryšiuose su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

SPD Hanoverio skyrius pareiškė, kad G. Schroederis „nėra kaltas dėl partijos taisyklių pažeidimo, nes joks jo pažeidimas negali būti įrodytas“.

Šis skyrius, turintis įgaliojimus spręsti buvusio kanclerio narystės klausimą, liepą pradėjo svarstymą, gavęs 17 skundų iš vietos ir regioninių  SPD padalinių dėl G. Schroederio besitęsiančios narystės.

Hanoverio skyriaus sprendimas dar gali būti apskųstas, bet teisės ekspertai sako, kad siekiant pašalinti partijos narius kyla didelių kliūčių.

G. Schroederis, kanclerio pareigas ėjęs 1998–2005 metais, atsisakė nusigręžti nuo V. Putino net ir Rusijai įsiveržus į Ukrainą.

Ši jo pozicija buvo labai nepatogi SPD, kurios narys Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) yra dabartinis kancleris.

G. Schroederis taip pat buvo plačiai kritikuojamas dėl savo užimamų pelningų postų Rusijos energetikos milžinių administracijose. Tik sulaukęs didžiulio visuomenės spaudimo G. Schroederis gegužę pasitraukė iš Rusijos naftos bendrovės „Rosneft“ valdybos.

Vėliau jis taip pat paskelbė, kad nesijungs prie „Gazprom“ stebėtojų tarybos, nors iš pradžių planavo ten dirbti.

Gegužę Vokietijos parlamentas panaikino tam tikras privilegijas, kurias G. Schroederis turėjo kaip buvęs svarbus valstybės veikėjas. Tąsyk iš jo buvo atimtas biuras ir personalas.

Tačiau 78 metų buvęs kancleris neketino pasiduoti pastangoms pašalinti jį iš SPD ir liepą Maskvoje susitiko su V. Putinu.

Po to vizito duodamas interviu jis teigė, kad Rusija nori „derybomis pasiekto sprendinio“, kad būtų užbaigtas karas Ukrainoje. Šiuos komentarus Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino „pasišlykštėtinais“.

G. Schroederis taip pat ragino Berlyną pakeisti sprendimą dėl rusiškų dujų eksporto vamzdyno „Nord Stream 2“, kuris yra baigtas statyti, bet buvo užblokuotas Vokietijos vyriausybės prieš pat prasidedant Rusijos invazijai į Ukrainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių