Quantcast

Vokietija po 10 metų gali nebeturėti ledynų

Vokietijos ledynai tirpsta sparčiau nei buvo manyta, ir per 10 metų šalis gali netekti paskutinių savo ledo kepurių, ketvirtadienį skelbiama nerimą keliančioje ataskaitoje.

„Bavarijos ledynų dienos suskaičiuotos. Ir dar greičiau nei tikėjomės“, – sakė šio pietinio regiono, kur stūkso apledėjusios Alpių viršukalnės, aplinkos apsaugos ministras Thorstenas Glauberis (Torstenas Glauberis).

„Paskutinis Bavarijos Alpių ledynas gali ištirpti po 10 metų“,  – perspėjo jis.

Anksčiau mokslininkai skaičiavo, kad ledas ant viršukalnių išsilaikys maždaug iki šio amžiaus vidurio.

Tačiau pastaraisiais metais jų tirpsmas labai paspartėjo.

Penki Cugšpicės rajone Berchtesgadeno Alpėse esantys Vokietijos ledynai per pastarąjį dešimtmetį neteko maždaug dviejų trečdalių savo tūrio.

Jų paviršiaus plotas taip pat sumažėjo trečdaliu – tiek ploto užima maždaug 36 futbolo aikštės.

Perspėdamas dėl klimato atšilimo padarinių Th. Glauberis pabrėžė, kad ledynai yra „ne vien sniego ir ledo pavidalo Žemės istorijos paminklas“.

„Jie – mūsų klimato būklės termometrai“, – pridūrė jis.

Trečiadienį paskelbti tyrimo rezultatai rodo, kad pasaulio ledynai vis greičiau netenka savo masės. Jų tirpsmas lėmė daugiau nei penktadalį jūros lygio pakilimo šiame amžiuje.

Tarptautinė mokslininkų komanda, ištyrusi NATO palydovo padarytas nuotraukas, nustatė, kad nuo 2000 iki 2019 metų pasaulio ledynai vidutiniškai netekdavo po 267 mlrd. tonų ledo per metus.

Tyrimo išvados paskelbtos Vokietijos meteorologams pranešus, kad šis balandis buvo šalčiausias per keturis dešimtmečius.

Vokietijoje, kaip ir kitose Europos šalyse, pastaraisiais metais oro temperatūra nesilaikė įprastų normų. Po šaltos žiemos, kai vasarį termometro stulpeliai nukrito gerokai žemiau nulio, balandžio 1-ąją buvo registruota 25,9 laipsnio šiluma, o likusią mėnesio dalį dažniausiai buvo daugiau nei 15 laipsnių mažesnė.

Dėl tokių oro temperatūros permainų aplinkosaugininkai kaltina klimato kaitą ir ragina vyriausybes daryti daugiau, kad nerimą kelianti tendencija būtų pažabota.

Pagal 2015 metų Paryžiaus klimato susitarimą valstybės įsipareigojo siekti, kad iki šio šimtmečio pabaigos šiltėjimas būtų apribotas 1,5 Celsijaus laipsnio, lyginant su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

Klimato aktyvistai ketvirtadienį iškovojo istorinę pergalę prieš kanclerę Angelą Merkel, Konstituciniam teismui išaiškinus, kad Berlyno aplinkos apsaugos planas yra nepakankamas.


Šiame straipsnyje: vokietijaledynaiklimato kaita

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ketvirtojo žemės judėjimų atrad. Romualdas Zubinas

   Ketvirtojo  žemės  judėjimų  atrad.  Romualdas  Zubinas   portretas
Seniausios Žemėje Lietuvių kalbos dėka pasisekė atrasti TREČIĄJĮ ir KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS! Šie atradimai leido pažinti - KAS? KADA? ir KODĖL" Žemėje Vyko? Kas? KADĄ? ir Kodėl? VYKSTA? KAS? KADĄ? ir kodėl? vyks ateityje? Jau puikiai yra žinoma, kad nuo ŠIO TŪKSTANTMEČIO VIDURIO iki SEKANČIO TŪKSTANTMEČIO 500-jų metų, ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE, VIEŠPATAUS SAULĖ!!!' O TAI REIŠKIA, kad nuo mūsų tūkstantmečio VIDURIO iki SEKANČIO tūkstantmečio 500-jų metų, ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE IŠTIRPS VISI SNIEGYNAI ir ledynai. TAI LIĖČIA NE TIKTAI EUROPOS BET IR AZIJOS SNIEGYNUS BEI LEDYNUS!

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
Laikas pasauliui pažinti inž. ROMUALDO ZUBINO, prieš 12 metų ATRASTUS TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS! Šie atradimai leidžia pažinti, kad MŪSŲ LAIKAIS, ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE, SAULĖ DAROSI VIS INTENSYVESNĖ! ŠIS LAIKMETIS TĘSIS IKI SEKANČIO TŪKSTANTMEČIO 50-jų metų! ŠIAURINIUOSE KALNŲ ŠLAITUOSE, VIS INTENSYVIAU TIRPSTA, IR ATEITYJE TIRPS, SNIEGYNAI BEI LEDYNAI!!! PASAULIO MOKSLININKAI TAI PRIVALO ŽINOTI IR RUOŠTI GYVENTOJUS VIS INTENSYVĖMS SĖLIAMS BEI NUOŠLIAUŽOMS NUO ŠIAURINIŲ KALNŲ ŠLAITŲ!!

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA BUVO ATRASTI TREČIASIS IR KETVIRTASIS ŽEMĖS AŠIES FIZINIAI JUDĖJIMAI! PARAŠYTOS IR IŠLEISTOS KNYGOS : "Perkūnas", "Per praeitį į ateitį", "Pažadinta praeitis" ''Ppraregėjimas", "Praeitis ir ateitis'". "Tvanai dievai civilizacijos". Laikas PASAULIUI PAŽINTI ŠIUOS ATRADIMUS bei PARAŠYTAS KNYGAS" ir verti į užsienio kalbas. Mat, knygos parašytos ir išleistos SENIAUSIĄJA ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBA!!!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių