Quantcast

Vokietija mini 75-ąsias Niurnbergo proceso metines

Vokietija penktadienį mini 75-ąsias Niurnbergo proceso pradžios metines.

Per naują istorijos puslapį atvertusį teismo procesą kaip karo nusikaltėliai buvo nuteisti 24 buvusios nacių Vokietijos vadovai.

Kuklus paminėjimo renginys, kuriame laikantis dėl koronaviruso pandemijos įvestų suvaržymų dalyvaus tik nedidelis skaičius žmonių, vyks Teisingumo rūmų 600-ojoje salė, kur 1945 metų lapkričio 20-ąją prasidėjo Niurnbergo procesas.

Liudininkai, politikai ir ekspertai pasisakys vaizdo ryšiu per šį renginį, pradėsiantį metinėms skirtą renginių ciklą, apimsiantį ir vėliau šiais metais vyksiančius poezijos konkursą, meno parodą ir poetinius skaitymus.

Renginyje, vyksiančiame Vokietijai susiduriant su stiprėjančiu dešiniojo sparno ekstremizmu ir antisemitizmu, pasisakys ir Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris.

Niurnbergo procesas yra pirmas atvejis istorijoje, kai aukščiausiems valstybės atstovams teko atsakyti už savo nusikaltimus tarptautiniame teisme.

Per pirmą teismą į teisiamųjų suolą sėdusiems 24 Nacionalsocialistų partijos aukšto rango atstovams teko atsakyti į Antrojo pasaulinio karo didžiųjų valstybių sąjungininkių – JAV, Sovietų Sąjungos, Britanijos ir Prancūzijos – klausimus.

Tarp šių asmenų buvo daugelis aukščiausių nacių pareigūnų, išskyrus Adolfą Hitlerį, Josephą Goebbelsą ir Heinrichą Himmlerį, kurie nusižudė.

Šis teismas truko ilgiau nei metus ir baigėsi 12 mirties nuosprendžių, trimis įkalinimo iki gyvos galvos bausmėmis, keturiomis ilgomis laivės atėmimo bausmėmis ir trimis išteisinamaisiais nuosprendžiais.

Nuo 1946 metų lapkričio iki 1949 metų balandžio įvyko dar 12 teismų.

Niurnbergas, per karą sugriaustas buvęs imperinės Vokietijos miestas, buvo simbolinė vieta šiems teismams, nes čia A. Hitleris prieš karą organizuodavo didžiulius mitingus, o 1935-aisiais buvo priimti antižydiški įstatymai.

Niurnbergo procesas padėjo pamatus tarptautinei baudžiamosios teisės sistemai ir teismo procesams dėl baisiausių žmonijos nusikaltimų.

Niurnbergo palikimą perėmė Hagoje įsikūręs Tarptautinis baudžiamasis teismas. Šis 2002 metais įsteigtas teismas yra vienintelė pasaulyje nuolatinė nepriklausoma tarptautinė teisminė institucija, vykdanti jurisdikciją asmenims už nusikaltimus žmoniškumui, genocidą, karo ir agresijos nusikaltimus.

Anksčiau šiais metais Europa ir Jungtinės Valstijos be didesnių iškilmių paminėjo Antrojo pasaulinio karo pabaigos 75-ąsias metines, nes daugumą renginių teko atšaukti ar apriboti dėl koronaviruso grėsmės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių