Quantcast

Vienintelis gyvas likęs 2015-ųjų Paryžiaus atakų vykdytojas pasisakė teisme

Paskutinis gyvas likęs įtariamas 2015 metų Paryžiaus išpuolių vykdytojas penktadienį teismui pareiškė, kad jam „gėda“, nes per kruvinąją lapkričio 13-osios naktį jis nesugebėjo detonuoti savo savižudžio sprogdintojo diržo.

„Neužbaigiau savo darbo, – Paryžiaus teismui visiškai neatgailaudamas sakė 32 metų Salahas Abdelslamas. – Nusprendžiau nebebandyti apsijuosti [mirtininko] diržu – ne iš bailumo ar baimės. Tiesiog nenorėjau, štai ir viskas.“

Šią savaitę jis davė parodymus tęsiantis teismo procesui dėl daugiausiai aukų taikos metu pareikalavusių atakų Paryžiuje. Šis procesas yra didžiausias šiuolaikinėje Prancūzijos istorijoje, jame dalyvauja tūkstančiai skundus pateikusių asmenų.

S. Abdelslamas davė parodymus per išskirtinę savaitę, kai jis ir įtariami bendrininkai pirmą kartą buvo apklausti apie pačią išpuolių dieną. Advokatai ir aukų artimieji mano, kad šie parodymai yra labai svarbūs siekiant atskleisti visuomenei, kas įvyko 2015 metų lapkričio 13-ąją.

Vėliau penktadienį teismas išklausys garso įrašus ir paskelbs iki šiol viešai nedemonstruotas nuotraukas iš teatro „Bataclan“ vidaus, vaizduojančias tuos siaubingus įvykius. Ši savaitė teisme yra labai svarbi po atakų gyviems likusiems žmonėms ir 130 aukų artimiesiems.

S. Abdelslamas automobiliu atvežė tris užpuolikus, kurie, praėjus kelioms akimirkoms po Prancūzijos ir Vokietijos futbolo rungtynių pradžios, susisprogdino stadiono „Stade de France“ prieigose.

Pasak įtariamojo, jis vėliau nuvažiavo į Paryžiaus šiaurinę dalį, nusipirko SIM kortelę ir metro kirto Paryžių, norėdamas pietiniame Monružo priemiestyje paslėpti sprogmenų prikimštą diržą, nes, kaip prisipažino, neišdrįso jo detonuoti.

S. Abdelslamas pareiškė melavęs savo bendražygiams, jog diržas nesuveikė, „nes man buvo gėda, kad neužbaigiau savo darbo. Bijojau kitų akių. Man tiesiog buvo gėda.“

Jo parodymai prieštarauja teisme duotiems policijos sprogmenų eksperto parodymams, kad mirtininko diržas buvo sugedęs.

„Stade de France“, koncertų salėje „Bataclan“ ir gatvės barų bei restoranų terasose šaudę ir susisprogdinę ekstremistai iš viso nužudė 130 žmonių.

Po tų išpuolių S. Abdeslamas atvyko į Briuselio Molenbeko rajoną, kur jis yra užaugęs, bet 2016 metų kovą buvo suimtas.

Kitiems kaltinamiesiems pareikšti kaltinimai dėl tokių nusikaltimų kaip atakų planavimas, ginklų tiekimas ir logistinės paramos teikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių