Quantcast

Viceministras: Kazachstanas nenori likti už geležinės uždangos

Kazachstanas nenori likti už jokios naujos geležinės uždangos, kurios galėtų siekti Rusija, pirmadienį pareiškė kazachų užsienio reikalų viceministras, Astanai bandant išlaviruoti dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Kazachstanas siekia atsiriboti nuo Kremliaus vadovo Vladimiro Putino karinio puolimo Ukrainoje, bet tuo pačiu nenori supykdyti savo sąjungininkės Rusijos.

Interviu vokiečių savaitraščiui „Die Welt“ Kazachstano užsienio reikalų viceministras Romanas Vassilenko (Romanas Vasilenka) užsiminė, kad jo šalis tęsia suplanuotas reformas ir neketina grįžti prie Šaltojo karo laikų politinės struktūros.

„Jei bus nauja geležinė uždanga, mes nenorime būti už jos“, – sakė jis.

Atkreipdamas dėmesį į reformas, apimančias prezidento galių apribojimą, R. Vassilenko sakė, kad jo šalis „šių žingsnių ir politinių reformų imasi ne norėdama kam nors, įskaitant Vakarus, įtikti, o todėl, kad mūsų prezidentas žino: tai vienintelis kelias į priekį“.

Turėdamas galvoje investuotojus, kurie galėjo pasitraukti iš Rusijos dėl karo Ukrainoje, R. Vassilenko sakė, kad Kazachstanas mielai juos priimtų.

Tačiau „ne tam, kad būtų apeitos sankcijos Rusijai“, sakė jis ir pridūrė, kad Kazachstane „laukiamos visos gerą reputaciją turinčios kompanijos, norinčios čia įsikurti“.

Kazachstano užsienio reikalų ministerija praėjusį mėnesį užsiminė, kad laikosi neutralios pozicijos dėl konflikto Ukrainoje ir nesvarsto dviejų Rusijos remiamų separatistinių darinių Ukrainos rytuose pripažinimo.

Valdžia leido aktyvistams surengti mitingą prieš invaziją – į jį buvo susirinkę per 2 tūkst. žmonių.

Tačiau bandymą surengti antrą mitingą pareigūnai sužlugdė.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRomanas VassilenkokazachstanasRusijaGeležinė uždanga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių