Quantcast

Vengrijos premjeras V. Orbanas dalyvaus M. Gorbačiovo laidotuvėse

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas šeštadienį nuvyks į Maskvą dalyvauti paskutinio Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo laidotuvėse, paskelbė Budapeštas.

V. Orbanas, kurį lydės delegacija, pareikš pagarbą velioniui, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė valstybės sekretorius.

Kremlius savo ruožtu paskelbė, kad V. Orbanas šios kelionės metu neplanuoja susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Kiek žinome, jis atskris tik atsisveikinti su Gorbačiovu. Norų susitikti nebuvo“, – Rusijos valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Prieš karą Ukrainoje V. Orbanas palaikė itin draugiškus santykius su V. Putinu, o Vengrija yra vienintelė Europos šalis, nuo karo pradžios padidinusi gamtinių dujų importą iš Rusijos.

M. Gorbačiovo laidotuvių ceremonija vyks šeštadienį Maskvos Sąjungų namų Kolonų salėje, kur istoriškai buvo šarvojami aukšto rango pareigūnai, įskaitant 1953 metais mirusį Josifą Staliną. Tačiau tai nebus valstybinės laidotuvės, jose nedalyvaus V. Putinas.

Tą pačią dieną M. Gorbačiovas bus palaidotas Maskvos prestižinėse Novodevičės kapinėse šalia 1999 metais mirusios jo sutuoktinės Raisos.

Tokiu metu, kai Rusiją stengiamasi izoliuoti dėl jos karo Ukrainoje, jokių užsienio lyderių dalyvavimo M. Gorbačiovo laidotuvėse nebuvo tikimasi.

M. Gorbačiovas mirė antradienį, būdamas 91 metų amžiaus, po „sunkios ir ilgos ligos“, paskelbė ligoninė, kurioje jis buvo gydomas.

Sovietų Sąjungos komunistų partijos generaliniu sekretoriumi M. Gorbačiovas dirbo nuo 1985 iki 1991 metų. Rusijoje daug kas kaltina jį dėl Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Vakaruose jis tikriausiai bus atsimenamas kaip žmogus, prisidėjęs prie santykių tarp SSRS ir JAV atšilimo, jo nuopelnais laikomos ir pradėtos demokratinės reformos.

Tačiau jis nesiėmė ryžtingiau modernizuoti sąstingio apimtos valstybinės ekonomikos ir išlaikė griežtą politinės santvarkos kontrolę, o Lietuvoje bus prisimenamas kaip jėga malšinęs šalies nepriklausomybės siekius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apie gorbi

Apie gorbi portretas
Galima mąstyti įvairiai, bet nesitaskyti bjaurias epitetais-orų ir krikščioniška. Mūsų valdziuke ne tokia, jie praktikuoja neokomunistu retoriką. O Orbanas yra vienas iš tų vadovu kuris stovi už savo valstybę. Tauta ji gerbia. Kad mums tokį.

Girdi, Nesveikas

Girdi, Nesveikas portretas
Tu gal Dauno sindroma turi kad tokia medicinine išvada darai ?

Nesveikas

Nesveikas portretas
Orbano fizionomija perkreipta, jam yra aiškūs kraujotakos sutrikimai, o gal net smegenų auglys.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių