Quantcast

Vengrijos parlamentarų delegacija išreiškė paramą Švedijos siekiui įstoti į NATO

Vengrijos parlamento delegacija antradienį po susitikimo su Švedijos parlamento pirmininku pareiškė, kad remia Švedijos siekį tapti NATO nare.

Susitikimas surengtas siekiant išspręsti tai, ką Vengrijos valdančioji partija pavadino politiniais ginčais.

Kai kurie Vengrijos įstatymų leidėjai abejojo, ar pritarti Švedijos ir Suomijos paraiškoms įstoti į NATO, kaltindami Stokholmą ir Helsinkį „akivaizdžiu melu“ apie Vengrijos demokratijos būklę. Tačiau Vengrijos delegacija antradienį nurodė, kad parlamentas galiausiai ratifikuos Švedijos paraišką.

„Mes remiame Švedijos narystę NATO, – anot Švedijos naujienų agentūros TT, sakė Vengrijos parlamento pirmininko pavaduotojas Csaba Hende (Čaba Hendė). – Mes aiškiai pasakėme, kad Vengrijos vyriausybė, Vengrijos prezidentas, ministras pirmininkas ir dauguma Vengrijos parlamentarų aiškiai remia Švedijos narystę NATO.“

Jis pridūrė, kad būtina gerinti dvišalius Budapešto ir Stokholmo santykius.

Vengrijos pareigūnai yra sakę, kad Švedijos ir Suomijos politikai „akivaizdžiai meluoja“ apie Vengriją.

„Reikėtų, kad Švedijos politikai, vyriausybės atstovai ir Europos Parlamento nariai, remdamiesi visiškai tikrovės neatitinkančiais faktais, nenurodytų ir neimplikuotų, kad šalyje trūksta įstatymo viršenybės“, – TT sakė Cs. Hende.

Anksčiau Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė, kad „nėra teisinga jų prašyti, kad priimtume juos į savo gretas, kol jie skleidžia akivaizdų melą apie Vengriją, Vengrijos teisinę valstybę, mūsų demokratiją ir gyvenimą čia“.

Anot Švedijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininko Arono Emilssono (Arono Emilsono), kuris taip pat buvo susitikęs su vengrų delegacija, Vengrija nekėlė jokių sąlygų.

„Kalbėjomės apie dvišalių santykių stiprinimą ir gerinimą bei vieni kitų konstitucinių tradicijų supratimą“, – teigė jis TT.

Delegacija, kuri Stokholme susitiko su Švedijos asamblėjos pirmininku Andreasu Norlenu, taip pat apsilankys Suomijoje, kad išaiškintų savo pozicijas. Kelionė į abi Šiaurės šalis atidėjo planus ratifikuoti paraiškas, todėl balsavimas Vengrijos parlamente nukeltas dviem savaitėms ir vyks per kovo 20 dieną prasidedančią sesiją.

Vengrija, be Turkijos, yra vienintelė NATO šalis narė, kuri dar nepatvirtino Švedijos ir Suomijos paraiškų. Šios šiaurės Europos kaimynės atsisakė savo ilgalaikio karinio neutralumo ir gegužės mėnesį kreipėsi dėl narystės NATO, reaguodamos į Rusijos karą Ukrainoje.

Vizitas vyksta tuo metu, kai Stokholme vyksta neformalus dviejų dienų Europos Sąjungos gynybos ministrų susitikimas, o NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sostinėje susitinka su Švedijos ministru pirmininku Ulfu Kristerssonu (Ulfu Kristersonu). Švedija šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja ES.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

puiku

puiku portretas
šaunu,išsigando,pinigučių gali negauti iš ES...

ŠIAIP...

ŠIAIP... portretas
Ne kažkokie atplaišos ir savo valstybės išdavikai vadovauja sprendžia Vengrijos klausimus, o ORBANAS.

tik

tik portretas
ne pats Orbans su tauta nes konfrontacija su kaimynais ypac sti[riais vehda i niekur obamklystkeliu samanizmo durnyna kas vyksta jav bidartisto /spektakliuose/ kurie plaunami krauju ===
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių