Quantcast

Vengrijoje – vietos valdžios rinkimai: bus sumenkintos V. Orbano partijos pozicijos?

Vengrai sekmadienį balsuoja vietos valdžios rinkimuose, laikomuose reta galimybe apgultai opozicijai sumažinti nacionalistinių pažiūrų premjero Viktoro Orbano vadovaujamos partijos valdžią.

Opozicinės partijos susivienijo, siekdamos pirmąkart per beveik dešimtmetį įveikti V. Orbano dešiniojo sparno partiją „Fidesz“.

Nuo 2010 metų, kai V. Orbanas atėjo į valdžią, buvo pakeistos rinkimų taisyklės, ir opozicijos partijoms tapo sunkiau pavieniui varžytis su „Fidesz“.

Pagrindinis mūšio laukas yra sostinė Budpeštas, kur vyksta apylygė kova tarp 44-erių Gergely Karacsony (Gergejo Karačonio) ir „Fidesz“ remiamo dabartinio mero Istvano Tarloso (Ištvano Tarlošo).

I. Tarlosas Budapešto mero poste dirba nuo 2010 metų.

G. Karacsony lygino kovą dėl Budapešto mero posto su kovą vykusiais Stambulo mero rinkimais, per kuriuos Turkijos lyderio Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) partijos kandidatą įveikė opozicijos atstovas.

„Stambulas nubalsavo prieš agresyvią neliberalią jėgą, daug kuo panašią į Orbano režimą“, – pareiškė jis naujienų agentūrai AFP.

Atėjęs į valdžią V. Orbanas prastūmė virtinę naujų teisės aktų, įskaitant tokius, kurie, pasak kritikų Vengrijoje ir užsienyje, pakenkė svarbiausioms demokratinėms šios Europos Sąjungos narės institucijoms, tokioms kaip žiniasklaida ir teismai.

Per šiuos rinkimus daugumoje savivaldybių „Fidesz“ kandidatams iššūkį meta tik po vieną opozicijos atstovą.

Kituose miestuose įtemptos kovos prognozuojamos keliuose šiuo metu „Fidesz“ atstovų vadovaujamuose miestuose, įskaitant Miškolcą, Pėčą ir Sombathėjų bei daugumoje iš 23 Budapešto rajonų.

Opozicijos lūkesčiai nugalėti dar labiau išaugo praėjusią savaitę, kilus sekso skandalui, kuriame minimas vienas „Fidesz“ meras.

Vienas anonimiškas tinklaraštininkas paskelbė nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriame matomas vakarinio Dėro miesto meras, dalyvaujantis orgijoje jachtoje Kroatijoje.

„Fidesz“ vadovybė, kuri savo partiją pozicionuoja kaip krikščionišką, konservatyvią ir propaguojančią šeimos vertybes, stengėsi numalšinti įsiplieskusį skandalą, bet analitikai sako, kad dar neaišku, kaip tai paveikė rinkėjus.

Šeštadienio vakarą Dėre apie 1 000 žmonių protestavo prieš „Fidesz“, o įvairių opozicijos partijų politikai ragino susirinkusiuosius neperrinkti mero.

Analitikai sako, kad sekmadienio rinkimai bus savotiškas lakmuso popierėlis naujai opozicijos bendradarbiavimo strategijai, kuri gali suteikti galimybę mesti iššūkį V. Orbanui per 2022-ųjų visuotinius rinkimus.

Opozicijai sekmadienį prognozuojami geresni rezultatai nei per 2014-ųjų vietos valdžios rinkimus, įskaitant pergalę kovoje dėl Budapešto mero posto.

Tačiau opozicijai reikia stipriai pasirodyti kaimiškose vietovėse, kad ji gautų realią galimybę varžytis dėl valdžios 2022 metais, sako Andrasas Biro-Nagy (Andrašas Byras Nadis) iš idėjų kalvės „Policy Solutions“

„Budapeštas, žinoma, turi simbolinę vertę, bet taip pat yra svarbu nugalėti provincijos miestuose ir įleisti ten šaknis bei sukurti infrastruktūrą: būtent ten 2022-aisiais bus laimėta arba pralaimėta“, – sakė jis AFP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas

Romualdas  portretas
Liberalų ir bolševikų straipsnis pagal užsakymą , neatspindintis tikrovės , gyvenu Vengrijoje ir žinau kad Viktoras Orbanas nėra nacis , tik nori kad tūkstantinę istorija turinti tauta neisšnyktų kaip rūkas iš ryto . Jei tai nacizmas tai , patys kalti tie kurių tauta nustos egzistavusi .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių