Quantcast

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia: Vengrijai perduota grupė ukrainiečių karo belaisvių

  • Teksto dydis:

Vengrijai buvo perduota grupė Ukrainos karo belaisvių, pranešė Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, tačiau Kyjivas penktadienį pareiškė, kad apie tai nebuvo informuotas.

Perdavimas su Rusijos ortodoksų lyderio patriarcho Kirilo „palaiminimu“ įvyko ketvirtadienį „pagal bažnyčių bendradarbiavimo sistemą ir Vengrijos pusės prašymu“, rašoma Bažnyčios paskelbtame pranešime.

Perduotieji, pasak Bažnyčios, yra karo belaisviai, kilę iš Užkarpatės – Vakarų Ukrainos regiono, besiribojančio su Vengrija, kuriame gyvena apie 100 tūkst. etninių vengrų, rašoma pranešime, kuriame priduriama, kad perdavimas įvyko dėl „krikščioniško humaniškumo“.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenka sakė, kad iš Vengrijos viešų pareiškimų buvo sužinota, jog Rusija Budapeštui perdavė vienuolika vengrų kilmės ukrainiečių.

Nors ukrainiečių karo belaisvių paleidimas „visada yra gera žinia“, Kyjivas nebuvo informuotas apie Vengrijos ir Rusijos derybas, sakė O. Nikolenka.

Anot jo, Ukrainos užsienio reikalų ministerija pakvietė Vengrijos reikalų patikėtinį „dalykiniam pokalbiui“, kad gautų daugiau informacijos apie savo piliečius ir galėtų su jais susitikti.

„Susitikimo metu jie pabrėžė būtinybę koordinuoti bendradarbiavimą tokiais jautriais klausimais kaip karo belaisvių paleidimas“, – parašė A. Nikolenka socialiniame tinkle „Facebook“.

Vengrijos vicepremjeras Zsoltas Semjenas (Žoltas Šemjenas) perdavimą pavadino „Rusijos Ortodoksų Bažnyčios gestu Vengrijos atžvilgiu“.

„Šie žmonės yra jai skolingi už savo laisvę“, – sakė jis vietos naujienų portalui atv.hu.

Už bažnyčios reikalus atsakingas Z. Semjenas atsisakė pateikti daugiau detalių, aiškindamas, jog tai daro suinteresuotų asmenų „interesais“.

Praėjusiais metais Vengrijai dėl „religijos laisvės“ paprieštaravus sankcijoms, ES nesiryžo įtraukti patriarcho Kirilo, ištikimo prezidento Vladimiro Putino šalininko, į juodąjį sąrašą.

Kirilas giria Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbaną, kuris Rusijos stačiatikių bažnyčios padaliniui Vengrijoje dosniai skiria valstybės lėšų, ir vadina jį "tvirtų įsitikinimų lyderiu".

Vengrija siekia palaikyti glaudžius ryšius su Kremliumi, nepaisydama jo invazijos į Ukrainą.

Dėl ilgai besitęsiančių nesutarimų su Kyjivu dėl mažumų teisių Vakarų Ukrainos Užkarpatės regione Budapeštas taip pat yra pažadėjęs trukdyti Kyjivo pastangoms integruotis į ES ir NATO.

Z. Semjenas sakė, kad Budapešte įsikūrusi katalikiška pagalbos organizacija – Vengrijos maltiečių labdaros tarnyba – padėjo įvykdyti karo belaisvių perdavimą.

Ši grupė naujienų agentūrai AFP atsiųstame pranešime nurodė, kad „buvo paprašyta dalyvauti gelbstint žmonių gyvybes“, tačiau atsisakė išsamiau komentuoti, „siekdama apsaugoti mums patikėtus žmones“.

Vengrijos vyriausybė neatsakė į AFP prašymą pateikti komentarą.

Pernai rugsėjį popiežius Pranciškus interviu vienam jėzuitų leidiniui teigė tarpininkavęs, kad Rusija paspartintų maždaug 300 ukrainiečių belaisvių paleidimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių