Quantcast

Vengrija sutiko: ES lyderiai sutarė uždrausti kone visą rusiškos naftos importą

Europos Sąjungos lyderiai, pasiekę kompromisą su Vengrija, antradienio naktį pritarė tam, kad būtų uždraustas kone visas rusiškos naftos importas, taip baudžiant Maskvą už karą Ukrainoje.

27 valstybių blokas ištisas savaites ginčijosi dėl siūlyto visiško rusiškos naftos embargo, bet susidūrė su nepajudinamu Vengrijos premjero Viktoro Orbano pasipriešinimu.

Briuselyje susitikę ES lyderiai parengė kompromisinį susitarimą, numatydami išimtį dėl rusiškos naftos, pristatomos į Europą naftotiekiais, Vengrijai įspėjus, kad tiekimo sustabdymas sugriautų jos ekonomiką.

„Susitarimas uždrausti rusiškos naftos eksportą į ES. Tai iškart apima daugiau kaip du trečdalius naftos importo iš Rusijos, atkertant didžiulį finansavimo šaltinį jos karo mašinai“, – viršūnių susitikimo metu socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis).

„Maksimalus spaudimas Rusijai nutraukti karą“, – pridūrė jis.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) sakė, kad šiuo žingsniu „iš esmės iki metų pabaigos bus nutraukta maždaug 90 proc. naftos importo iš Rusijos į ES“, Vokietijai ir Lenkijai įsipareigojus atsisakyti tiekimo naftotiekiu į jų teritorijas.

„Rusija pasirinko tęsti savo karą Ukrainoje. Šįvakar, kaip europiečiai, vieningi ir solidarizuodamiesi su Ukrainos žmonėmis, mes imamės naujų ryžtingų sankcijų“, – tviteryje parašė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas). Jis taip pat kalbėjo, kad iki 2022-ųjų pabaigos turi būti nutraukta 90 proc. rusiškos naftos importo.

Ginčai dėl šeštojo sankcijų paketo supurtė Europos vienybę po penkių beprecedenčių ekonominių sankcijų Rusijai bangų dėl Kremliaus karo Ukrainoje.

Kad ir labai siauru liepteliu ėjome, radome tą kompromisą, kuris buvo būtinas. Manau, kad šiandien tiesiog galime pasidžiaugti rezultatu.

Pagal kompromisą naftos embargo išimtis bus taikoma naftotiekiui „Družba“ – sankcijos galios tik rusiškai naftai, gabenamai į ES tanklaiviais.

Kompromisas dėl rusiškos naftos importo embargo buvo būtinas, teigė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Kad ir labai siauru liepteliu ėjome, radome tą kompromisą, kuris buvo būtinas. Manau, kad šiandien tiesiog galime pasidžiaugti rezultatu“, – po EVT posėdžio Briuselyje žurnalistams sakė jis.

Nepaisant dėl Vengrijos prieštaravimo paliktos spragos, naujausios sankcijos yra vienos griežčiausių iš ES paskelbtų priemonių.

ES iš Rusijos importuoja maždaug 26 proc. sau reikalingos naftos ir buvo kritikuojama dėl to, kad toliau moka Maskvai, nors siekia sustabdyti jos karą Ukrainoje.

Ch. Michelis sakė, kad naujasis sankcijų paketas taip pat apima didžiausio Rusijos komercinio banko „Sberbank“ pašalinimą iš tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, trijų valstybinių transliuotojų uždraudimą ir karo nusikaltimais kaltinamų asmenų įtraukimą į „juodąjį“ sąrašą.

Jis taip pat sakė, kad ES sutiko skirti Ukrainai 9 mlrd. eurų siekiant padėti patenkinti „skubius likvidumo poreikius“ .

„Barniai privalo liautis“

Dėl rusiškos naftos uždraudimo ES derėjosi ištisas savaites ir pirmadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino bloko lyderius baigti vidaus „barnius“.

Vaizdo ryšiu kalbėdamas ES viršūnių susitikimo Briuselyje dalyviams jis paragino juos priimti naujų veiksmingų sankcijų, įskaitant draudimą importuoti rusišką naftą.

„Visi barniai Europoje privalo liautis – vidaus rietenos tik skatina Rusiją daryti jums vis didesnį spaudimą“, – ES viršūnių susitikimui sakė V. Zelenskis.

„Laikas būti nebe atskiriems, nebe susiskaldžiusiems, o vienai visumai“, – pridūrė jis.

V. Orbanas, kuris dažnai prieštarauja ES ieškant bendros pozicijos, prieš pat susitikimą „geru sprendimu“ pavadino pasiūlymą sustabdyti tik tanklaiviais gabenamos rusiškos naftos importą.

„Tai reiškia, kad ant Vengrijos ekonomikos nebus numesta atominė bomba“, – sakė jis.

Tačiau V. Orbanas įspėjo, jog Budapeštui reikia „garantijos“, kad jis galės gauti rusiškos naftos ir jūra, jei kas nors nutiktų per Ukrainą einančiam naftotiekiui.

Pasak Ch. Michelio, ES „nusprendė imtis atitinkamų priemonių“, kad galėtų reaguoti ir užtikrinti „tiekimo saugumą“.


Šiame straipsnyje: EVTES lyderiairusiška naftaembargaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių