Quantcast

Vengrija ketina šį mėnesį pradėti skiepijimą kiniška vakcina nuo COVID-19

Vengrija ketina šį mėnesį pradėti skiepijimą Kinijoje sukurta bendrovės „Sinopharm“ vakcina nuo COVID-19, penktadienį pranešė šalies vyriausybė.

Vengrija sausį tapo pirmąja šalimi Europos Sąjungoje, leidusia naudoti ir užsisakiusia „Sinopharm“ ir Rusijoje sukurtos „Sputnik V“ vakcinos – atitinkamai po 5 mln. ir 2 mln. dozių.

Siuntoje iš Kinijos vakcinų „pakaks 2,5 mln. žmonių“, Budapešte per spaudos konferenciją sakė premjero Viktoro Orbano personalo vadovas Gergely'is Gulyasas. „To pakaks paskiepyti po 250 tūkst. žmonių vasarį, kovą ir balandį, o likučiu bus skiepijama po balandžio“, – sakė jis.

V. Orbanas, anksčiau pareiškęs, kad savo imunizacijai rinksis būtent kinišką vakciną, penktadienį sakė, jog ji „atkeliauja“, tačiau pridūrė, kad Vengrijos institucijos dar turės atlikti papildomų tyrimų.

Interviu vienai radijo stočiai V. Orbanas sakė, kad ES nepriklausančios kaimynės Serbijos patirtis tiek su rusiška, tiek kiniška vakcina yra „padrąsinanti“.

Skiepijimas vakcinomis iš pirmosios „Sputnik V“ siuntos Vengrijoje galėtų prasidėti „galbūt kitą savaitę“, kadangi dar vis laukiama Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NNK) sutikimo, sakė V. Orbanas.

Vengrijos valdžios pareigūnai praeityje kritikavo pernelyg lėtą vakcinų patvirtinimo ir įsigijimo procesą ES. Šalis kol kas yra sulaukusi „Pfizer“/„BioNTech“ ir „Modernos“ sukurtų preparatų.

Vengrijoje iki šios dienos pirmąja vakcinos doze yra paskiepyta apie 260 tūkst. žmonių, o abi dozes gavo 92 tūkst. žmonių, teigė V. Orbanas.

Pirmoji „AstraZeneca“ vakcinos siunta šalį turėtų pasiekti savaitgalį, jos turėtų pakakti 20 400 žmonių. Preparatu bus skiepijami lėtinėmis ligomis sergantys, jaunesni nei 60 metų žmonės, sakė NNK epidemiologijos vadovė Agnes Galgoczi.

Vengrijoje nuo lapkričio galioja dalinis karantinas, apimantis tokius apribojimus, kaip vakarinę komendanto valandą, draudimą susiburti ir restoranų, mokyklų bei universitetų uždarymą.

G. Gulyasas sakė, kad vyriausybė apsvarstys galimą apribojimų švelninimą, kurio pirmasis etapas galėtų prasidėti kovo 1 dieną, o antrasis – balandžio 1 dieną, jei nekiltų trečioji infekcijų banga.

Vengrijos koronaviruso statistika gerėjo visą sausį, tačiau vasarį pastebėtas nežymus padidėjimas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių