Quantcast

Venesuelos prezidentas N. Maduro žada blokuoti „suklastotą“ pagalbą

  • Teksto dydis:

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) penktadienį pažadėjo neįsileisti „suklastotos“ humanitarinės pagalbos iš Jungtinių Valstijų, kurios paprašė opozicijos lyderis Juanas Guaido (Chuanas Gvaidas).

Pagalbos siuntos šiuo metu laikomos sandėliuose Kolumbijoje prie sienos su Venesuela.

„Venesuela neleis vykti suklastotos humanitarinės pagalbos spektakliui, nes nesame išmaldos prašytojai“, - per spaudos konferenciją Karakase sakė N. Maduro.

Jis taip pat užsipuolė Europos ir Lotynų Amerikos ministrus, ketvirtadienį paraginusius paskelbti naujus prezidento rinkimus.

Tarptautinės kontaktinės grupės nariai, susitikę Urugvajaus sostinėje Montevidėjuje, kvietė „kiek įmanoma greičiau“ surengti „laisvus, skaidrius ir įtikinamus prezidento rinkimus“ krizės krečiamoje Venesueloje, taip pat rasti taikų sprendinį, vykstant kovai dėl valdžios tarp N. Maduro ir J. Guaido.

Vadovaujant N. Maduro Venesuelą apėmė gili ekonomikos krizė, pasireiškianti hiperinfliacija, recesija ir būtiniausių prekių, įskaitant maisto produktus ir vaistus, stygiumi.

J. Guaido tvirtino, kad 300 tūkst. žmonių gresia mirtis, jeigu N. Maduro neleis įvežti į šalį humanitarinės pagalbos.

Tuo metu prie sienos sutelkti Venesuelos kariai blokuoja kelią, kuriuo turėtų važiuoti sunkvežimiai, gabenantys pagalbos siuntas.

Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas J. Guaido sausio 23-ąją sukėlė sąmyšį Venesuelos politikoje, pasiskelbęs pareigas einančiu prezidentu. Šį jo žingsnį nedelsdamos parėmė Jungtinės Valstijos, vėliau – dar apie 40 šalių.

Kalbėdamas penktadienį N. Maduro sakė, kad Venesuelos humanitarinė krizė yra „sufabrikuota Vašingtono“, siekiant pateisinti potencialią „intervenciją“ į šią Pietų Amerikos šalį.

Prezidentas sakė, kad maisto ir vaistų trūksta dėl JAV sankcijų, nors jos daugiausiai nukreiptos prieš režimo veikėjus ir valstybinę naftos įmonę PDVSA.

„Atlaisvinkite pinigus, kurie buvo užblokuoti ir izoliuoti, - ragino N. Maduro. – Tai makabriškas žaidimas: veržiam jiems kaklą ir verčiam prašyti trupinių.“

Pasak jo, pagalbos pasiūlymas yra „pažeminimo žinia liaudžiai“.

Trečiadienio rytą vienas Venesuelos karinis laivas, gabenantis 100 tonų pagalbos siuntą, atplaukė į Havaną, neseniai nuniokotą smarkaus viesulo.

N. Maduro taip pat piktinosi Kontaktinės grupės veikla ir pasiuntė rūsčią žinią Europos Sąjungai.

„Jūs nesiklausote tiesos Venesueloje. Jūs kurti... Jie laikosi ekstremistinių pozicijų“, – tvirtino lyderis.

Kontaktinė grupė paragino N. Maduro įsileisti pagalbos siuntas ir nurodė atsiųsianti į Venesuelą savo misiją, siekiant aptarti, kaip būtų galima „kiek įmanoma greičiau nustatyti garantijas, būtinas patikimam rinkimų procesui.“

Grupė, kuriai priklausančios šalys sako besilaikančios „neutralaus“ požiūrio į Venesuelos krizę, priekaištavo N. Maduro dėl 40 opozicijos protestuotojų žūties per praeitą mėnesį vykusias demonstracijas.

Ji taip pat paragino socialistą lyderį „visiškai atkurti demokratiją, teisinę valstybę, valdžių atskyrimą ir pagarbą šalies institucijų, ypač demokratiškai išrinkto Nacionalinio Susirinkimo, konstituciniam mandatui“.

Opozicijos kontroliuojamas parlamentas nuo 2016 metų yra neveiksnus, Aukščiausiajam Teismui, kuriame vyrauja režimui ištikimi veikėjai, atėmus jo įgaliojimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Vai: "Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas J. Guaido sausio 23-ąją sukėlė sąmyšį Venesuelos politikoje, pasiskelbęs pareigas einančiu prezidentu" - ar galim paneigt kad tokio kelio nesirinks mūsų didžiaakis milicininkas?.. (juk, ESĄ, Prezidentė jau dabar 'teisingiems rinkimams' maišto...)

NA NA

NA NA  portretas
Amerikonai iš rusų pavyzdį imą ,kaip padaryti perversmą Venesueloje ,be kraujo praliejimo ,_______kiek pamenu ,Rusai tai pat į Ukrainą vežė labdarą ir ukraina buvo užimta rusų žaliukų ,sėkmės rusų patirtis užkrečiama ,dabar Amerikonai daro perversmą Venesueloje ,tokiu pat principu ,,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių