Quantcast

Vatikanas atlieka tyrimą dėl Jono Pauliaus II padėjėjo

  • Teksto dydis:

Vatikanas šeštadienį pranešė atliekantis tyrimą dėl įtakingo velionio popiežiaus Jono Pauliaus II patarėjo dėl įtariamo išnaudojimo atvejų dangstymo.

Vatikano atstovybė Lenkijoje nurodė, kad Šventasis Sostas į Lenkiją nusiuntė italų kardinolą Angelo Bagnasco (Andželą Banjaską), kuris birželio 17–26 dienomis domėjosi šiuo klausimu.

Vizito „tikslas buvo patikrinti viešumoje pasirodžiusius pranešimus apie kardinolo Stanislawo Dziwiszo (Stanislavo Dzivišo) aplaidumą, kai jis ėjo Krokuvos arkivyskupo pareigas 2005–2016 metais“, nurodoma apaštališkojo nunciato pranešime.

S. Dziwiszas, kuriam dabar yra 82 metai, dirbo su velioniu pontifiku Jonu Pauliu II Vatikane, o vėliau iki 2016 metų, kuomet išėjo į pensiją, ėjo Krokuvos arkivyskupo pareigas.

„A. Bagnasco peržiūrėjo dokumentus ir surengė nemažai susitikimų ir apie vizitą raportuos Šventajam Sostui“, – nurodė nunciatas.

Pernai lapkritį Lenkijos vyskupai paragino Vatikaną paaiškinti S. Dziwiszo vaidmenį po to, kai Lenkijos televizijos kanalas TVN24 parodė dokumentinį filmą, sukėlusį klausimų dėl Jono Pauliau II draugo ir sekretoriaus.

Tuomet Lenkijos valstybinis komitetas, tiriantis pedofilijos nusikaltimus, kovą pateikė prokuratūrai skundą, kuriame teigiama, kad S. Dziwiszas nuslėpė dvasininkų vykdytą lytinį vaikų išnaudojimą pietinėje Bielsko Bialos ir Žyveco vyskupijoje.

Kardinolas taip pat įtariamas nuo popiežiaus nuslėpęs ir kitų dvasininkų vykdyto vaikų lytinio išnaudojimo atvejų, įskaitant ir buvusio JAV kardinolo Theodore'o McCarricko (Teodoro Makeriko) atvejį.

Politiškai įtakinga Lenkijos Katalikų Bažnyčia pastaruoju metu susidūrė su didelio atgarsio sulaukusių lytinio išnaudojimo atvejų banga. Nuo 2020 metų Vatikanas už pedofilijos atvejų tarp dvasininkų slėpimą nustatė sankcijų keturiems lenkų vyskupams.

Pirmadienį Lenkijos Katalikų Bažnyčia turėtų paskelbti statistinių duomenų apie nepilnamečių lytinio išnaudojimo atvejus tarp tikinčiųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių