Quantcast

Vašingtone mitinguoja D. Trumpo rėmėjai

Šimtai Donaldo Trumpo šalininkų telkiasi Vašingtone prieš trečiadienį numatytą protestą, sušauktą kadenciją baigiančio prezidento, vis dar atsisakančio pripažinti savo pralaimėjimą lapkritį vykusiuose valstybės vadovo rinkimuose.

Iš įvairių Amerikos kampelių į Vašingtoną susirinkę demonstrantai sakė išgirdę D. Trumpo kvietimą susirinkti sostinėje trečiadienį, kai Kongresas turėtų patvirtinti išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalę rinkimuose.

„Mano vadas pakvietė mane, ir mano Viešpats ir Gelbėtojas pasakė man“ vykti, sakė 66 metų Debbie Lusk, į pensiją išėjusi buvusi buhalterė iš Siatlo.

„Arba susigrąžinsime savo šalį, arba jos nebeliks“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

D. Trumpas patvirtino, kad kreipsis į mitingo dalyvius. Socialiniame tinkle „Twitter“ jis paragino savo šalininkus „atvykti anksti“. Jo kalba per mitingą netoli Baltųjų rūmų numatyta 11 val. (18 val. Lietuvos laiku).

Praėjusį mėnesį D. Trumpas tviteryje parašė, kad jo šalininkai turėtų vykti į Vašingtoną, žadėdamas, jog tai bus „audringa“ protestų diena.

Didelė dalis pastatų sostinės centre buvo apkalti lentomis, baiminantis galimo naujo smurto protrūkio po pernykščių neramumų per miestą krėtusius protestus, kuriuose buvo reikalaujama rasinio teisingumo.

D. Trumpas atsisako pripažinti pralaimėjimą rinkimuose ir toliau skelbia jokiais įrodymais nepagrįstus kaltinimus, esą rezultatai buvo suklastoti tose valstijose, kur jis pralaimėjo J. Bidenui nedideliu balsų skirtumu.

Virtinė teismų atmetė D. Trumpo komandos skundus.

Daugiau nei pusė respublikonų rinkėjų mano, kad laimėjo D. Trumpas, arba nėra tikri, kas yra nugalėtojas, parodė apklausa, kurią praėjusį mėnesį atliko didžiųjų JAV universitetų, įskaitant Harvardą, tyrėjai.

Panašus sutrikimas buvo juntamas ir tarp daugelio D. Trumpo šalininkų, antradienį susirinkusių Laisvės aikštėje netoli Baltųjų rūmų.

„Nepasitikime šių rinkimų rezultatais“, – sakė 69 metų Chris Thomas, į pensiją išėjusi buvusi pardavėja, dėvėjusi D. Trumpo rinkimų kampanijos kepuraitę.

Moteris AFP sakė atvykusi su vyru iš Oregono, nes „tiki Amerikos laisve“ ir nori parodyti paramą D. Trumpo ekonominei politikai, padėjusiai suklestėti jų sūnaus vyno šaldytuvų įmonei.

Antradienį į susirinkusiuosius kreipėsi ilgametis D. Trumpo patarėjas Rogeris Stone'as bei buvęs prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas. Jie abu buvo nuteisti dėl kaltinimų, susijusių su specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimu, per kurį buvo aiškinamasi, ar D. Trumpo rinkimų komanda buvo susimokiusi su Maskva.

Neseniai prezidentas jiems abiem suteikė malonę.

M. Flynnas įspėjo Kongreso narius: „Tie iš jūsų, kurie šįvakar jaučiasi silpni, kurie neturi moralinės stiprybės, susiimkite, nes rytoj mes, tauta, būsime čia, ir norime, kad žinotumėte, jog nepalaikysime melo.“

Be kaukių

Iki pusiaudienio susiriko mažiausiai 300 D. Trumpo šalininkų. Beveik visi jie buvo be kaukių, nors Vašingtone jas privaloma dėvėti.

Keli iš susirinkusiųjų sakė, kad žiniasklaida išpūtė koronaviruso pandemijos, Jungtinėse Valstijose jau pareikalavusios per 355 tūkst. gyvybių, mastą.

Trečiadienį viceprezidentas Mike'as Pence'as pirmininkaus bendram abejų Kongreso rūmų posėdžiui, kuriame turi būti patvirtinti lapkričio 3-iąją vykusių prezidento rinkimų rezultatai.

Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatų tvirtinimas Kongrese paprastai tebūna formalumas, tačiau ne šįmet. D. Trumpas spaudžia jam lojalų viceprezidentą nepripažinti J. Bideno pergalės, melagingai tvirtindamas, kad M. Pence'as turi įgaliojimus atmesti už demokratą atiduotus balsus.

„Išties nustebtume, jei M. Pence'as nepalaikytų D. Trumpo“, – sakė Ch. Thomas.

Daugelis demonstrantų sakė laukią netikėtumo, leisiančio D. Trumpui likti prezidento poste po sausio 20-ąją numatytos J. Bideno inauguracijos.

„D. Trumpas neabejotinai laimėjo. Įrodymų esama daugiau nei pakankamai“, – sakė 59 metų Matthew Woodsas iš Kalifornijos.

Taip pat iš Kalifornijos atvykęs Anthony Lima (Entonis Lima) sakė, kad yra Vašingtone, nes nori savo akimis pamatyti, kas iš tiesų vyksta.

„Daugelis naujienų agentūrų nesako mums tiesos, – kalbėjo jis. – Esu pasirengęs patikėti, kad Joe Bidenas ir Kamala Harris laimėjo rinkimus, bet noriu tyrimo.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių