Quantcast

Varšuva: Lenkija ir JAV kitą savaitę pasirašys naują gynybos susitarimą

Varšuva ir Vašingtonas rugpjūčio 15 dieną pasirašys svarbų susitarimą dėl bendradarbiavimo gynybos srityje, Lenkijos gynybos ministrą šeštadienį citavo visuomeninis radijas.

Naujasis Glaudesnio bendradarbiavimo gynybos srityje susitarimas (Enhanced Defense Cooperation Agreement, EDCA) bus pasirašytas per kitą savaitę planuojamą JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) vizitą Lenkijos sostinėje, nurodė gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas).

Jis sakė naujienų agentūrai IAR, kad pasirašymo ceremonija įvyks minint 100-ąsias Lenkijos pergalę prieš rusų bolševikus per 1920-ųjų Varšuvos mūšį.

Tokia žinia nuskambėjo amerikiečių gynybos sekretoriui Markui Esperiui praėjusią savaitę pranešus, jog Lenkija ir JAV užbaigė derybas dėl EDCA, turinčio sutvirtinti abiejų šalių „ilgalaikę partnerystę gynybos srityje“.

M. Esperis tuomet nurodė, kad susitarimas „sudarys galimybę padidinti rotacijos tvarka dislokuotą ilgalaikį JAV kontingentą maždaug 1 000 karių“, prisijungsiančių prie „jau Lenkijoje rotacijos tvarka dislokuotų 4 500 JAV kariškių“.

M. Blaszczakas praėjusios savaitės pabaigoje teigė, kad derybų dėl susitarimo pabaiga yra „svarbi diena Lenkijos saugumui“.

Tuomet jis pridūrė, jog abi šalys „netrukus pasirašys galutinį susitarimą dėl ilgalaikio JAV kariuomenės buvimo Lenkijoje“.

Anksčiau šią savaitę abiejų šalių pareigūnai ir kariškiai Lenkijos pietiniame Krokuvos mieste surengė iškilmingą ceremoniją, per kurią patvirtino planus įkurti naują JAV kariuomenės štabą Lenkijoje.

Amerikiečių ambasadorė Varšuvoje Georgette Mosbacher (Džordžet Mosbacher) per renginį pareiškė, jog „Lenkijos ir JAV santykiai ir toliau vystosi, mums sutvirtinant bendradarbiavimą karinėse ir civilinėse srityse“.

Per pernai Baltuosiuose rūmuose vykusį susitikimą JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir lenkų lyderis Andrzejus Duda pasirašė deklaraciją, kuria Amerika pasižadėjo dislokuoti maždaug 1 000 papildomų karių Lenkijoje. Jiedu taip pat pasirašė ekonominių susitarimų paketą.

Abu prezidentai pernai rugsėjį pasirašė gynybos susitarimą dėl Lenkijos vietovių, kur ruošiamasi dislokuoti daugiau amerikiečių karių.


Šiame straipsnyje: LenkijaJAVgynybos susitarimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
tai galvoju, kad lenkai bando prisiprašyti, kuo daugiau JAV armijos, tik vieninteliu tikslu, tai atgrasant vokiečius atgauti Prūsijos kraštą, pašios grėsmės yra ir mums, nes į Prūsiją įėjo ir Klaipėdos, Šilutės kraštas

k UR VOS

k UR VOS portretas
vistiek nori pas mus buferine karo zona padaryt.Vienintelė viltis kad liankai nebus toki durni.Arba bent apaus ir ismaudys amerikosus paseme pinigus ir nhja nepadare.Kai tikrai reikes

Rex

Rex portretas
Gerai ruskius atgrasys nuo minciu vel priimti I cccp
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių