Quantcast

V. Zelenskis: Ukraina svarsto apie karo strategijos pokyčius

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis duodamas interviu JAV televizijos kanalui „NBC News“ teigė, kad Kyjivas svarsto apie galimus strategijos pokyčius kare prieš Rusiją, praneša naujienų portalas „rbc.ua“.

„Mūsų kariai sugalvoja įvairių planų, įvairių operacijų, kad greičiau judėtų pirmyn ir suduotų netikėtų smūgių Rusijos Federacijai“, – sakė V. Zelenskis.

Anot Ukrainos prezidento, nėra jokio kito kelio.

„Kokia alternatyva? Jos nėra, nes tai ne tik Ukrainos reikalas, tai ir Europos saugumo klausimas. V. Putinas eis toliau, užpuls NATO valstybes. Viena alternatyva, apie kurią esu girdėjęs, – duoti V. Putinui tai, ko jis trokšta. Ką tai reiškia? Atiduoti 30 proc. mūsų žemės?“ – kalbėjo V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas paneigė JAV karininkų, kitų sąjungininkų ir šalies ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno teiginius neva po 20 mėnesių įnirtingų kovų karas atsidūrė aklavietėje.

„Rusai manė, kad mus nugalės, tačiau to neįvyko. Nemanau, kad tai yra aklavietė“, – pareiškė Ukrainos lyderis.

V. Zelenskis: Ukraina nepradės derybų su Rusija

Ukrainos prezidentas neigia, kad Vakarų lyderiai siūlo pradėti taikos derybas su Rusija. Sekmadienį jis pareiškė, kad Kyjivas nepasirengęs deryboms, kol Rusijos pajėgos tebėra Ukrainos teritorijoje, praneša AFP.

Apie tai jis komentavo pasirodžius pranešimams, kad JAV ir Europos pareigūnai su Ukrainos vyriausybės nariais aptarė galimas taikos derybas ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadui pareiškus, kad karas atsidūrė aklavietėje.

„Jungtinės Valstijos žino, kad aš nesu pasirengęs kalbėtis su teroristais, nes jų žodis nieko vertas“, – V. Zelenskis sakė televizijos kanalui „NBC News“.

Jungtinės Valstijos žino, kad aš nesu pasirengęs kalbėtis su teroristais, nes jų žodis nieko vertas.

„Šiuo metu neturiu jokių ryšių su rusais, bet jie žino mano poziciją. Jie privalo pasitraukti iš mūsų teritorijos ir tik po to pasaulis gali pereiti prie diplomatijos“, – tęsė jis.

Nors Ukrainos prezidentas pripažino, kad padėtis sudėtinga, tačiau neigė, kad karas yra aklavietėje.

„Fronte, ne paslaptis, neturime oro gynybos. Todėl Rusija kontroliuoja dangų. Jeigu jie kontroliuos visą oro erdvę iki kol mes gausime oro gynybą, tai negalėsime greitai judėti į priekį“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Fronto linija per metus beveik nepasikeitė, nors Ukraina birželio mėnesį pradėjo kontrpuolimą, kad atkovotų Rusijos okupuotas teritorijas.

V. Zelenskis nuolat susitinka su Vakarų lyderiais siekdamas, kad Ukrainai būtų perduota daugiau oro gynybos sistemų ir, kad Vakaruose nekiltų nuovargis nuo karo, kuris tęsiasi daugiau nei 600 dienų.

V. Zelenskis ragina Vakarus perduoti daugiau ginklų Ukrainai

Ukrainos prezidentas dar kartą paragino Vakarus perduoti daugiau oro gynybos sistemų Ukrainai, praneša „Ukrinform“.

„Mums reikia gelbėti savo šalį, o vienas iš būdų yra bendradarbiavimas gaminant oro gynybos sistemas“, – V. Zelenskis sakė duodamas interviu TV kanalui „NBC News“.

Jei Rusija išžudys mus visus, ji puls NATO valstybes. Tada jūs siųsite savo sūnus ir dukras, o kaina, deja, bus daug didesnė.

Tačiau jis pabrėžė, kad Ukrainai jau dabar reikia daugiau oro gynybos sistemų, dar prieš pradedant bendrą gamybą kartu su Vakarais.

„Mūsų žinia pasauliui, Jungtinėms Valstijoms, Europai, Azijai – duokite kiek nors oro gynybos sistemų, leiskite naudotis jomis, bent išsinuomoti jas šiam laikotarpiui, ypač žiemai. Žiema labai sudėtingas metas“, – sakė Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis taip pat teigė, kad Ukrainai reikia bepiločių orlaivių puolimui ir žvalgybai. Nors šalis pradėjo pati gaminti dronus, tačiau jų reikia daug daugiau, o be tokios paramos ukrainiečiams būtų sunku judėti pirmyn.

„NBC News“ primena, kad JAV prezidento Joe Bideno administracija prašė Kongreso patvirtinti milijardų JAV dolerių vertės paramą Ukrainai, tačiau Respublikonų Partijos nariai Atstovų rūmuose nenusiteikę tęsti paramą.

V. Zelenskis pabrėžė sąjungininkų pagalbos svarbą, nes Ukraina gina demokratiją ir kitas Vakarų vertybes. Anot jo, kitos alternatyvos yra daug pavojingesnės.

„Jei Rusija išžudys mus visus, ji puls NATO valstybes. Tada jūs siųsite savo sūnus ir dukras (kariauti – ELTA), o kaina, deja, bus daug didesnė“, – sakė jis, ragindamas neprarasti valios priešintis ir ginti demokratiją.


Šiame straipsnyje: Volodymyras Zelenskiskaras UkrainojeUkrainaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių