Quantcast

V. Zelenskis siūlo naują derybų dėl Krymo formatą – Ukraina, Rusija ir JAV

Jungtinės Valstijos gali padėti Ukrainai Krymo situacijoje, pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Manau, kad Krymo reikale galėtų padėti JAV. Galėtų būti toks derybų formatas – Ukraina, Rusija, JAV“, – interviu Lenkijos laikraščiui „Gazeta Wyborcza“ sakė V. Zelenskis.

„(Normandijos formato) viršūnių susitikime aš paklausiu, ar galime kalbėtis apie Krymą tokiame rate. Jei ne, norėtųsi, kad sutartume dėl dar kokio nors formato“, – teigė Ukrainos lyderis.

Gruodžio 9 d. Paryžiuje vyks Normandijos formato viršūnių susitikimas dėl padėties Rytų Ukrainoje sureguliavimo. Susitikime dalyvaus V. Zelenskis, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

„Tai yra mūsų teritorija, aš noriu, kad ji pas mus sugrįžtų“, – apie Krymo pusiasalį kalbėjo V. Zelenskis.

Rusija aneksavo Krymą 2014 m. Tokį žingsnį pasmerkė tarptautinė bendruomenė. Po to sekė Rusijos remiamų separatistų karas Rytų Ukrainoje, pasiglemžęs 13 tūkst. žmonių gyvybes.

Nežada imtis karinių veiksmų

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė neleisiantis suintensyvėti ginkluotam konfliktui šalies rytuose ir pabrėžė, kad už raginimus griebtis jėgos atsakingi žmonės, anksčiau turėję savo rankose valdžią.

„Kaip bebūtų, nepradėsiu karo Donbase. Žinau, kad yra daug karštakošių, ypač rengiančių mitingus ir sakančių: „Eikime kautis ir atkariaukime visą tai!“ Tačiau kokia kainą? Kokia būtų kaina? Aš to nedarysiu. Jei tai netenkina visuomenės – ateis naujas lyderis, kuris šiuos reikalavimus patenkins“, – sakė V. Zelenskis, duodamas interviu Europos leidiniams „Der Spiegel“, „Le Monde“, „Time“ ir „Gazeta Wyborcza“.

Jo teigimu, tokius reikalavimus kelia „ankstesni vadovai“.

„Kalbant atvirai, tai mane stebina. Ir ne tik mane – paklauskite užsienio politikų. Visi stebisi, kad palaikomi ir skatinami tokie žmonės, sakantys: tai [Rytų Ukraina] yra mūsų teritorija, rytoj mes ją susigrąžinsime“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis pažadėjo niekada neatlikti tokio žingsnio, tvirtindamas, kad jo pozicija gyvenime – visų pirma būti žmogus.

„Negaliu ten nusiųsti [karių]. Kaip? Kiek iš jų žus? Šimtai tūkstančių. Tuomet prasidės totalinis karas Ukrainoje, o paskui – ir visoje Europoje“, – kalbėjo jis.

Neigia žadėjęs D. Trumpui suteikti paslaugą už paslaugą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį vėl paneigė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trumpas) spaudė jį suteikti su Vašingtono karine parama susijusią paslaugą už paslaugą (quid pro quo), nepaisydamas aštrėjančių kaltinimų Baltųjų rūmų vadovui per apkaltos tyrimą Vašingtone.

„Nesikalbėjau su JAV prezidentu Trumpu tokiu būdu: jūs duodate man šį, aš jums duodu tą“, – pareiškė V. Zelenskis duodamas interviu Europos leidiniams, įskaitant vokiečių savaitraštį „Der Spiegel“.

Išsakydamas vokiečių kalba paskelbtus komentarus ukrainiečių lyderis pareiškė „visiškai nesuprantąs“ posėdžiuose išgirstų kaltinimų ir nenorįs „sudaryti įspūdžio, kad esame elgetos“ Ukrainoje.

Skandalas yra susijęs su liepos 25 dieną įvykusiu pokalbiu telefonu, per kurį, kaip įtariama, JAV lyderis respublikonas spaudė Kijevą pradėti tyrimus dėl buvusio amerikiečių viceprezidento demokrato Joe Bideno (Džo Baideno) ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio), dirbusio vienoje ukrainiečių dujų bendrovėje.

Pagrindinis klausimas – ar D. Trumpas buvo įšaldęs karinę pagalbą Ukrainai ir buvo pasiruošęs ją teikti tik tuo atveju, jei V. Zelenskis inicijuotų tyrimus dėl Bidenų.

Pirmadienį paskelbtame interviu Ukrainos prezidentas taip pat sumenkino lūkesčius prieš gruodžio 9 dieną Paryžiuje vyksiantį viršūnių susitikimą, per kurį jis pirmą kartą ketina susitikti su savo kolega rusu Vladimiru Putinu.

V. Zelenskis pažymėjo, kad neįmanoma pradėti tartis dėl konflikto su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje nutraukimo, kol nebus įgyvendintos trys išankstinės sąlygos.

Pasak jo, pirmiausia per „pagrįstą laikotarpį“ turi būti apsikeista kaliniais, o paskui – paskelbtos realios paliaubos ir atitrauktos visos ginkluotosios pajėgos, kad būtų galima surengti regione vietos rinkimus.

„Jei šie trys klausimai bus išspręsti, galėsime įsitikinti, ar visi nori nutraukti konfliktą“, – pabrėžė V. Zelenskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
Pajacas daro eilinį šou. Neįgalus ką nors padaryti gero Ukrainoje. Tik rusofobija ir pinigų maldavimas. Zrada.

Artūras

Artūras portretas
Ot asilui nedašunta, kad Rusija su Usa jau susitarė dėl Krymo !

Labai

Labai portretas
Patiko nutekinti dokumentai apie tai kas laukia Donbaso gyventojus gryžus klounams.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių