Quantcast

V. Zelenskis prašys J. Bideno pagalbos konfrontacijoje su Rusija

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį taps vos antruoju Europos lyderiu, Baltuosiuose rūmuose susitikusiu su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), nors jo prašymas užtikrinti didesnę JAV apsaugą nuo galingos Rusijos tikriausiai neduos vaisių.

V. Zelenskis, antradienį Pentagone raginęs padidinti karinę pagalbą Ukrainai, kovojančiai su Rusijos remiamais separatistais, turės retą progą susitikti su J. Bidenu Ovaliajame kabinete.

Dėl koronaviruso pandemijos ir karštligiško darbo pirmaisiais administracijos kadencijos mėnesiais amerikiečių lyderis sulaukė nedaug svečių iš užsienio. Netgi V. Zelenskio susitikimas buvo atidėtas dviem dienomis dėl chaotiško JAV pasitraukimo iš Afganistano.

Iki šiol vienintelė kita su J. Bidenu Vašingtone susitikusi Europos vadovė yra kadenciją baigianti Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Prezidentas Zelenskis ir Ukraina sulaukė tiek pat, jei ne daugiau, šios administracijos dėmesio nei bet kuri kita Europos šalis“, – žurnalistams pareiškė aukšto rango JAV vyriausybės pareigūnas, pageidavęs likti anonimas.

Šį teiginį valdininkas dar kelis kartus akcentavo, komentuodamas valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) ir kitų JAV pareigūnų ryšius su ukrainiečiais, taip pat du pokalbius telefonu tarp J. Bideno ir V. Zelenskio.

Vizitas Baltuosiuose rūmuose V. Zelenskiui, mėginusiam organizuoti šią kelionę nuo savo kadencijos pradžios 2019 metais, neabejotinai yra triumfas. Buvęs komikas, beveik nežinomas Vakaruose, buvo atsidūręs JAV vidaus politikos audroje, kai tuometis prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paprašė jo prieš 2020 metų JAV prezidento rinkimus rasti J. Bideno šeimą kompromituojančios medžiagos.

Dėl kaltinimų, kad D. Trumpas bandė spausti V. Zelenskį blokuodamas karinę pagalbą Ukrainai, respublikonui prezidentui buvo paskelbta apkalta.

Slegianti tikrovė

Tačiau slegianti tikrovė, su kuria susidūrė V. Zelenskis – kad ambicingiausius jo užmojus dėl JAV ir Ukrainos santykių sunkiai sekasi įgyvendinti.

Minėtas JAV pareigūnas nurodė, kad J. Bidenas susitikimo proga „išreikš savo tvirtą įsipareigojimą Ukrainos saugumui, suverenitetui ir euroatlantiniams siekiams“.

Vis tik amerikiečių prezidentas jau leido suprasti nemanąs, kad Ukrainos kelias į narystę NATO bus greitas, atkreipdamas dėmesį į šalyje įsišaknijusią korupciją.

V. Zelenskio vyriausybė teigia sėkmingai kovojanti su korupcija, tačiau Vašingtonas bet kokiu atveju nenori įsivelti į tiesioginę konfrontaciją su Rusija, aneksavusia Krymą ir remiančia separatistus, kontroliuojančius reikšmingą dalį Rytų Ukrainos.

V. Zelenskis labai nusivylė J. Bideno sprendimu atšaukti sankcijas, skirtas sutrukdyti rusų energetikos milžinės „Gazprom“ dujotiekio „Nord Stream 2“ statyboms.

Baltieji rūmai teigia, kad jiems ir toliau kelia susirūpinimą geostrateginiai šio projekto, leisiančio Rusijai tiekti dujas tiesiai Vokietiją, aplenkiant ankstesnį maršrutą per Ukrainą, padariniai. Tačiau J. Bidenas pareiškė, kad jam pradėjus eiti pareigas dujotiekis buvo jau beveik užbaigtas ir kad statybų sustabdyti neįmanoma.

Kijevo ir Vašingtono santykių kliuvinius vaizdžiai atsiskleidė birželį, kai buvo atmestas V. Zelenskio prašymas leisti jam susitikti su J. Bidenu prieš pastarojo susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu tą mėnesį Ženevoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
"Konfrontacija" su Rusija, o žūsta eiliniai Ukrainos žmonės Gorlovkoje, šalia Donecko ir t.t. Prieš kelias dienas buvo sužeisti keli vaikai, ir niekam nė motais, - jie mat "konfrontuoja" su rusais. Veidmainiai- mpas juos pilieti nis karas , o ES tipo nieko nemato ir nesupranta, va taip į valdžia ir ateina hitleriai.

Anonimas

Anonimas portretas
Kucharka jau pamiršta. Istorijos šiukšlė...

PIRMAS LYDERIS BUVO KUCHARKA BULBIAŠOVA. SAUSAINIŲ GI GAVO.

PIRMAS LYDERIS BUVO KUCHARKA BULBIAŠOVA. SAUSAINIŲ GI GAVO. portretas
.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių