Quantcast

V. Zelenskis: „Nord Stream 2“ yra pavojingas geopolitinis ginklas

Ukraina mano, kad netrukus baigiamas statyti dujotiekis „Nord Stream 2“, kuriuo rusiškos dujos bus transportuojamos į Europą, yra „pavojingas geopolitinis ginklas“, sekmadienį pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos lyderis kalbėjo Kijeve surengtoje bendroje spaudos konferencijoje su Vokietijos kanclere Angela Merkel, kuri inicijavo dujotiekio, sukėlusio didelį pasipriešinimą iš Rusijos kaimynių Ukrainos, Lenkijos bei Baltijos šalių, tiesimą.

12 mlrd. dolerių vertės dujotiekis, einantis Baltijos jūros dugnu, padvigubins Rusijos gamtinių dujų tiekimą į Vokietiją, didžiausią Europos ekonomiką. Dujotiekis aplenkia Ukrainą ir atima iš Kijevo svarbius dujų tranzito mokesčius.

„Į šį projektą žiūrime išskirtinai per saugumo prizmę ir laikome jį pavojingu geopolitiniu Kremliaus ginklu“, – sakė V. Zelenskis.

Jis pridūrė, kad didžiausia rizika po jo užbaigimo „atiteks Ukrainai“, tačiau dujotiekis taip pat bus pavojingas „visai Europai“.

Dujotiekis „bus naudingas tik Rusijos Federacijai“, – sakė jis.

Savo ruožtu A. Merkel sakė, kad Berlynas sutinka su Vašingtonu, jog „dujos neturi būti naudojamos kaip geopolitinis ginklas“.

„Esminis dalykas čia tas, ar bus pratęsta tranzito per Ukrainą sutartis – ir kuo greičiau, tuo geriau“, – sakė ji, turėdama galvoje Maskvos ir Kijevo susitarimą, kurio terminas baigiasi 2024 metais.

Vokietijos lyderė, susitikusi su V. Zelenskiu praėjus dviem dienoms po apsilankymo  Maskvoje, sakė, kad su Vladimiru Putinu aptarė sutarties pratęsimą po 2024 metų.

„Mes jaučiame ypatingą atsakomybę ir suprantame didžiulį susirūpinimą, kurį pareiškė prezidentas Zelenskis, – sakė ji. – Mes į tai žiūrime labai rimtai“.

V. Zelenskis sakė, kad jis ir A. Merkel aptarė sutarties pratęsimą, tačiau pažymėjo, jog kol kas girdėjo tik „labai bendrus dalykus“.

Dujotiekio tiesimas sukėlė įtampą tarp Vokietijos ir JAV, tačiau Vašingtonas galiausiai atšaukė sankcijas Rusijos kontroliuojamam dujotiekio statytojui.

A. Merkel sakė, kad Vokietijos ir JAV susitarime numatytos „sankcijos“, jei dujos bus „naudojamos kaip ginklas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Turėtų Zelenskis dabar pasikarti iš sielvarto.

kaunas kaunas

kaunas kaunas portretas
Du zmogedros [[stalinas ir hitleris ] taip pat pasirase taikos sutarti ---o kas vyko zinome. Ir vokietijos ir Putino sutartys dabar --- tai tik plepalai ishkniso ,sudarke Baltijos jura ---o ka ten "apgyvendino" be vamzdyno ???--tai tik putkinui zinoma...

Vyčiui

Vyčiui portretas
Kokiu budu Rusija spaus Voketija? Bene visi turi SGD terminalus.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių