Quantcast

V. Zelenskis kreipėsi į JAV Kongresą: nugalėjome Rusiją kovoje dėl pasaulio protų

Ukrainos prezidentas trečiadienį (ketvirtadienį Lietuvos laiku) kreipėsi į JAV Atstovų Rūmų ir Senato narius.

Pirmo užsienio vizito nuo karo pradžios į JAV atvykusį prezidentą Kapitolijuje kongresmenai pasitiko audringomis ovacijomis.

„Nepaisant visų bėdų, Ukraina nekrito. Ukraina gyvuoja ir klesti“, – sakė V. Zelenskis, pradėdamas savo kreipimąsi.

Jis taip pat padėkojo amerikiečiams ir „visiems, kurie brangina laisvę ir teisingumą“, už jų pastangas padėti Ukrainai.

„Mes nugalėjome Rusiją kovoje dėl pasaulio protų. Mes neturime baimės. Niekas pasaulyje neturėtų bijoti. Ukrainiečiai pelnė šią pergalę, ir tai suteikia mums drąsos“, – kalbėjo V. Zelenskis.

„Tai įkvepia visą pasaulį. Amerikiečiai tai pasiekė. Jums pavyko suvienyti pasaulio bendruomenę ginti laisvę ir tarptautinę teisę. Europiečiai tai pasiekė, todėl dabar jie yra daug stipresni nei anksčiau. Rusijos tironija prarado mūsų kontrolę. Ir tai daugiau niekada neturės įtakos mūsų protui“, – pridūrė jis.

Mes neturime baimės. Niekas pasaulyje neturėtų bijoti. Ukrainiečiai pelnė šią pergalę, ir tai suteikia mums drąsos.

Savo kalboje Ukrainos lyderis papasakojo išvakarėse apsilankęs fronto linijoje esančiame Bachmute, kur vyksta įnirtingi mūšiai tarp Ukrainos gynėjų ir įsiveržusių Rusijos pajėgų.

„Vakar, prieš atvykdamas į Vašingtoną, buvau fronte. Bachmuto miestas Ukrainos rytuose, Donbase. Rusijos ginkluotosios pajėgos ir samdiniai nuo gegužės bando užimti Bachmutą. Bet Bachmutas stovi. Praėjusiais metais Bachmute gyveno 70 tūkst. žmonių, o dabar – vos keli. Kiekvienas šios žemės metras suteptas krauju“, – sakė V. Zelenskis.

Prezidentas suteikė vilties Ukrainos žmonėms, sakydamas, kad rusai „naudoja viską“ prieš tokius miestus kaip Bachmutas, tačiau Ukraina „laikosi savo pozicijų ir niekada nepasiduos“.

„Rusai prieš Bachmutą ir kitus gražius mūsų miestus naudoja viską, ką turi, okupantai turi didelį artilerijos pranašumą. Jie turi pranašumą amunicijos srityje. Jie turi daug daugiau raketų ir lėktuvų nei mes kada nors turėjome. Tai tiesa. Tačiau mūsų gynybos pajėgos atsilaiko“, – sakė jis.

„Rusijos taktika yra primityvi. Jie degina ir naikina viską, ką mato“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Ukrainos lyderis padėkojo už finansinę paramą jo šaliai.

„Jūsų pinigai – ne labdara, o investicija i pasaulinį saugumą ir demokratiją“, – sakė jis bei pridūrė, kad kariams reikia daugiau ginklų, kad galėtų laimėti mūšio lauke.

„Čia, fronto linijoje, tironija, kuriai netrūksta žiaurumo prieš laisvų žmonių gyvybes, ir jūsų parama yra labai svarbi ne tik tam, kad atsilaikytumėme tokioje kovoje, bet ir tam, kad pasiektumėme lūžio tašką ir laimėtumėme mūšio lauke“, – sakė V. Zelenskis.

„Turime artileriją, taip, ačiū. Ar jos pakanka? Tiesą sakant, nelabai“, – kalbėjo jis.

Anot Ukrainos prezidento, nors pagalba naudinga Ukrainai, ji taip pat atitinka JAV ir kitų Vakarų sąjungininkių interesus. Be to, jis nepraleido progos užsiminti ir apie Irano Maskvai tiekiamus dronus.

„Irano į Rusiją šimtais siunčiami mirtį nešantys dronai tapo grėsme mūsų pagrindinei infrastruktūrai. Taip vienas teroristas surado kitą. Tik laiko klausimas, kada jie smogs kitiems jūsų sąjungininkams, jei nesustabdysime jų dabar. Privalome tai padaryti“, – sakė jis.

V. Zelenskis pabrėžė, kad pasaulis yra pernelyg susietas, jog būtų galima ignoruoti Rusijos karą Ukrainoje.

„Šio mūšio negalima įšaldyti ar atidėti. Jo negalima ignoruoti, tikintis, kad vandenynas ar kas nors kitas suteiks apsaugą“, – sakė jis.

„Nuo Jungtinių Valstijų iki Kinijos, nuo Europos iki Lotynų Amerikos ir nuo kiekvienos šalies iki Australijos  – pasaulis yra pernelyg susietas ir paremtas tarpusavio priklausomybe, kad kas nors galėtų likti nuošalyje ir kartu jaustis saugus, kai tokia kova tęsiasi“, – teigė Ukrainos vadovas.

Jis taip pat pabrėžė bendras Jungtinių Valstijų ir Ukrainos vertybes.

„Mūsų dvi tautos šiame mūšyje yra sąjungininkės. Žinau, kad kitais metais įvyks lūžis, kai Ukrainos drąsa ir Amerikos ryžtas turės užtikrinti mūsų bendros laisvės ateitį. Laisvę žmonių, kurie gina savo vertybes“, – sakė jis.

V. Zelenskis taip pat pareiškė, kad ukrainiečiai, nepaisydami karo žiaurumų, šiemet švęs Kalėdas.

„Net jei nebus elektros, mūsų tikėjimo savimi šviesa neužges, – sakė jis. – Jei jie mus užpuls iranietiškais dronais, o mūsų žmonės Kalėdų išvakarėse turės eiti į slėptuves nuo bombų, ukrainiečiai vis tiek sės prie šventinio stalo ir džiugins vieni kitus.“

Kaip ir „drąsūs amerikiečių kareiviai, kurie laikėsi savo pozicijų“ 1944-aisiais kovodami prieš Hitlerio nacistinę Vokietiją, Ukrainos kariai „per šias Kalėdas daro tą patį Putino pajėgoms“, pareiškė V. Zelenskis, sulaukdamas plojimų.

„Mes visi, milijonai ukrainiečių, norime to paties. Pergalės. Tik pergalės“, – pridūrė karo niokojamos šalies lyderis.

Anksčiau trečiadienį V. Zelenskis susitiko su Jungtinių Valstijų prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

Ragina sugriežtinti sankcijas Rusijai

Ukrainos prezidentas paragino JAV Kongreso narius sugriežtinti sankcijas Rusijai ir „leisti teroristams atsakyti už agresiją“.

 

 

Savo kalboje V. Zelenskis pažymėjo, kad J. Bidenas pritarė jo 10 punktų taikos planui, tačiau pridūrė, kad kiekvienas Kongreso narys gali padėti jį įgyvendinti.

„Mums reikia taikos. Taip. Ukraina jau pateikė pasiūlymus, kuriuos ką tik aptariau su prezidentu Bidenu, mūsų taikos formulę – 10 punktų, kurie turėtų ir turi būti įgyvendinti siekiant mūsų bendro saugumo... ir viršūnių susitikimą, kuris gali būti surengtas“, – komentavo svečias.

Jis pasidžiaugė, kad JAV lyderis išreiškė palaikymą šiai taikos iniciatyvai, bet pabrėžė, kad „kiekvienas iš jūsų, ponios ir ponai, galite padėti ją įgyvendinti, kad amerikiečių lyderystė išliktų tvirta, dvejų rūmų ir dvipartinė“.

„Galite sugriežtinti sankcijas, kad Rusija pajustų, kokia pražūtinga yra jos agresija. Iš tikrųjų jūsų galioje padėti mums patraukti atsakomybėn visus, kurie pradėjo šį neišprovokuotą ir nusikalstamą karą. Padarykime tai. Tegul teroristai atsako už agresiją ir atlygina visus šio karo padarytus nuostolius“, – kongresmenams kalbėjo V. Zelenskis.

Karių pasirašyta vėliava

Ukrainos prezidentas įteikė Kongresui Ukrainos karių pasirašytą savo šalies vėliavą kaip padėką už atsiųstus ginklus.

V. Zelenskis teigė, kad vėliava buvo iš Bachmuto, kurį jis aplankė likus dienai iki kelionės.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) mainais įteikė jam sulankstytą JAV vėliavą, kuri trečiadienį plevėsavo virš Kapitolijaus pastato.

Kongreso nariai atsistoję audringai plojo V. Zelenskiui ir sveikino šį pasikeitimą ovacijomis.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisJAVkongresaskreipimasis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių