Quantcast

V. Zelenskis kelia klausimą dėl Rusijos narystės ESBO

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį iškėlė klausimą dėl Rusijos tebeturimos narystės Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO), nepaisant Maskvos invazijos į jo šalį.

Jis tai pareiškė vaizdo kreipimesi į regioninės saugumo organizacijos Parlamentinę Asamblėją, šiuo metu susirinkusią Lenkijos sostinėje Varšuvoje.

Dieną anksčiau Europos Parlamentas pripažino Rusiją „terorizmą remiančia valstybe“ dėl jos karo Ukrainoje, kuris tęsiasi jau devynis mėnesius, o europarlamentarai 27 valstybes vienijančios Europos Sąjungos (ES) vyriausybes paragino žengti tokį pat žingsnį.

„Matome, kaip įvairios tarptautinės platformos randa būtinus sprendimus, kaip padėti sustabdyti Rusijos terorą, kuo labiau izoliuoti teroristinę valstybe ir ieškoti išeities iš žiaurių pasaulinių krizių, kurias išprovokavo Rusija“, – pažymėjo V. Zelenskis.

„Bet kodėl tarp šių platformų vis dar nėra ESBO?“ – paklausė jis.

„Visų pirma, kodėl teroristinė valstybė tebėra jūsų Parlamentinės Asamblėjos narė, net po devynis mėnesius jos nuolat vykdomų nusikaltimų?“

V. Zelenskis, kurio šalis taip pat yra viena iš 57 ESBO narių, pridūrė: „ Rusijos karas prieš Ukrainą yra išbandymas kiekvienai tarptautinei organizacijai.“

Lenkija šiemet pirmininkauja 57 valstybes vienijančiai regioninei saugumo organizacijai ir gruodžio 1–2 dienomis Lodzėje surengs metinę ministrų konferenciją.

Varšuva praėjusią savaitę atsisakė leisti Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui, kuriam yra taikomos Europos sankcijos, atvykti į Lenkiją dalyvauti ESBO ministrų derybose.

Rusija tokį sprendimą pavadino „beprecedenčiu ir provokuojančiu“ ir nurodė, kad jos delegacijai vietoj S. Lavrovo vadovaus Rusijos nuolatinis atstovas ESBO Aleksandras Lukaševičius.

Rusijai vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą, Lenkija ir trys Baltijos šalys nustatė laikinų apribojimų Rusijos piliečių atvykimui, įskaitant piliečius, turinčius kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių narių išduotas vizas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaESBOVolodymyras ZelenskisRusijos narystės ESBO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių