Quantcast

V. Zelenskis: kai kurių arabų šalių lyderiai ignoruoja Rusijos invaziją į Ukrainą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, penktadienį sakydamas kalbą Arabų lygos aukščiausiojo lygio susitikime Saudo Arabijoje, apkaltino kai kuriuos arabų šalių lyderius ignoruojant Rusijos invazijos į jo šalį baisumus.

„Deja, pasaulyje ir čia, tarp jūsų, yra tokių, kurie užmerkia akis prieš... neteisėtas aneksijas“, – sakė V. Zelenskis aukščiausiojo lygio susitikimo dalyviams, ragindamas juos sąžiningai pažvelgti į karą.

Netikėta V. Zelenskio kelionė į aukščiausiojo lygio susitikimą Raudonosios jūros pakrantėje įsikūrusioje Džidoje buvo pirmoji tokia į Vidurio Rytus nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Vienas Arabų lygos pareigūnas naujienų agentūrai AFP teigė, kad kvietimą Ukrainos lyderiui perdavė Saudo Arabija, o ne pats blokas. Saudo Arabijos pareigūnai neatsakė į prašymą pakomentuoti.

Krymas pirmas patyrė Rusijos okupaciją, o dauguma tų, kurie okupuotame Kryme patiria represijas, yra musulmonai.

Aukščiausiojo lygio susitikimas taip pat žymi Sirijos sugrįžimą į Arabų lygą. Sirijos narystė lygoje buvo sustabdyta 2011 metais dėl smurtinio susidorojimo su demokratijos šalininkų demonstrantais, sukėlusio pilietinį karą.

V. Zelenskis atkreipė dėmesį į tai, kaip karas Ukrainoje paveikė musulmonus Krymo pusiasalyje, kurį 2014 metais aneksavo Rusija.

„Krymas pirmas patyrė Rusijos okupaciją, o dauguma tų, kurie okupuotame Kryme patiria represijas, yra musulmonai“, – sakė jis.

V. Zelenskis taip pat susitiko su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu princu Muhammadu bin Salmanu (Muhamadu bin Salmanu) ir padėkojo jam už Ukrainos suvereniteto palaikymą, teigiama prezidentūros pranešime.

„Prezidentas padėkojo Saudo Arabijos sosto įpėdiniui princui už paramą Ukrainos teritoriniam vientisumui ir suverenitetui“, – sakė V. Zelenskio biuras ir pridūrė, kad jis pakvietė Mohammedą bin Salmaną apsilankyti Ukrainoje.

V. Zelenskis į Saudo Arabiją keliavo Prancūzijos vyriausybiniu lėktuvu, atskridusiu iš Lenkijos, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Prancūzijos ambasadorius Saudo Arabijoje.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras Zelenskisvizitassaudo arabija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių