Quantcast

Ukrainos prezidentu inauguruotas V. Zelenskis paleido parlamentą

  • Teksto dydis:

Naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį buvo prisaikdintas per iškilmingą posėdį Aukščiausiojoje Radoje ir  atvertė naują puslapį šalyje, nukentėjusioje nuo karo ir ekonomikos sunkumų.

Praėjus mėnesiui po triuškinamos pergalės prieš ligšiolinį valstybės vadovą Petro Porošenką šis 41 metų aktorius tapo jauniausiu Ukrainos prezidentu nuo nepriklausomybės atkūrimo.

V. Zelenskis ištarė priesaikos žodžius, įpareigojančius jį „saugoti Ukrainos suverenumą ir nepriklausomybę“, padėjęs ranką ant Ukrainos konstitucijos tomo ir istorinės Biblijos. Jis taip pat pasirašė priesaikos tekstą ir perdavė jį Ukrainos Konstitucinio Teismo pirmininkei Natalijai Šaptalai.

Naujajam valstybės vadovui buvo įteiktas prezidento pažymėjimas, taip pat regalijos – grandinė, antspaudas ir skeptras.

Į valdžią turi ateiti žmonės, tarnausiantys visuomenei

Sakydamas inauguracinę kalbą valstybės vadovas pareiškė paleidžiantis šalies parlamentą, kad galėtų inicijuoti pirmalaikius rinkimus, įprasta tvarka turėjusius vykti spalį.

V. Zelenskis neturi daugumos palaikymo dabartinės sudėties Aukščiausiojoje Radoje ir nesutarė su priešiškai nusiteikusiais deputatais, kaltinusiais jį sąmoningai atidėliojant savo inauguraciją.

Prieš savo prisaikdinimą V. Zelenskis jau buvo pagrasinęs pradėti itin sudėtingą parlamento paleidimo procedūrą ir paskelbti pirmalaikius rinkimus, tikėdamasis pasinaudoti savo dabartiniu populiarumu.

„Į valdžią turi ateiti žmonės, tarnausiantys visuomenei“, – pabrėžė jis.

Kritikai reiškė abejones, ar V. Zelenskis galėtų valdyti neturėdamas parlamento daugumos palaikymo. Netgi dėl jo inauguracijos datos prireikė kelių savaičių derybų, per kurias įširdęs V. Zelenkis ne kartą pavadino įstatymų leidėjus „smulkiais sukčiais“. 

Be to, naujasis lyderis pareiškė, kad jo pirmutinis uždavinys bus paliaubų paskelbimas, nuo 2014 metų Ukrainos rytuose tęsiantis konfliktui su Maskvos remiamais separatistais, jau nusinešusiam apie 13 tūkst. gyvybių.

„Ne mes pradėjom šį karą, bet mums reikia šį karą užbaigti. Ir esame pasiruošę dialogui. Tačiau esu įsitikinęs, kad pirmasis žingsnis pradėti šiam dialogui bus visų ukrainiečių belaisvių sugrąžinimas“, – sakė V. Zelenskis.

Separatistų vadovybė jau yra užsiminusi, kad galėtų derėtis su V. Zelenskiu.

Kalbėdamas apie Rusijos aneksuotą Krymo pusiasalį V. Zelenskis sakė, kad prarastų teritorijų susigrąžinimas bus kitas didelis iššūkis.

„Tiesą sakant, man ši formuluotė atrodo nelabai teisinga, nes negalima prarasti, kas teisiškai mums priklauso. Ir Krymas, ir Donbasas (Rytų Ukraina) yra dalis Ukrainos“, – pridūrė jis.

Pasak prezidento, su šiomis teritorijomis buvo prarasta ir žmonių, todėl dabar „privalome susigrąžinti jų sąmonę“.

Tamsų kostiumą ir kaklaraištį dėvėjęs V. Zelenskis pasielgė netradiciškai, pėsčiomis atėjęs į inauguracijos ceremoniją iš netoliese esančių savo namų. Jis sakė norįs, kad iškilmės būtų mažiau pompastiškos.

Savo neformalų stilių jis taip pat pabrėžė pliaukštelėdamas delnais su savo šalininkais, laukusiais prie Aukščiausiosios Rados, ir pasidaręs su jais asmenukių.

Šaliai reikia permainų ir esminių reformų.

Kol kas neaišku, kokią politiką V. Zelenskis imsis vykdyti po prezidento rinkimų kampanijos, per kurią jis stengėsi išnaudoti visuomenės nusivylimą politiniu isteblišmentu ir žadėjo „sulaužyti sistemą“.

Nors V. Zelenskis prezidentu išrinktas pirmąkart, jam prezidento vaidmuo nėra naujiena: komikas populiariame televizijos seriale „Tautos tarnas“ (Sluha narodu) vaidino istorijos mokytoją, netikėtai tapusį valstybės vadovu.

Prieš kelis mėnesius mintis, kad V. Zelenskis iš tikrųjų bus inauguruotas, atrodė ne ką daugiau tikėtina.

Kai jis gruodžio 31-ąją paskelbė kandidatuosiantis, tik nedaugelis tai įvertino rimtai. Vis dėlto po beprecedentės kampanijos, daugiausiai vykdytos per socialinius tinklus, jis balandžio 21-ąją, per antrąjį rinkimų ratą, gavo daugiau kaip 73 proc. balsų ir sutriuškino P. Porošenką.

P. Porošenka Ukrainai vadovavo penkerius metus. Į valdžią jis atėjo po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Ukrainos rytuose įsiplieskus konfliktui tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų, iki šiol jau nusinešusio apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

P. Porošenkai pavyko išvengti visiško šalies kracho; jis pradėjo virtinę svarbių reformų, bet buvo kritikuojamas, kad nesugebėjo pagerinti gyvenimo sąlygų paprastiems ukrainiečiams ir veiksmingai kovoti su išsikerojusia korupcija.

„Šaliai reikia permainų“

V. Zelenskis žadėjo, kad šalis toliau laikysis provakarietiško kurso. Tačiau kitos jo programinės nuostatos gana padrikos, taip pat turima nedaug informacijos apie jo komandos narius. V. Zelenskio kritikai kelia klausimą, kaip jis spręs milžiniškus iššūkius, susijusius su separatistų konfliktu ir ekonominiais sunkumais.     

Vieno iš prorusiškų separatistų šalies rytuose įkurtų darinių – vadinamosios Donecko liaudies respublikos (DLR) – lyderis Denisas Pušilinas penktadienį Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad yra „pasirengęs dialogui“ su naująja valdžia Kijeve, „suprantama, atsižvelgiant į Donbaso interesus“. 

Visgi jis pasmerkė „destruktyvius“ V. Zelenskio komandos pareiškimus ir apkaltino Kijevą, esą šis „blokuoja“ seniai į aklavietę patekusį taikos procesą.

Taip pat keliamas klausimas, kaip V. Zelenskis vadovaus šaliai neturėdamas parlamente daugumos.

Netgi dėl jo inauguracijos datos prireikė kelių savaičių derybų, per kurias įširdęs V. Zelenkis ne kartą pavadino įstatymų leidėjus „smulkiais sukčiais“.   

„Šaliai reikia permainų ir esminių reformų“, – rašoma penktadienį išrinktojo prezidento komandos išplatintame pareiškime.  

„Tai Ukrainos žmonių reikalavimas. Jam įgyvendinti mums reikia funkcionuojančio parlamento“, – pažymima jame.

Ukrainos sąjungininkės šiltai pasveikino V. Zelenskį su išrinkimu. Tačiau apie tarptautinius reikalus rašantis ukrainiečių portalas „Jevropeiska Pravda“ daro prielaidą, jog tai yra strategija, kuria siekiama, kad V. Zelenskis tęstų suartėjimo su Vakarais politiką.

Naujajam prezidentui teks iš karto imtis virtinės opių tarptautinių problemų, parodysiančių, kokie rimti iššūkiai jo laukia.

Trys dienos po V. Zelenskio pergalės rinkimuose Kremlius paskelbė, kad supaprastina Rusijos pilietybės suteikimo tvarką Ukrainos rytuose separatistų įkurtų vadinamųjų liaudies respublikų gyventojams. Daugelis apžvalgininkų Kijeve šį žingsnį įvertino kaip Kremliaus iššūkį V. Zelenskiui, pasmerkusiam tokius Maskvos veiksmus.  

Šį mėnesį JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) asmeninis advokatas Rudy Giuliani (Rudis Džulianis) atšaukė vizitą į Ukrainą, pareiškęs, kad V. Zelenskį „supa žmonės, kurie yra (JAV) prezidento priešai“.

Po šio politinio antausio provakarietiškų pažiūrų įstatymų leidėjas Serhijus Vysockis įspėjo V. Zelenskį, kad inauguracija „nėra jūsų nuotykių pabaiga, tai – tik pradžia“.

V. Zelenskis paleido parlamentą

V. Zelenskis per savo inauguracinę kalbą paskelbė paleidžiantis šalies parlamentą, taip pat pasiūlė atsistatydinti vyriausybei.

„Paleidžiu 8-ojo šaukimo Aukščiausiąją Radą“, – V. Zelenskis pareiškė per inauguracijos ceremoniją parlamento rūmuose Kijeve.

Tačiau jis pridūrė, kad deputatai galės dirbti dar du mėnesius ir per šį laikotarpį priimti virtinę neatidėliotinų įstatymų bei atstatydinti Ukrainos saugumo tarnybos (SBU), Generalinės prokuratūros, Gynybos ministerijos bei kitus aukšto rango pareigūnus.

„Labai prašau jus priimti įstatymą dėl deputatų [teisinės] neliečiamybės panaikinimo, įstatymą dėl baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą praturtėjimą, daug iškentėjusį Rinkimų įstatymą ir, prašau, padarykite [partijų] sąrašus atvirus“, - kalbėjo V. Zelenskis.

„Taip pat prašau atleisti iš pareigų Ukrainos saugumo tarnybos vadovą, Ukrainos generalinį prokurorą, Ukrainos gynybos ministrą“, – sakė naujasis lyderis.

„Padarykite tai ir užsikabinkit medalius – tai neblogi balai pirmalaikiams parlamento rinkimams“, – sakė V. Zelenskis.

Tuojau po šio paraginimo gynybos ministras Stepanas Poltorakas per „Facebook“ informavo, kad traukiasi iš pareigų.

„Pone Ukrainos prezidente, ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vade, gerbiu jūsų konstitucinę teisę spręsti dėl Ukrainos gynybos ministro ir skirti tvirtinti jo kandidatūrą Aukščiausiajai Radai, – rašo jis. - Prašau jus nustatyta tvarka išnagrinėti mano atleidimo iš Ukrainos gynybos ministro pareigų klausimą.“

S. Poltorakas gynybos ministru dirbo nuo 2014 metų spalio.

SBU vadovas Vasylis Hrycakas ir visi jo pavaduotojai atsistatydinimo prašymus pateikė anksčiau pirmadienį, prieš prasidedant inauguracijos ceremonijai.

V. Zelenskis taip pat pasiūlė atsistatydinti ir šalies vyriausybei.

„Noriu pacituoti amerikiečių aktorių, tapusį klasišku Amerikos prezidentu: „Vyriausybė nesprendžia mūsų problemų – vyriausybė ir yra mūsų problema“, – kalbėjo V. Zelenskis. – Nesuprantu mūsų vyriausybės, tik skėsčiojančios rankomis ir sakančios man, kad negalime nieko padaryti. Tai netiesa – galite paimti popieriaus, rašiklių ir užleisti savo vietas tiems, kas galvos apie ateinančias kartas, o ne apie ateinančius rinkimus.“

Vyriausybė atsistatydinti neketina

V. Zelenskio politinis pareiškimas dėl pirmalaikio Aukščiausiosios Rados paleidimo neveikia ministrų kabineto darbo, pirmadienį pažymėjo vicepremjeras, regionų plėtros, statybų ir būsto ministras Henadijus Zubko.

„Kad ir kas skelbtų kokius (nors) raginimus, tai – politinis klausimas, todėl, kad jis niekaip neveikia realios įvykių eigos. Norėčiau paraginti visus – kad neklaidintume ukrainiečių – suprasti, kad ir parlamentas, ir vyriausybė dirbs tol, kol neprisieks nauji liaudies deputatai“, – sakė H. Zubko po įvykusios V. Zelenskio inauguracijos, komentuodamas jo raginimą vyriausybės nariams atsistatydinti.

Prašo nekabinti portretų

V. Zelenskis paprašė valstybės tarnautojų savo darbo kabinetuose nekabinti jo portretų.

„Labai noriu, kad jūsų kabinetuose nebūtų mano atvaizdų, kad, prašom, nebūtų mano portretų, todėl kad prezidentas – ne ikona, ne stabas, prezidentas – tai ne portretas. Pakabinkite ten savo vaikų nuotraukas ir prieš kiekvieną sprendimą žiūrėkite jiems į akis“, – sakė V. Zelenskis, iš Aukščiausiosios Rados tribūnos kreipdamasis į šalies gyventojus.

Ukraina tarptautiniams partneriams „taps patikima seserimi“

V. Zelenskis per susitikimą su ambasadoriais ir užsienio delegacijų vadovais padėkojo už pagalbą organizuojant šalyje teisingus rinkimus ir kovojant su korupcija bei Rusijos agresija.

„Jaučiu dėkingumą už tai, kad jūs per labai trumpą laiką galėjote pas mus atvažiuoti. Ačiū tarptautiniams partneriams už pagalbą surengiant sąžiningus rinkimus. Drauge mes įrodėme, kad Ukraina – demokratinė valstybė. Ačiū už pagalbą kovoje su korupcija, ekonominėmis problemomis ir, svarbiausia, kovoje su Rusijos agresija“, – sakė V. Zelenskis, drauge su žmona Jelena pradėdamas iškilmingą priėmimą užsienio valstybių atstovams.

Th. May žada paramą dėl reformų

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį pasveikino V. Zelenskį pradėjus eiti pareigas.

„Sveikinu Volodymyrą Zelenskį su jo inauguracija... Britanija ir toliau palaikys reformas Ukrainoje, saugumo ir klestėjimo užtikrinimą. Nekantriai laukiu galimybės dirbti drauge su jumis ir jūsų administracija“, – pareiškė Th. May.

Siekia išvengti „pagalių kaišiojimo“

V. Zelenskis siekia jam palankios politinės jėgos patekimo į Aukščiausiąją Radą per pirmalaikius rinkimus ir bando išvengti „pagalių kaišiojimo“ iš oponentų pusės, sako politologai.

Eiliniai Ukrainos parlamento rinkimai turėjo įvykti spalį, tačiau nesurengdamas pirmalaikio balsavimo V. Zelenskis rizikavo tuščiai praleisti pirmąjį savo pusmetį prezidento pareigose, teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektorius Laurynas Jonavičius.

„Tas pusmetis realiai būtų toks tuščias pusmetis. Kitas dalykas, per tuos pusę metų Zelenskio nemėgstantys ir įtaką parlamente turintys politikai galėtų prikaišioti pagalių į ratus bet kokiems tolesniems Zelenskio veiksmams“, – BNS pirmadienį sakė mokslininkas.

„Racionaliai, pragmatiškai vertinant, tai (parlamento paleidimas – BNS) yra vienintelis logiškas įmanomas sprendimas iš V. Zelenskio pusės“, – pridūrė jis.

Šiuo metu V. Zelenskio partija „Tautos tarnas“ neturi nė vieno atstovo Aukščiausiojoje Radoje, tačiau, anot apklausų, ji laimėtų artimiausius parlamento rinkimus.

Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala sakė, kad pirmadienį prisiekusio V. Zelenskio tikslas yra išnaudoti šią situaciją.

„Prezidento partija „Tautos tarnas“, anot apklausų, šiandien galėtų tikėtis gauti apie 40 proc. balsų, o tai reikštų stiprią ir šalies vadovui palankią valdančiąją koaliciją“, – BNS teigė L. Kojala.

Pasak jo, Ukraina nėra prezidentinė valstybė, todėl be parlamento paramos V. Zelenskiui būtų „labai sudėtinga“ įgyvendinti duotus pažadus.

L. Kojala taip pat perspėjo, kad dėl sudėtingos situacijos parlamento valdančiojoje daugumoje naujajam prezidentui bus sunku paleisti Aukščiausiąją Radą.

Vis dėlto parlamentiniai „Petro Porošenkos blokas“ ir „Liaudies frontas“ pirmadienį pareiškė neprieštaraujantys prezidento sprendimui, pranešė Ukrainos žiniasklaida.

Kol kas viskas logiška, gražu ir aišku, bet kaip tai veiks, žiūrėsime.

Atviresnis dialogui su Rusija

Naujasis Ukrainos prezidentas taip pat paprašė kadenciją baigiančių parlamentarų priimti įstatymus dėl Aukščiausiosios Rados narių teisinės neliečiamybės panaikinimo, baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą praturtėjimą, kitus teisės aktus.

Be to, jis prašė atleisti iš pareigų saugumo tarnybos vadovą, generalinį prokurorą, gynybos ministrą. Dalis šių pareigūnų jau yra įteikę atsistatydinimo pareiškimus.

L. Jonavičius sakė, kad darbą pradėjęs prezidentas siekia įrodyti, kad laikysis pažadų skaidrinti ir perkrauti politinę ir teisinę šalies sistemą.

„Reikia tikėtis, kad tai yra tiesa ir jis nuosekliai sieks šitų pozicijų“, – teigė VU TSPMI lektorius.

„Ukrainoje ne pirmą kartą matome, kad pažadama yra daug, bet kai prieinama prie įgyvendinimo, atsiranda daug klausimų. Kol kas viskas logiška, gražu ir aišku, bet kaip tai veiks, žiūrėsime“, – sakė jis.

V. Zelenskis per inauguraciją taip pat pareiškė, kad jo pirmoji užduotis yra įvesti paliaubas Rytų Ukrainoje, kur šalies pajėgos nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais. Šis konfliktas nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių.

Separatistų vadeivos yra užsiminę, kad būtų pasirengę derėtis su naujuoju prezidentu.

Ukraina, Rusija, Prancūzija ir Vokietija dar 2015 metais buvo sutarusios dėl paliaubų rytuose pagal vadinamuosius Minsko susitarimus, bet kariniai veiksmai iki šiol tęsiasi.

Rytų Europos studijų centro vadovas L. Kojala sakė, kad V. Zelenskis yra atviresnis dialogui su Rusija, nei jo pirmtakas Petro Porošenka, ir kaip prioritetą kelia tikslą pagerinti vietos gyventojų situaciją.

„Tačiau kokia politine strategija tai gali virsti, kol kas sunku pasakyti. Natūralu, kad kiekvienas lyderis, užimdamas postą, tikisi situacijos perkrovimo, tačiau dažnai šie lūkesčiai susiduria su realia situacija, kuri daug sudėtingesnė“, – tvirtino ekspertas.

L. Jonavičius teigė, kad kol kas neaišku, ką Ukrainos prezidentas bus pasirengęs pasiūlyti Rusijai mainais į taiką.

„Kol kas neaišku, kas bus padėta ant derybinio stalo“, – kalbėjo politologas.

V. Zelenskio inauguracijos ceremonijoje dalyvavo Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, vėliau jie susitiko dvišalio pokalbio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
rodos,kad parašai jau laikas pasipūstyti padus.VOGĖ,O DABAR REIKĖS ATSAKYTI.RODOS,KAD NAUJAS PREZIDENTAS PROTINGAS.

Juozas

Juozas portretas
Labai rimti Zelenskio sprendimai. Gal dabar geras momentas skelbti jai karą? Kol ten dar yra mūsų prezidentė, galėtų tuoj pat ir kapituliacijos aktą pasirašyti. Mums nereikėtų naujo prezidento- nei vienas pas mus taip nedirbs.

na

na portretas
kolega žiūrėjo inauguraciją, tai stebėjosi, kad nieko nepasakė apie rusus blogo
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių