Quantcast

V. Putinas skatina N. Madurą ir Venesuelos opoziciją vesti derybas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė Venesuelos lyderiui Nicolas Maduro (Nikolui Madurui) palaikąs derybas tarp šios Lotynų Amerikos šalies spaudžiamo valstybės vadovo ir opozicijos, perspėdamas, kad atsisakius tęsti dialogą krizę išgyvenančiai šaliai gali iškilti naujų grėsmių.

Priimdamas kairuolį lyderį Kremliuje V. Putinas vėl išreiškė palaikymą N. Maduro režimui, bet paragino venesueliečių prezidentą būti atvirą dialogui su jo kritikais.

„Be abejo, palaikome dialogą, kurį jūs, pone prezidente, ir jūsų vyriausybė palaikote su opozicijos jėgomis“, – sakė V. Putinas.

„Manome, kad atsisakymas palaikyti dialogą būtų neracionalus, pakenktų šaliai ir tik iškeltų grėsmę gyventojų gerovei“, – pažymėjo jis.

V. Putinas gyrė abiejų šalių didėjantį bendradarbiavimą, ir pridūrė, kad Rusija planuoja „artimiausioje ateityje“ išsiųsti Venesuelai 1,5 mln. vakcinos nuo gripo dozių.

Pietų Amerikos šalies lyderis taip pat teigiamai atsiliepė apie platų dvišalį bendradarbiavimą.

„Kartu galime įveikti bet kokius sunkumus“, – nurodė N. Maduro išverstuose komentaruose.

Venesuelos ekonomika dėl žemų naftos kainų, neūkiškumo ir JAV sankcijų poveikio patyrė krachą, o N. Maduro, užsitikrinęs antrąją kadenciją valstybės vadovo poste per pernai įvykusius kontroversiškus rinkimus, siekia papildomos sąjungininkų paramos.

Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės nepripažįsta to balsavimo rezultatų.

Vašingtonas aktyviai remia Venesuelos opozicijos pastangas nuversti socialistą prezidentą ir palaiko laikinuoju šalies prezidentu pasiskelbusį Juaną Guaido (Chuaną Gvaidą).

Tačiau kelios valstybės su Rusija ir Kinija priešakyje tvirtai tebepalaiko N. Maduro.

Vašingtonas, siekdamas pakirsti N. Maduro režimą, paskelbė Karakasui naftos embargą, taip pat ne kartą ragino Maskvą neberemti venesueliečių lyderio.

Rusija atmetė tokius siūlymus ir apkaltino JAV mėginimais pažeidžiant tarptautinę teisę surengti valstybės perversmą.

Kremliaus atstovas D. Peskovas susitikimo išvakarėse pareiškė, kad abu lyderiai ruošėsi aptarti „trečiųjų šalių tiesioginį kišimąsi į Lotynų Amerikos reikalus“.

Venesuelos prezidentas pastarąjį kartą derėjosi su V. Putinu gruodžio mėnesį.

Maskva ir Karakasas turi ilgą tarpusavio ryšių istoriją; N. Maduro pirmtakas Hugo Chavezas (Hugas Čavesas), garsėjęs tiradomis prieš Jungtines Valstijas, būdavo laukiamas svečias Kremliuje.

Rusija yra antroji pagal dydį Venesuelos kreditorė po Kinijos. Maskva daug lėšų investuoja į Venesuelos naftos pramonę, o Karakasas įsigyja milijardų dolerių vertės rusiškos ginkluotės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artūras

Artūras portretas
Šyžas jankis to neleis !

jei

jei portretas
rusai lenda venesuelon tai JAV TEN KUR YRA NAFTOS,,,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių