Quantcast

V. Putinas sako besitikintis, kad J. Bidenas bus ne toks impulsyvus kaip jo pirmtakas

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį, artėjant jo susitikimui su naujuoju Jungtinių Valstijų lyderiu, pareiškė besitikintis, kad JAV vadovas Joe Bidenas (Džo Baidenas) bus ne toks impulsyvus kaip jo pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

V. Putinas davė pirmąjį per maždaug trejus metus interviu amerikiečių televizijai, kurio pirmosios ištraukos buvo parodytos „NBC News“ eteryje naktį į šeštadienį. Į žurnalisto klausimus jis atsakinėjo rusiškai, o televizija pateikė vertimą į anglų kalbą.

Interviu Rusijos vadovas pavadino po „spalvingo“ D. Trumpo JAV prezidentu tapusį J. Bideną „karjeros žmogumi“, kuris praleido visą savo gyvenimą politikoje.

Nors V. Putinas apibūdino santykius su JAV kaip „smukusius iki žemiausio lygio pastaraisiais metais“, jis pareiškė besitikįs, kad galės bendradarbiauti su J. Bidenu.

„Labai tikiuosi, kad yra tam tikrų privalumų, tam tikrų trūkumų, tačiau nebus jokių impulsyvių judesių iš dabartinio JAV prezidento pusės“, – sakė V. Putinas „NBC News“.

„Manau, kad buvęs JAV prezidentas Trumpas yra išskirtinė asmenybė, talentinga asmenybė... Jis – spalvinga asmenybė. Galite jį mėgti arba ne. Bet jis atėjo ne iš JAV isteblišmento“, – teigė Kremliaus šeimininkas.

Trečiadienį Ženevoje vyksiančiame susitikime su V. Putinu J. Bidenas planuoja iškelti įvairius JAV skundus, įskaitant įtariamą Rusijos kišimąsi į rinkimus ir kibernetinius įsilaužimus.

V. Putinas yra atvirai pripažinęs, kad per 2016 metų rinkimus jis palaikė D. Trumpą, kuris reiškė susižavėjimą Rusijos vadovu, o per pirmąjį jųdviejų viršūnių susitikimą respublikonas, regis, sutiko su rusų kolegos pareiškimu, kad Maskva nesikišo į Jungtinių Valstijų rinkimus.

J. Bidenas yra sakęs, kad neturi iliuzijų apie V. Putiną ir yra prilyginęs jį „žudikui“ po virtinės didelio atgarsio sulaukusių incidentų, įskaitant rusų opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymą.

Interviu tiesiai paklaustas, ar jis yra „žudikas“, V. Putinas tyliai nusijuokė, bet neatsakė „taip“ arba „ne“.

„Eidamas pareigas pripratau prie užsipuolimų iš visų pusių ir įvairiausiose srityse, pasitelkiant įvairius pretekstus, priežastis; prie įvairaus kalibro ir griežtumo atakų – visa tai manęs nestebina“, – sakė jis ir pridūrė, kad epitetas „žudikas“ yra Holivude dažno „mačo elgesio“ dalis.

Pasak jo, toks diskursas „yra dalis JAV politinės kultūros, kur tai laikoma normaliu dalyku. Beje, čia – ne, čia tai nelaikoma normaliu dalyku“, kalbėjo Rusijos prezidentas.

Jis taip pat „melagiena“ pavadino JAV leidinio „The Washington Post“ pranešimą, kad Rusija planuoja pristatyti Iranui pažangią palydovinę sistemą, kuri leistų Teheranui sekti potencialius karinius taikinius.

„Mažų mažiausiai nieko nežinau apie tokius dalykus, – teigė Rusijos vadovas, kalbėdamas iš Kremliaus. – Tai tikrų tikriausia nesąmonė.“

Pasak interviu ėmusio „NBC News“ žurnalisto Keiro Simmonso (Kiro Simonso), V. Putinas taip pat pareiškė nieko nežinąs apie kibernetines atakas prieš JAV ir paragino J. Bideną pasirašyti kibernetinės erdvės susitarimą su Rusija.

„NBC News“ anksčiau sakė, kad visas interviu su V. Putinu bus parodytas ateinantį pirmadienį – dvi dienos iki jo susitikimo su J. Bidenu Ženevoje, turinčio įvykti birželio 16 dieną, baigiantis pirmajai JAV prezidento užsienio kelionei.

Anksčiau V. Putinas davė interviu amerikiečių televizijai „Fox News“ 2018-aisiais, kuomet JAV prezidento pareigas ėjo D. Trumpas. Vėliau, tų metų vasarą, interviu iš rusų lyderio paėmė „Fox News“ žurnalistas Chrisas Wallace'as (Krisas Volesas).

Šįkart V. Putinas bendravo su K. Simmonsu, britų žurnalistu, savo karjerą pradėjusiu tėvynėje ir vėliau persikėlusiu į Jungtines Valstijas.

Prieš artėjantį V. Putino ir J. Bideno susitikimą Ženevoje Rusijos ryšiai su JAV yra labiausiai įtempti nuo Šaltojo karo pabaigos.

Baltieji rūmai: bendros spaudos konferencijos nebus

JAV prezidentas surengs atskirą spaudos konferenciją po kitos savaitės susitikimo su Rusijos vadovu V. Putinu, šeštadienį pranešė Baltieji rūmai.

Pasak vieno JAV pareigūno, tikimasi, kad trečiadienį Ženevoje vyksiančios derybos bus „atviros ir tiesmukos“.

Vis dėlto tas pareigūnas pridūrė: „Individuali spaudos konferencija yra tinkamas formatas, leidžiantis aiškiai bendrauti su laisva spauda susitikime iškeltomis temomis tiek kalbant apie sritis, kur galime susitarti, tiek tas sritis, kuriose mums kyla rimtų rūpesčių.“

Baltieji rūmai nurodė, kad per J. Bideno ir V. Putino susitikimą planuojama „darbinė sesija ir mažesnė sesija“, bet daugiau detalių nepateikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
nes sis nemastantis senis po obampridurku o anas tai mastantis lyderis ?;;;

Kis

Kis portretas
Jis nenustoja vaidines "durka"?Paseno ,supuvo,ismesi siukslyna,kaip nevykeli.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių