Quantcast

V. Putinas: Rusija žiūri į Armėniją ir Azerbaidžaną kaip į lygius partnerius

Armėnija ir Azerbaidžanas Rusijai yra lygūs partneriai, ji visada palaikė ypatingus ryšius su abiem šalimis. Tai ketvirtadienį Valdajaus diskusijų klubo posėdyje pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Rusiją visada siejo ypatingi ryšiai su Armėnija. Bet mes visada palaikėme ypatingus ryšius ir su Azerbaidžanu. Rusijoje gyvena daugiau kaip 2 mln. armėnų ir apie 2 mln. azerbaidžaniečių. Šie žmonės čia gyvena beveik nuolat. Dirbdami Rusijoje, jie siunčia milijardus dolerių savo šeimoms. Visus šiuos žmones sieja labai pastovūs ir artimi ryšiai su Rusija humanitariniu pagrindu. Todėl mums ir Armėnija, ir Azerbaidžanas – lygūs partneriai“, - teigė V. Putinas.

Anot jo, Rusija nori palaikyti visaverčius santykius tiek su Armėnija, tiek su Azerbaidžanu. Su Armėnija, pasak V. Putino, Rusiją suartina krikščionybė, o su Azerbaidžanu ryšiai labai glaudūs kitose srityse. Kartu jis atkreipė dėmesį į tą faktą, kad Rusijos Federacijoje beveik 15 proc. gyventojų išpažįsta islamą. „Net ir šiuo požiūriu Azerbaidžanas nėra mums svetima šalis“, - pridūrė prezidentas.

Pasak V. Putino, situaciją Kalnų Karabache reikia sureguliuoti ieškant konstruktyvių ir abiem konflikto šalims priimtinų kompromisų.

Padėtis Kalnų Karabache susikomplikavo rugsėjo 27 d., ginčijamoje teritorijoje prasidėjo mūšiai. Azerbaidžane ir Armėnijoje įvesta karinė padėtis, paskelbta mobilizacija. Abi šalys praneša apie žuvusiuosius ir sužeistuosius, tarp kurių yra civilių.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho prasidėjo 1988 metų vasarį, kai Kalnų Karabacho autonominė sritis, kur gyventojų daugumą sudaro armėnai, pareiškė pasitraukianti iš Azerbaidžano SSR sudėties. 1991 metų rugsėjį autonomijos administraciniame centre Stepanakerte buvo paskelbta, kad įkuriama Kalnų Karabacho Respublika. Kilus kariniam konfliktui, Azerbaidžanas prarado Kalnų Karabacho kontrolę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių