Quantcast

V. Putinas pradeda rusiškų dujų tiekimą Uzbekistanui

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį paskelbė apie pradedamą dujų tiekimą Uzbekistanui per Kazachstaną, kuris gali suteikti postūmį Rusijos pramonei, nukentėjusiai nuo sankcijų, kurias Vakarai paskelbė dėl Kremliaus puolimo Ukrainoje.

Nors Uzbekistanas turi daug gamtinių išteklių, įskaitant dujas, ši Centrinės Azijos šalis susiduria su energijos trūkumu.

Tuo tarpu Maskva yra labai priklausoma nuo pajamų iš energijos išteklių, tačiau nuo puolimo pradžios šių išteklių eksportas smarkiai sumažėjo.

„Tai didžiausias trišalis energetikos projektas“ tarp trijų buvusių sovietinių šalių, pareiškė V. Putinas, oficialiai paskelbęs dujų tiekimo pradžią.

Jis Maskvoje susitiko su savo Uzbekistano ir Kazachstano kolegomis Shavkatu Mirziyoyevu (Šavkatu Mirzijojevu) ir Kassymu-Jomartu Tokayevu (Kasymu Žomartu Tokajevu).

„Laiku įgyvendintas toks... projektas rodo, kad Rusija, Kazachstanas ir Uzbekistanas geba spręsti sudėtingiausias ir ambicingiausias užduotis“, – sakė V. Putinas.

„Kazachstanas galės išspręsti savo šiaurinių ir rytinių regionų dujofikavimo klausimą“, o Uzbekistanas „įgis dar vieną energijos šaltinį“.

V. Putinas pridūrė, kad po pietų šalių vadovai aptars tolesnį bendradarbiavimą visame energetikos sektoriuje.

Rusijos puolimas prieš Ukrainą sukėlė nemažą įtampą Centrinės Azijos šalyse, įskaitant Kazachstaną, kuris stengėsi atsiriboti nuo Maskvos.

Tačiau buvusios sovietinės valstybės tebepalaiko glaudžius politinius ir ekonominius ryšius su Rusija.

2022 metais Rusijos dujų eksportas sumažėjo 21,5 proc., nes Europos Sąjunga, kadaise buvusi didžiausia rusiškų dujų pirkėja, smarkiai sumažino importą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai

Labai  portretas
gerai, seniai jau reikėjo ,šaunuoliai !!!7
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių