Quantcast

V. Putinas pasirašė kritikams dalyvauti rinkimuose uždrausiantį įstatymą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pasirašė įstatymą, kuriuo kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno bendražygiams gali būti uždrausta dalyvauti rinkimuose.

Remiantis šalies teisinės informacijos duomenų baze, V. Putinas pasirašė įstatymo projektą dėl draudimo „ekstremistinių“ organizacijų darbuotojams, nariams ir rėmėjams dalyvauti parlamento rinkimuose.

Kritikai šį įstatymą pasmerkė kaip dar vieną žingsnį, kuriuo siekiama nutildyti Rusijos opoziciją prieš rugsėjį turinčius įvykti žemųjų rūmų, Valstybės Dūmos, rinkimus.

Šį iniciatyvą anksčiau šią savaitę didele balsų dauguma patvirtino parlamento aukštieji rūmai – Federacijos Taryba.

Rusijos teismas šiuo metu svarsto, ar A. Navalno politinį tinklą reikėtų priskirti ekstremistinėms organizacijoms. Sprendimas šioje byloje gali būti priimtas jau kitą savaitę.

Priimtas įstatymas liečia ne tik svarbius A. Navalno komandos narius bei aktyvistus, bet ir galimai dešimtis tūkstančių rusų, parėmusių jų darbą aukomis.

„Ekstremistinių“ organizacijų vadovai negalės dalyvauti parlamento rinkimuose penkerius metus, o nariams ir asmenims, padėjusiems finansuoti jų darbą, bus uždrausta balotiruotis trejus metus.

Garsiausias V. Putino kritikas Rusijoje A. Navalnas praėjusių metų vasarą buvo apnuodytas sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga. Dėl šio apnuodijimo jis kaltina Kremlių, pastarasis tai neigia.

Sugrįžęs į tėvynę iš Vokietijos, kur kelis mėnesius gydėsi, jis vasarį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų senoje sukčiavimo byloje.

A. Navalnas, penktadienį minintis už grotų savo 45-ąjį gimtadienį, socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė norįs „nuoširdžiai padėkoti visiems, kas yra šalia ir palaiko mane“.

Opozicionierius parašė: „Tikiuosi, kad šiandien galiu pasakyti, jog man praėję metai buvo sėkmingi tuo, kad sugebėjau nesijausti lyg „gyvūnas narve“ po „daugybės keistų dalykų, kurie man nutiko“.

Maskvos teismas kitą savaitę turėtų vėl svarstyti, ar A. Navalno regioninių biurų tinklas ir jo įsteigtas Kovos su korupcijos fondas (FBK) turėtų būti įtraukti į „teroristinių ir ekstremistinių“ organizacijų sąrašą.

A. Navalno tinklas buvo uždarytas, siekiant apsaugoti narius ir šalininkus nuo baudžiamojo persekiojimo grėsmės. Dauguma Kremliaus kritiko pagrindinių sąjungininkų išvyko iš šalies arba sulaukė namų arešto.

Lietuvoje gyvenantis artimas A. Navalno bendražygis Leonidas Volkovas pareiškė manąs, jog valstybės vadovas tyčia pasirašė įstatymą būtent per savo oponento gimtadienį.

„Jei manote, kad Putinas šiandien atsitiktinai pasirašė „įstatymą prieš FBK“, tuomet nieko nesuprantate apie Putiną“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ parašė L. Volkovas, pavadinęs Rusijos lyderį „pagiežingu smulkmenišku kipšu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Puikus įstatymas.

Putka naglas

Putka naglas portretas
"Vienintellė teisinga paveldima" partija gali būti tik Lietuvoje, ir balsuoti draudžiama tik runkeliams.

Nacistas putinas

Nacistas putinas portretas
jau baigia Rusija paversti Šiaurės Korėja Europos pašonėje, jeigu jau nepavertė?........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių