Quantcast

V. Putinas: Maskva galvoja apie palengvintą pilietybės suteikimo tvarką ukrainiečiams

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pareiškė, kad Maskva „galvoja“ apie galimybę palengvinti Rusijos pilietybės suteikimo tvarką visos Ukrainos gyventojams.

Kremliaus sprendimas lengviau išduoti išduoti rusiškus pasus separatistų kontroliuojamose Rytų Ukrainos srityse papiktino Kijevą ir sulaukė tarptautinės kritikos. 

„Mes apskritai galvojame apie pilietybės suteikimą supaprastinta tvarka visiems Ukrainos piliečiams, ne tik Luhansko ir Donecko respublikų gyventojams“, –  per spaudos konferenciją Pekine sakė V. Putinas.

Pagal šią savaitę prezidento pasirašytą įsaką naujos pasų išdavimo taisyklės galios nepripažintų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ gyventojams – šiuose separatistiniuose regionuose, kurie atsiskyrė nuo Ukrainos 2014 metais ir yra vadovaujami Maskvos remiamų kovotojų, gyvenantys žmonės dabar galės gauti Rusijos pilietybę per tris mėnesius nuo paraiškos pateikimo.

Maskva ir Kijevas konfliktuoja nuo 2014 metų liaudies sukilimo Ukrainoje, per kurį buvo nušalinta Kremliaus remta vadovybė.

Po sukilimo Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį, o paskui parėmė Rytų Ukrainos separatistus. Karas jau liktas jau pareikalavo 13 tūkst. žmonių gyvybių.

V. Putino pareiškimas sukėlė dar didesnį pasipiktinimą Kijeve.

„Rusija siekia tolesnės eskalacijos ir chaoso Ukrainoje ir todėl toliau komplikuoja žaidimo taisykles“, – tviteryje pareiškė Ukrainos nuolatinis atstovas Europos Taryboje Dmytro Kuleba.

Kremlius paskelbė savo sprendimą praėjus kelios dienoms po Ukrainos prezidento rinkimų antrojo turo, kurį didele persvara laimėjo komikas Volodymyras Zelenskis.

Išrinktasis prezidentas, kuris bus prisaikdintas birželį, paragino tarptautinę bendruomenę dėl šio Maskvos žingsnio išplėsti Rusijai taikomas sankcijas.

Europos Sąjunga taip pat pasmerkė tokį Maskvos sprendimą ir pavadino jį dar vienu pasikėsinimu į Ukrainos suverenitetą.

Šeštadienį V. Putinas pareiškė norįs „suprasti“ V. Zelenskio poziciją dėl konflikto.

Rusijos vadovas neatmetė derybų su V. Zelenskiu galimybės ir sakė esąs pasirengęs su juo „padiskutuoti“.

V. Putinas teigė, kad „visi pavargo nuo šio konflikto“ ir kad Ukraina tikisi iš naujosios vadovybės sprendimų dėl karo.  

Jis taip pat pareiškė, kad Rusija vykdys visus „socialinius įsipareigojimus“ savo naujiesiems piliečiams.

Gavę Rusijos pasus Rytų Ukrainos gyventojai turės teisę į „socialines išmokas, pensijas ir jų padidinimus, viskas bus įgyvendinta.“

Anot prezidento, šis žingsnis yra „apskaičiuotas“ ir netaps didele našta Rusijos biudžetui. 

Susitiks su naujuoju Ukrainos prezidentu?

V. Putinas šeštadienį prabilo apie galimybę susitikti su išrinktuoju Ukrainos prezidentu – tai ženklas, kad Maskva galbūt nori pataisyti santykius, smarkiai pašlijusius po 2014-ųjų Krymo aneksijos.

Anot V. Putino, jeigu susitiktų su V. Zelenskiu, jiedu turėtų aptarti, kaip užbaigti Kijevo konfliktą su Maskvos remiamais separatistais šalies pietryčiuose.

Rusijos vadovas kalbėjosi su žurnalistais Pekine, kur dalyvauja forume, skirtame „Juostos ir kelio“ infrastruktūros plėtojimo iniciatyvai.

„Jeigu kada nors susitiksime, prasidės kažkokios derybos, o to aš neatmetu, tuomet pirmiausia turėsime kalbėti apie tai, kaip užbaigti konfliktą Ukrainos pietryčiuose," sakė jis per spaudos konferenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O, tie

O, tie portretas
"grabai" ir į Vilnių skraido???...Šakės...

TvartoGyviui

TvartoGyviui portretas
susimovei, pavadindamas rusiją - respublika.

TvartelioZinios

TvartelioZinios portretas
Kaip tai prie ko??? Ukrainos pilieciai nori gauti Rusijos respublikos pilietybe ir Rusija svarsto tvarka, kokioje vietoje kas cia negerai???
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių