Quantcast

V. Putinas išreiškė palaikymą Kazachstano prezidentui per pirmąjį susitikimą po neramumų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį išreiškė tvirtą palaikymą savo kolegai iš Kazachstano Kassymui-Jomartui Tokayevui (Kasymui Žomartui Tokajevui) per pirmąjį jųdviejų susitikimą nuo tada, kai per Maskvos vadovaujamą karinę intervenciją šioje Vidurio Azijos šalyje buvo numalšinti daug gyvybių pareikalavę neramumai.

Sausį Kazachstane žuvo daugiau kaip 200 žmonių, keliuose didmiesčiuose protestams prieš degalų pabranginimą peraugus į ginkluotus susirėmimus ir plėšikavimą. Tos krizės epicentre buvo atsidūręs finansų centras Almata.

Panašu, kad Rusijos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) dislokuotas padalinys iš daugiau nei 2 tūkst. karių sutvirtino K.-J. Tokayevo pozicijas. Jis pareiškė, kad smurtas buvo banditų ir „tarptautinių teroristų“ darbas, nors būta vidinės politinės kovos požymių.

„Tokayevas daro viską, kad normalizuotų padėtį, – sakė V. Putinas po abiejų lyderių derybų Kremliuje. – Rusija padarys viską, kad paremtų Kazachstano prezidentą.“

Kazachų lyderis savo ruožtu gyrė Maskvos „neįkainojamą pagalbą atremiant beprecedentį išpuolį“.

„Rusija atlieka itin svarbų vaidmenį užtikrinant stabilumą ir saugumą mūsų regione“, – pabrėžė K.-J. Tokayevas.

Nors Rusija ir kiti partneriai palaiko Nur Sultano versiją, kad smurto protrūkis surengtas „teroristų“, Vidurio Azijos šalis kol kas pateikė mažai šią teoriją pagrindžiančių įrodymų.

Be to, K.-J. Tokayevas atmetė Europos Parlamento ir žmogaus teisių organizacijų raginimus tarptautiniu mastu tirti smurtinius įvykius.

Po neramumų ilgametis eksprezidentas Nursultanas Nazarbayevas (Nursultanas Nazarbajevas) ir jo įtakinga šeima buvo nustumti į nuošalį, o šio 81 metų autokrato postus perėmė jo protežė K.-J. Tokayevas.

N. Nazarbajevas, kurio valdymas prasidėjo dar sovietmečiu, kartu su K.-J. Tokayevu gruodžio pabaigoje lankėsi Sankt Peterburge, kur vyko neoficialus regioninis viršūnių susitikimas, kuriam pirmininkavo V. Putinas.

Tačiau neretai sklido gandai, kad dabartinio ir buvusio kazachų valstybės vadovų santykiai yra įtempti nuo 2019 metų, kai kruopščiai parinktas K.-J. Tokayevas pakeitė prezidento poste N. Nazarbayevą, nors pastarasis išlaikė savo įtaką užkulisiuose.

Per patį susirėmimų įkarštį nesirodęs viešumoje, ilgametis buvęs lyderis sausio 18 dieną paskelbtame vaizdo kreipimesi tvirtino, kad su K.-J. Tokayevu nekonfliktuoja ir kad savo noru perdavė likusius įgaliojimus prezidentui.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas praėjusį mėnesį patikino, jog V. Putinas palaiko gerus santykius tiek su K.-J. Tokayevu, tiek su N. Nazarbayevu, o valdžios perdavimą šalyje laiko „vidiniu Kazachstano reikalu“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

jelbasy

jelbasy portretas
Huilo oportunistas,palaiko visus,kurie tuo metu valdzioje.

Klounai

Klounai portretas
Aferistai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių