Quantcast

V. Putinas E. Snowdenui suteikė Rusijos pilietybę

Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas pirmadienį suteikė Rusijos pilietybę buvusiam JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) ir CŽA darbuotojui Edwardui Snowdenui (Edvardui Snoudenui).

Pirmadienį paskelbtu Rusijos prezidento dekretu 1983 metais gimęs E. Snowdenas įtrauktas į 75 užsieniečių, kuriems suteikta Rusijos pilietybė, sąrašą. Apie tai paskelbta Vašingtono ir Maskvos santykiams dėl karo Ukrainoje pasiekus istorines žemumas.

E. Snowdenas nuo 2013 metų gyvena Rusijoje, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo JAV po to, kai paviešino informaciją, kad NSA pareigūnai rinkdavo duomenis apie milijonų Amerikos piliečių pokalbius telefonu.

2020 metais jam buvo suteiktas nuolatinis leidimas gyventi šalyje, ir tuo metu jis sakė, kad planuoja kreiptis dėl Rusijos pilietybės, neatsisakydamas JAV pilietybės.

Prieš kelerius metus Maskva sušvelnino griežtus pilietybės įstatymus ir leido asmenims turėti Rusijos pasus neatsižadant savo pirminės pilietybės.

E. Snowdeno advokatas Anatolijus Kučerena Rusijos valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad buvusio kontraktininko žmona amerikietė Lindsay Mills (Lindsi Mils), kuri kartu su juo gyvena Rusijoje, taip pat kreipsis dėl rusiško paso.

2020 metų gruodį pora susilaukė vaiko.

A. Kučerena pasakojo, kad Rusijoje gimusi jųdviejų dukra jau turi šios šalies pasą.

Praėjusią savaitę V. Putinas paskelbė apie Rusijos dalinę mobilizaciją karui Ukrainoje, o A. Kučerena sakė, kad E. Snowdenas nebus pašauktas tarnauti, nes jis neturi jokios patirties Rusijos kariuomenėje.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas naujienų agentūroms sakė, kad E. Snowdenas gavo Rusijos pilietybę savo paties prašymu.

E. Snowdenas, kuris Rusijoje laikosi nuošaliai ir kartais socialiniuose tinkluose kritikuoja Rusijos vyriausybės politiką, 2019 metais sakė, kad yra pasirengęs grįžti į JAV, jei jam bus užtikrintas teisingas teismas.

Apie jam suteiktą Rusijos pilietybę vyras kol kas nepasisakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fui

Fui portretas
Judas.

Anonimas

Anonimas portretas
Orkai.

Anonimas

Anonimas portretas
Puikios zinios. Snowdenas, kaip ir Asanžas, kaip miekas kitas nusipelnę Nobelio taikos premijos. Tai žmones, nepraradę sąžinės. Ne lietuviškos žiurkės, kurios ir tėvą parduotų už kelis dolerius.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių